HomeМЕСТА7 причини да пътувате из Черна гора с кола

7 причини да пътувате из Черна гора с кола

7 причини да пътувате из Черна гора с кола

7 причини да пътувате из Черна гора с кола

Черна гора е великолепна страна с много природни и културни забележителности.

През 2018 г. тя беше включена в списъка на най-популярните дестинации и общият брой на туристите в страната се е увеличил с 45% в сравнение с миналата година.

Популярността на Черна гора не възникна от нулата. Страната е малка, но има море и планини, красиви стари градове и едни от най-живописните пътища в света за пътешествия. Освен това е една от най-евтините европейски страни. Кой е най-добрият начин да я обиколите?

Черна гора има развита автобусна линия, а на места има дори влакове, но пътуването със собствен или нает автомобил е може би единственият достъпен начин да видите най-красивите места и да получите повече впечатления. Пътувайки с кола, вие не сте обвързани с разписанията на градския транспорт или туристическите агенции и напълно контролирате времето си.

1. В Черна гора можете да използвате националната шофьорска книжка

Да, не е печатна грешка. За да пътувате из Черна гора с кола, не е необходима международна шофьорска книжка. Можете да пътувате с националната си. Всичко, от което се нуждаете, е валиден паспорт.

2. В Черна гора има много компании за отдаване под наем и сравнително евтини наеми, както и евтин бензин

Наемане на кола

Има международни компании (Europcar, AVIS, Hertz, Alamo…) и местни. Цените на първите обикновено са по-високи от тези на вторите. Международните компании също вземат високи депозити – сумата веднага се блокира по кредитната карта. Някои големи местни компании не само предлагат автомобили на конкурентни цени (от 9 евро / ден), но и не вземат депозит, спестявайки ви ненужни разходи.

Какво можете да наемете за 9 евро? Например Nissan Micra от 2012 г. на уебсайта на същата компания за отдаване под наем. Това е малък автомобил от икономична класа за 5 места с автоматична скоростна кутия, 1,2-литров двигател и климатик. Toyota Yaris, популярна сред пътниците с кола, струва малко повече – от 13 евро на ден. Автомобили изпълнителен клас – от 30 евро. Джипове и кабриолети – от 40 евро.

Кола в Черна гора може да бъде заредена с три вида гориво: 95-ти, 98-ми бензин или дизел. Разходите за гориво навсякъде са еднакви – средно 1,2-1,4 евро за литър. Цената зависи от цените на петрола и може да варира през цялата година.

По-добре е да резервирате кола предварително, поне месец преди пътуването – особено през летния сезон. Всяка година Черна гора става все по-популярна и въпреки факта, че има много компании за отдаване под наем, колите бързо се разграбват и не винаги е възможно да се намери нещо на място – можете да останете без превозно средство. В допълнение, ранното наемане ви позволява да спестите пари, тъй като цените са по-ниски преди началото на туристическия сезон.

3. Можете да наемете кола още на летището и да я върнете във всеки град по ваш избор

Из Черна гора с кола

В Черна гора има две летища: в Тиват, което работи през туристическия сезон и обслужва предимно чартърни полети и в столицата Подгорица, където летището работи целогодишно. И двете летища имат офиси на международни компании за коли под наем, но местните компании лесно ще доставят колата до пристигането ви, ще ви посрещнат приятелски с табела в ръцете ви, на която ще има вашето име, ще оформят всички документи на място и дават ценни съвети за пътуване. Можете да наемете кола там, на летището или в друг град – тази услуга може да бъде платена, но по правило повечето местни компании за отдаване под наем я имат.

4. Черна гора е много компактна държава и може да се обиколи с кола за седмица

Обиколка с кола из Черна гора

Може би основната причина да пътувате из Черна гора с кола е нейната компактност. Площта на Черна гора е само 13 812 кв. километри. Това е 155-ата от 200 държави по територия. Можете да я обиколите с кола само за седмица.

В южната част на страната е Адриатическо море, на север има планини с височина до 2500 метра. Най-големите планински вериги: Проклетие на границата със Сърбия и Албания, Дурмитор, Визитор и Комови, образуващи Динарските планини. След като плувате в морето сутрин след шумно нощно парти, можете да стигнете до планинските върхове за три или четири часа с кола, за да се насладите на тишината, да се възстановите и отново да се върнете да си починете на брега!

Въпреки това, едва ли ще искате да напуснете „Черната планина“  – там има съвсем различен свят: иглолистни гори, планински реки и ледникови езера, каньони. През зимата ски курортите са отворени и много популярни.

5. Има много маршрути за автопътуване в Черна гора

Автопътуване в Черна гора

Черна гора е не само красива природа и градове, но и красиви пътища между тях. Ето пет от най-красивите и интересните:

Тиват – Херцег Нови, 63,4 км

Пътят по крайбрежието на Которския залив си струва да се мине поне веднъж в живота. Тук планините се срещат с морето в буквалния смисъл на думата – два природни елемента, благодарение на които Черна гора е известна. Някога са били допълнени от венецианската архитектура на градовете Котор, Пераст и други по-малко известни (но не по-малко красиви).

Плузине – Жабляк, 49,9 км

Това е пътят през националния парк Дурмитор (в Черна гора има пет национални парка!), който също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Паркът е известен със своите 48 планински върха и ледникови езера. Краткото разстояние е по-скоро плюс, отколкото минус – можете да отделите време и да спрете повече на най-красивите места и да прекарате повече време в тях, снимайки пейзажи и просто релаксирайки.

Котор – Ловчен, 78,3 км

Пътят до и около най-известната планина в Черна гора Ловчен е известен със своите 26 завоя, всеки от които предлага все по-впечатляваща гледка към Которския залив. Серпентините са се появявали повече от веднъж в телевизионната програма Top Gear и реклами за различни автомобили. Пътят минава и през село Негуши, родното място на Петър II Петрович, владетел на Черна гора и драматург, който я превърна в модерна държава и написа много стихове.

Опашаница – Мойковац, 46,6 км

Пътят през моста Тара е най-дългият мост в Черна гора (365 метра) през едноименната планинска река в най-дълбокия каньон в Европа (170 метра). Не само си струва да карате през моста, но също така си струва да излезете и да преминете през моста в двете посоки, за да се насладите на гледките.

Даниловград – Манастир Острог, 22,3 км

Това е пътят до известния православен манастир, носещ името на св. Василий Острожки, построен в скала на надморска височина от 900 метра. Всъщност има два пътя и двата предлагат великолепни гледки.

Важно е да запомните: когато пътувате с кола в Черна гора, можете да къмпингувате почти навсякъде и да се наслаждавате на дивата природа, като пренощувате на палатка. Планините са пълни с извори с прясна вода. Можете също така да отидете на няколкодневен поход по тях, като оставите колата на паркинга на входа на националния парк. Черна гора има едни от най-добрите туристически пътеки в Европа. Маркирани са, има карти – трудно е да се изгубиш.

6. От Черна гора можете да отидете до съседните балкански страни, а също и до Италия с ферибот

От Черна гора с ферибот

Черна гора е една от 12-те балкански държави. Това е още една причина да пътувате из нея със собствена или наета кола – можете да се отбиете до съседите й. Във всеки случай трябва да имате валиден паспорт и валидна виза за страната, в която отивате, ако е необходима. Визата определено ще бъде полезна за пътуване до Италия, където можете да стигнете от Черна гора с ферибот.

Въпреки че Италия като цяло не е сред балканските страни (само част от нея е северната област на Триест на границата със Словения), тя често се свързва с тях. Най-близкият съсед на Балканите може да предложи на пътника още повече възможности за бюджетна и интересна почивка.

Фериботът пътува от май до декември от черногорския град Бар до италианския град Бари. Разбира се, можете да вземете колата си със себе си! Двойна кабина с прозорец, плюс кола или джип през сезона ще струва от 300 евро отиване и връщане.

Защо да отидете до Бари с кола? Това е красив пристанищен град в Южна Италия, столица на регион Пулия и административен център на едноименната провинция. Един от най-старите и известни градове в региона. Самият град е малък и може да се разгледа пеша. Колата е полезна за пътувания до други интересни места в Пулия. На по-малко от 100 км от Бари в Алберобело се намират известните къщи Трули, карстовият пещерен комплекс Grotte di Castellana, древният скален град Матера.

7. Черна гора бавно, но сигурно навлиза в ерата на електрическите превозни средства, което е интересно

Електрически превозни средства в Черна гора

През есента най-известният пътеводител в света, Lonely Planet, публикува годишния си списък с туристически тенденции за следващата година. Той има пет точки, една от които е пътуване с електрически превозни средства. Експертите на изданието смятат, че скоро ще пътуваме на тях толкова лесно, колкото и на обикновените, и дори ще ги наемаме. Всъщност това вече се случва, включително и в Черна гора, която бавно, но сигурно навлиза в ерата на електрическите превозни средства. Ето три реални примера:

През октомври тази година Parking Service Tivat (PST) обяви, че планира да инсталира станции за зареждане на електрически превозни средства в град Тиват.Програмата се изпълнява като част от проекта на града, наречен Smart-e-Mobility. Скоро в Тиват ще може да се зарежда дори Tesla, а на тях се зареждат колички за голф.

Малко по-рано в Черна гора беше пуснат първият електрически автобус! Сега се използва за превоз на туристи в националния парк Дурмитор през лятото, а също и през зимата по време на ски сезона.

В началото на есента офис на Eco Tuk Tuk Tours отвори врати в Черна гора. Предлага разходки с електрически тук-тук, малки триколесни превозни средства, често срещани в Югоизточна Азия. Те са популярни сред туристите, които ги наемат за разходки из Которския залив.

Източник


Прочетете още: 9 невероятни места, където реките се сливат

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: