HomeИНТЕРЕСНО10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

Повечето от нас поне веднъж са се сблъсквали с различни знаци и символи, много от които са известни на почти всеки човек на планетата.

Всички те са силно свързани в съзнанието ни с определен феномен, история или вярвания. Но ние дори не можем да гадаем за истинското значение на тези знаци. Предлагаме на вашето внимание „десет“ световноизвестни символа, чието истинско значение не е известно на всички.

1. Лилията не е просто кралски символ

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

Повечето от нас възприемат лилията като символ на кралското семейство, само че първоначалното й значение е съвсем различно. Лилията се използва активно в религията и изкуството като символ на физическа и духовна невинност. Снежнобялото цвете се приписва на атрибутите на Дева Мария и също така означава Троицата в хералдиката.

Интересен факт: Виктор Юго назовава един от героите в легендарната си творба „Парижката Света Богородица“ в чест на лилията – Fleur-de-Lys.

2. Знак за паунд

Символът на паунда има богата история. Изображението на паричния паунд върху британските банкноти наподобява буквата „L“ и не напразно. Работата е там, че този символ има в името си „везни“ и се превежда от латински като „баланс“. Преди няколко хиляди години везните са били мярка за маса в древен Рим и същевременно с това наименование на повечето от тогавашните валути. Те включват например италианската лира и френската ливра, които са били в обръщение до 1794 г.

3. Ом

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

Най-известният знак в изкуството кодира в себе си … Бог. Такъв необичаен знак често може да се намери в различни видове изкуство – в музиката, киното, живописта. Но малко хора знаят, че в индуизма Ом е част от Божествената триада и се смята за символ както на сътворението, така и на разрушението. Освен това този символ обозначава Атман (душата), също мантрата на силата, интелигентността и вечността, която се използва в медитацията. В някои случаи Ом се свързва с Ганеша, богът на мъдростта и просперитета.

4. Тилда

Трудно е да се повярва, че това дръвче е трансформирани букви. Знакът Тилда се използваше от всеки, който трябва да отбележи някакъв неточен, приблизителен индикатор. Но малко хора знаят, че първоначално този символ винаги е бил написан в курсив и се е използвал там, където е пропусната някоя буква – най-често „M“ и „N“. В допълнение, тилдата може да действа като фонетично обозначение: например в романските езици тя отбелязва промени в височината.

5. Мьолнир

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

Известният скандинавски символ. Почитателите на скандинавския епос и култура са добре запознати с този символ. Знакът Mjolnir се нарича „Чукът на Тор“ и символизира вярата и плодородието. В страните от Северна Европа този символ се носи и днес и мнозина го носят като висулка около врата като талисман за късмет.

6. Символ за естествена кожа

Рядък случай, когато значението на символа е съвсем буквално. Тази икона може да се счита за една от най-известните, защото се намира на повечето кожени изделия – върху обувки, якета, чанти. Но значението на този символ е най-буквалното: всъщност това е схематично изображение на кожата на животното, от което е направена определена част от нещото.

7. Звездичка

Един от най-често използваните символи от човека. Днес виждаме стотици звездички в текстове – те се вмъкват, за да скрият цензурирани думи или да маркират бележка под линия. Но историята на този прост символ е богата и интересна. Първите версии на този знак са открити върху скални рисунки. В античността се е използвал при редактиране на текстове, а през Средновековието се е използвал за отбелязване на даден коментар за определено място в книга или ръкопис.

8. Анонимна маска

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

Сега не всички помнят Гай Фокс като историческа личност, но всички помнят Маската. Гай Фокс (Guy Fawkes) е английски войник, член на група католически заговорници, които правят неуспешен опит да осъществят така наречения Барутен заговор през 1605 г. Гай Фокс е арестуван на 5 ноември и заговорът е осуетен. От 1605 година в някои части на Англия се празнува 5 ноември с палене на огньове и фойерверки.

Анонимната маска е използвана като основен сюжетен елемент и придобива огромна популярност след премиерата на филма „V като Вендета“(2006) и се нарича „маската на Гай Фокс“. Освен това мнозина погрешно използват маската, тъй като смятат фигурата на самия Фокс за положителна, а той е много противоречива фигура в историята. Следователно не е съвсем правилно да се възприема анонимната маска в положителна светлина. Тази маска се асоциира днес и с Анонимните (Anonymous)– неформална група „хактивисти“(хакерски атаки).

9. Коледни чорапи

10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

Чорапите над камината имат истинска история зад тях. Малко хора знаят, но сладките червени чорапи, окачени над камината в навечерието на коледните празници, имат истинска история на появата и не можете да я наречете смешна. Случило се така: в едно семейство имало три неомъжени дъщери, но родителите им били твърде бедни, за да осигурят зестра на момичетата. Веднъж бивш монах разбрал за тежкото положение на това семейство и решил да им помогне: един мъж хвърлил три торби със златни монети в комина им. Но един от тях паднал в чорап, който съхнел на камината. Именно тази случка породила традицията да се окачват чорапи за подаръци на Коледа.

10. Трилистник

Не всичко е толкова просто с листата на детелината. Трилистната детелина се смята от повечето от нас за символ на късмет. Но този подход не е напълно правилен, тъй като трилистникът е официално регистрирана търговска марка, както и един от символите на Ирландия. Но истинският късметлия ще бъде този, който намери детелина не с три, а с четири листа.

Източник


Прочетете още: Едни от най-богатите жени на XXI век. Как са станали успешни?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: