HomeМЕСТАНай-красивите места в Европа, които туристите все още не са завладели

Най-красивите места в Европа, които туристите все още не са завладели

Европа

Най-красивите места в Европа, които туристите все още не са завладели

Мнозина вече са уморени от големите градове и пренаселените популярни маршрути, затова търсят възможност да видят Европа в по-тиха и спокойна среда.

Изглежда, че това е невъзможна мечта, защото всички забележителности вече са изморени от туристи. Но все пак има неизследвани и уникални кътчета на европейските страни, които са запазили автентична идентичност и известна мистерия поради факта, че все още не се давят в потока от туристически набези.

Европа винаги е привличала туристи със своите уникални и неподражаеми градове с ненадмината си архитектура и оригинална култура. Но не всеки иска да види забележителностите във вечния поток от хиляди туристи, затова избрахме 10-те най-невероятни места, които ще ви удивят с великолепието си, ще ви изненадат със спокойствието и тишината на премерения живот далеч от оживените туристически маршрути.

1. Лофотенски острови (Норвегия)

Лофотенските острови се намират в студените води на Норвежко море над Северния полярен кръг. Тази сурова земя е невероятно привлекателна с необуздана дива природа, величествени планини, дълбоки фиорди, гръмогласни птичи колонии и пясъчни плажове.

Това е най-благодатното място за активни хора, защото благодарение на уникалния пейзаж тук можете да си починете страхотно, като се разходите по планинските върхове, отидете на рафтинг по Trollfjord или просто се разходите из Музея на викингите Lofotr и дори да се насладите на слънце в полунощ.

2. Град Синтра (Португалия)

Синтра е най-магическият и мистериозен град в Португалия, разглеждайки го, сякаш, че сте в илюстрована книга с приказки. Разположен е на живописни хълмове, където водят криволичещи пътеки с остри и опасни завои, мистични гори, които са в постоянна мъгла. И сред тази недокосната красота, в уединени краища, можете да видите древни семейни имения, страховити стени на отбранителни крепости и възхитителни кралски дворци.

Мекият климат и живописните места са оценени от кралското семейство още през 14 век, благодарение на което тук са построени красиви дворци и са оформени фантастични паркове, които радват жителите на града и до днес, а гостите изпадат във възторг.

3. Град Динан (Белгия)

Град Динан е много малък, но се намира на едно от най-живописните места в цяла Белгия. Красотата на река Маас и огромната скала, надвиснала над нея, придава на града специална привлекателност.

Основната историческа атракция на града е страхотната непревземаема цитадела Динан, която може да се види от всяка точка, защото се издига над града на височина от 100 метра. А крепостта е разположена на скалистия бряг на реката и има клиновидна форма. В подножието на величествената скала е църквата на Дева Мария (Нотр Дам), която е построена за първи път през 11 век, но се срутва след падането на огромен камък. На същото място още през 15 век е построен храм в готически стил, който сега е основният архитектурен паметник на града.

Забележително е също, че в този малко известен град е живял и работил Адолф Сакс, който е изобретил известния музикален инструмент – саксофона.

4. Каламбака (Гърция)

Манастирите Света Метеора са най-ексцентричната атракция в Гърция. Малкият гръцки град Каламбака е разположен в самото подножие на вълшебната каменна гора – скалите Метеора, по които са „разпръснати“ световноизвестните манастири Света Метеора, където ежедневно се стичат поклонници и туристи. „Горе в небесата“, „висящ във въздуха“ – това означава в буквален превод думата Метеора, каквото име носи и прочутата с отвесните си скали и манастири местност в Гърция. 

Самият град не предизвиква интерес сред туристите, въпреки че те с удоволствие посещават местни кафенета и ресторанти, където могат да опитат вкусни национални ястия. Но ако решите да спрете тук за почивка, тогава причудливо фантастичните скали, заобикалящи града от всички страни, и нощното им осветление ще оставят незаличими впечатления за цял живот.

5. Град Алберобело (Италия)

Този малък град, намиращ се в Южна Италия, стана известен благодарение на странни конструкции, наречени трули. Тези къщи нямат аналог никъде по света. Има около хиляда и половина такива необичайни къщи. Те са разположени на хълмовете на Алберобело („красиво дърво“), които създават усещането, че сте в приказен град на джуджета. Поради тази оригиналност и неповторимост градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Въпреки външното сходство, няма да намерите две еднакви къщи. Всяка от тях не само има различна вътрешна украса, но и рисунките върху куполите са абсолютно уникални, с орнаменти и символи.

Не само жилищните помещения са декорирани в този стил. Цялата инфраструктура се състои от трули хотели, трули ресторанти, магазини трули и дори църква.

6. Село Рокамадур (Франция)

Село Рокамадур се счита за абсолютно необичайно село в Европа поради странното си местоположение. Тъй като се намира на склона на скала, къщите са разположени почти във вертикална плоскост. Освен това мощите на християнския отшелник Св. Амадура, които се считат за чудодейни, както и един от най-знаменитите вълшебни мечове на крал Артур – Дюрендал, се съхранява тук.

И все пак, изкачвайки се по главната улица, можете да видите известните архитектурни паметници. Те практически са израснали заедно със скалата: бенекдитският параклис Сен Мишел, където се намират стенописите от 12 век, средновековният параклис Сен Блез, капелата Нотр Дам с чудотворната фигура на Черната Мадона, Пещерата на чудесата със скални рисунки и фантастични форми на сталактити. И всички тези вековни шедьоври в едно малко селце! Освен със страхотното си козе сирене, мястото е популярен туристичеки обект, чиято реклама започва още през 1172 г. с книгата „Чудесата на Дамата от Рокамадур“ – един сборник с чудеса.

7. Град Тенби (Великобритания)

На картата на Европа има такъв прекрасен град като Тенби, Югозападен Уелс, графство Пембрукшър, разположен на брега на залива Кармартън Бей! Тук има замъци с невероятна красота, някои от които са на повече от хиляда години, както и храмове, които все още удивляват въображението със своето величие и мащаб.

А за любителите на курортните почивки има просто невероятни плажове с най-чистата вода в цяла Англия, както и необичайни яхтени пристанища. Ето защо една прекрасна почивка и културна програма ще бъдат много богати и незабравими.

8. Град Будва и остров Свети Стефан (Черна гора)

Будва се счита за най-красивия курортен град в Черна гора. Непокътнатата природа на тези земи, както и архитектурните паметници, които са на повече от сто години, ще изненадат неописуемо гостите.

Отличителна черта на цялата страна, а не само на града, е остров Свети Стефан. Благодарение на малък, създаден от човека провлак, той е свързан със сушата и се намира само на 5 км от Будва. Само преди 50 години тук е имало малко рибарско селище, а сега е най-необикновеният остров-хотел в целия свят.

9. Беловежка пуща (Република Беларус)

Беловежката пуща е основната атракция на Беларус. Той е съхранил уникалните останки от първобитна гора, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Този биосферен резерват е последният остров на реликтната гора (с най-древни растения) в Европа. Той някога се е простирала от брега на Балтийско море до Буг и от Одер до Днепър.

Гората била най-любимото място за лов както на древните руски князе и полските крале, така и на литовското благородство. И сега привлича любителите на екотуризма с уникалните си горски простори и най-редките представители на флората и фауната, разположени на територията му.

10. Соловецки острови (Русия)

Соловки (както ги наричат ​​още) е истинският край на руската земя. Той ви кара да се чувствате като в паралелна вселена. Няма модни хотели, развлекателни центрове и предимствата на цивилизацията.

Но от друга страна можете да видите очарователната и сурова северна природа, недокосната гора, където ще намерите горски плодове и гъби, както и да срещнете фантастични залези и дори северно сияние. Ако имате късмет, ще срещнете тюлен или дори гренландски тюлен. Този суров архипелаг има архитектурни забележителности, както и уникален язовир със собствена специална хидравлична система. Този регион е тясно свързан с историята на руското православие, ярко архитектурно творение на което е Спасо-Преображенският Соловецки ставропигиален манастир.

Източник


Прочетете още: 7 причини да пътувате из Черна гора с кола

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: