HomeИНТЕРЕСНОЗащо Adidas прекрати партньорството си с Кание Уест

Защо Adidas прекрати партньорството си с Кание Уест

Защо Adidas прекрати партньорството си с Кание Уест

Защо Adidas прекрати партньорството си с Кание Уест

Прекратяването на партньорството се очаква да навреди на печалбите на компанията.

Германският гигант за спортно облекло е поредната компания, която прекрати връзките си с Кание, сега известен като Йе, след неговите антисемитски изказвания.

Защо Adidas прекрати партньорството си с Кание Уест
Снимка: Jonathan Leibson/Getty Images North America

В продължение на повече от две седмици Кание Уест направи серия от антисемитски изказвания. В този период, Adidas, най-важният партньор в неговата модна империя, каза, че отношенията с рапъра са „в процес на преразглеждане“.

Тъй като Йе продължи с обидното си поведение, на 25 октомври Adidas обяви, че ще прекъсне връзките си с него. Този ход ще струва на компанията 250 милиона евро ($246 милиона) за тази година.

Какво ще последва за Йе – една от най-влиятелните поп звезди през последните десетилетия?

CAA, бившата агенция за таланти на Ye, вече не го представлява, а Def Jam, неговата дългогодишна звукозаписна компания, каза, че договорът му е изтекъл миналата година.

„Adidas не толерира антисемитизма и всякакъв друг вид реч на омразата“

Това сподели Adidas в изявление и допълни: „Последните коментари и действия на Ye са неприемливи, омразни и опасни. Те нарушават ценностите на компанията за разнообразие и приобщаване, взаимно уважение и справедливост.“

Компанията заяви, че незабавно ще прекрати партньорството, ще прекрати производството на продукти с марката Yeezy и ще спре плащанията към Йе и неговите компании.

През изминалия месец Ye тества границите на приемливото поведение дори за известен провокатор. На своето шоу YZYSZN9 на Седмицата на модата в Париж той носеше риза с лозунга „Животът на белите има значение“. Лигата за борба с клеветата определи това като реч на омразата. Тази постъпка беше приета от движението за превъзходство на бялата раса.

Той направи антисемитски забележки в социалните медии и в интервюта малко след това. Кание пусна публикация в Twitter, в която се казва, че ще направи “death con 3 ON JEWISH PEOPLE.” (В превод „смъртна измама 3 на евреите“. Певецът очевидно е имал предвид военния термин „defcon“. Този термин назовава всяко едно от петте нива на готовност на военната отбрана на САЩ. Нивата са класирани от 5 до 1 според възприеманата заплаха за националната сигурност, като 1 показва най-високото ниво на възприемана заплаха).

Защо Adidas прекрати партньорството си с Кание Уест
снимка: Twitter / Candace Owens

Бързо последва обратен удар

Instagram и Twitter спряха акаунтите на Ye. Ари Емануел от Endeavor, компанията майка на агенцията за таланти WME, призова развлекателните компании да спрат да работят с Ye. Balenciaga, модната къща, която си партнираше с Йе в неговия проект Yeezy Gap и откри шоуто си в Париж този месец с участието на Йе като модел, го изтри от своите снимки и видеоклипове на шоуто.

Подобни изображения изчезнаха от Vogue Runway, платформата за записи за модни ревюта, а списанието заяви, че „няма намерение“ да работи с Ye в бъдеще.

В понеделник студиото MRC каза, че отлага документален филм за него. GAP, която имаше партньорство с Ye, приключило миналия месец, заяви, че предприема „незабавни стъпки“ за премахване на продуктите на Yeezy Gap от своите магазини и е затворила свързан уебсайт. В същия ден, Арън Доналд от Лос Анджелис Рамс и Джейлън Браун от Бостън Селтикс казаха в Туитър, че прекратяват връзките си с Donda Sports, маркетинговата агенция на Ye, заради антисемитските забележки.

Мнението на потребителите

Два дни след като Adidas прекрати партньорството си с Йе, потребителите на социалните медии започнаха да споделят изображение, носещо логото на Adidas под думата „BYE“ с „YE“ в удебелен шрифт

В отговор на това, фенове на Йе разпространяват снимка, която са форматирали така, че върху суитшърта на Йе да пише „Adios“ (От исп.: „Довиждане“) заедно с логото на Adidas.

Защо Adidas прекрати партньорството си с Кание Уест
Снимка: sportskeeda

Източник


Прочетете още: 10 известни символа, чието оригинално значение е известно на малцина

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: