HomeПОДКАСТBalkan Gaming Jam: Women edition

Balkan Gaming Jam: Women edition

Balkan Gaming Jam: Women edition

Balkan Gaming Jam: Women edition

В 18-тия епизод на нашия подкаст ви срещаме с две дами от организаторския екип на Balkan Game Jam: Women edition – Елена Лулчева и Кремена Димитрова.

Елена Лулчева, освен доброволец в женското издание на геймърския форум, е психолог и част от екипа на “Тя, Пловдив“. Кремена Димитрова живее в Копенхаген, като се занимава с разработка на софтуер.

Кремена открива страстта си към онлайн игрите в университета. Тя става доброволец към Nordic Game Jam и решава да пренесе събитието в България. В свободното си време тя играе предимно мобилни игри – пъзели.
Елена, от своя страна, обича компютърните игри от много малка възраст. Любимата й игра като дете е била Super Mario. Тя предпочита игрите, в които има по-голяма история. През последните години Елена предпочита indie игрите и като цяло тези, които са по-креативни.


Тя твърди, противно на най-голямата гейминг мантра, че играещите влизат в друг свят, че всичко зависи от човека. Всеки има свой собствен начин, чрез който бяга от реалността – гледане на филми, излизане с приятели и т.н.


Кремена смята, че геймърите са много сплотена общност. Те говорят на един език и си помагат винаги. Това се наблюдава и на гейминг форумите. Ако тази сплотеност се пренесе във всяка друга индустрия, би било перфектно.

Какво всъщност да очакваме от това събитие?


По време на събитията за разработка на игри участниците имат 48 часа да направят прототип на игра. Те измислят идеята, разпределят си ролите и започват работа.


На Balkan Game Jam времето за разработка е 24 часа. Екипите могат да работят както онлайн – чрез Дискорд, така и физически в Техническия университет в Пловдив.


Това издание е съсредоточено върху жените, които искат да влязат в тази индустрия в България. Целта е те да разберат дали това е тяхното нещо, дали са добри в това и да имат пътя, по който трябва да тръгнат. Също така да получат подкрепа и да станат част от общност, в която да участват дори и след края на форума.


Интересно е, че повече от половината от играещите мобилни игри са жени. За сметка на това пък са малко жените създатели на игри.


Важно е да се отбележи, че не е нужно участниците да бъда програмисти. По-важното е интереса и желанието, всичко друго се учи.


В епизода говорим и за кибертормоза, защото през ноември се отбелязват дните срещу насилието на жени. Една от мисиите на Кремена е да се дискутират точно тези теми. Тя иска да повлияе положително на младежите и им обръща специално внимание.


Елена смята, че игрите са средство, чрез което може да се учи интерактивно, затова и комуникацията е изключително важна. Важно е индустрията да реагира правилно, за да поддържа добрия тон между играчите.
Ние пожелаваме успех на Елена и Кремена и на събитието.

А ако искате да разберете какво още споделиха организаторите, може да чуете целия подкаст.


Прочетете още: Как книгите стават бързи в аудио формат?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: