HomeСЪБИТИЯКрасотата в чаша вино

Красотата в чаша вино

Красотата в чаша вино

Фестивалът на Виното.

Какво е по-хубаво от чаша хубаво вино след дълъг ден? С разнообразните вкусове и аромати, виното е една от най-предпочитаните алкохолни напитки. Освен да доставя удоволствие, то има и други ползи, които ще ви изненадат.


Чували ли сте за теорията, че пиещите вино живеят по-дълго? Проучвания сочат, че питието подобрява здравословното състояние на сърцето и допринася за дълголетие. Свойствата му могат да преборят възпаление и да помогнат за подобряване на здравето на кръвта.


Освен, че влияе благоприятно вътрешното ни здраве, виното може да подобри и външния ни вид. Антиоксидантите в червеното вино, например, помагат за забавяне процеса на стареене, като запазват колагена и еластичните влакна. Това е идеалния начин за подмладяване на кожата и получаване на сияен блясък. Локалното нанасяне на червено вино върху лицето премахва порите, бори се с акнето, предотвратява потенциални обриви поради неговите противовъзпалителни и антисептични свойства. Предимството на червеното вино също така предотвратяват косопада, намаляват пърхота и ще направи косата ви по-здрава и красива.

Защо толкова хора обичат да пият вино?


Алкохолът задейства ендорфиновата система на мозъка. Ендорфините са опиоидни невротрансмитери, които са част от мозъчната система за управление на болката. Те са 30 пъти по-ефективни от морфина.
“Животът е прекалено кратък, за да пием лошо вино”


Висококачествените вина имат интензивен и дълготраен вкус и аромат, които остават след като сте отпили виното. Ако ароматите изчезват веднага, това означава, че виното е с ниско качество. Колкото по-добро е виното, толкова по-дълго ще се задържи вкусът на небцето ви.


Кои са 5-те характеристики на виното?


За да сме сигурни, че пием добро вино, то трябва да отговаря на пет важни характеристики. Това са сладост, киселинност, танин, алкохол и тяло. Първото ни впечатление за виното е дали е сладко или сухо, тъй като сладостта се възприема с върха на езика ни. Киселинността във виното е жизненоважен компонент, който спомага вкусът му да е свеж и да го запази. Танините са полезни, заради своите антивирусни, антиоксидантни и антимикробни ефекти. Освен това засилват цвета на червените вина, участват във вкусовите им качества и имат изключителна роля в тяхното отлежаване.


Нивото на алкохол във виното е в пряка връзка с количеството захар, което се съдържа в гроздето по време на събиране на реколтата – колкото по-висока е неговата захарност, толкова по-висок е потенциалният процент алкохол. Има меки, средни или плътни вина – това се разбира още при първия допир на виното до небцето.


„Виното е ключалката, през която надничаш в сърцето.” – Алкей

Чудили ли сте се защо виното ви успокоява?

Красотата в чаша вино
Снимка: Freepik


Изследване, направено в университета в Милано, показва, че мелатонинът, открит в гроздето, се модифицира в процеса на ферментация, за да стане изключително подобен на естествено произвеждания в телата ни мелатонин. Най-много мелатонин се съдържа в червените вина, така че ако искате да релаксирате пълноценно си сипете чаша и се насладете на вечерта.


Повишава мозъчната активност


Изследванията показват, че полифенолите – растителни химикали, изобилстващи в червеното вино – разширяват кръвоносните съдове, което ускорява кръвоснабдяването на нашия мозък. Накратко, тези полезни за вас химикали осигуряват тласък на кислород и захари в мозъците ни, което прави решаването и завършването на сложни изчисления и проблеми много по-лесно и бързо.

Божието питие


Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ и датират от късния неолит или ранния халколит. Мащабен генетичен проект от 2006 година анализира произхода на над 110 съвременни сорта грозде и ограничава мястото на произхода им до съвременна Грузия.


Значението на виното става още по-голямо с възникването на християнството. Вино се използва в евхаристията като символ на кръвта на Исус Христос и на самия живот. Едно от Христовите чудеса е превръщането на водата във вино на сватбата в Кана Галилейска. С налагането на християнството в цяла Европа, виното става търсен продукт на целия континент. Монашеските общности в цяла Европа отглеждат лозя и правят вино за собствени нужди и за нуждите на поклонниците и гостите на манастирите.


Ако искате да научите още интересни факти за виното и да опитате различни видове, Фестивалът на виното ви очаква. Подгответе се за едно незабравимо изживяване за сетивата в Bulgaria Mall на 5 и 6 ноември. Заповядайте! Очаква ви богата палитра от винени вкусове и аромати.


Прочетете още: Заедно в борбата с инсулта


Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: