HomeКРАСОТАНовата тайна за здрава коса – лучена вода

Новата тайна за здрава коса – лучена вода

глави лук

Новата тайна за здрава коса – лучена вода

Cardi B наскоро запали социалните медии, когато сподели в Instagram неочаквана тайна за здравата си коса: вода с лук. 

Изпълнителката казва, че този домашен лек е направил косата й по-блестяща само след две измивания. Също така, сподели снимки преди и след, които са безспорно убедителни. 

Тя може да е първата жена рапър, която има три диамантени награди за сингъл от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка, според  Paper Magazine, но със сигурност не е първата, която използва домашния лек на коса. Безброй последователи се стекоха в секцията за коментари под поста на Cardi B и я похвалиха за използването на естественото лекарство. Уилям Гауниц, сертифициран експерт по косата и скалпа, казва, че неговите пациенти с косопад обсъждат това естествено лечение от години.

Гауниц казва, че твърденията за ползите от лучената вода за косата „са валидни до известна степен“. Той не подкрепя безусловно практиката, защото „тя подлежи на произволна рецепта“ с „разнообразие от променливи“, които могат или не могат да работят.

Докато трикът на Cardi B включва варене на лук и използване на водата, Гауниц отбелязва, че се е сблъсквал с пациенти, които са пасирали лука, за да отцедят неговия сок. 

Но какво казва науката за този трик? Нека разгледаме всичко, което трябва да знаете, преди да полеете косата си с лучен вода.

Какви са ползите от водата с лук за здравето на косата?

„Богат на антиоксиданти и флавоноиди, лукът предлага антимикробни, противогъбични и противовъзпалителни ползи“, казва Кери Йейтс , трихолог. Тези свойства го правят потенциално решение за облекчаване на гъбични инфекции, които могат да причинят пърхот , добавя тя. Въпреки че липсват висококачествени изследвания за това как тези свойства се пренасят върху скалпа ви, проучване, публикувано през 2020 г., отбеляза противогъбичния и антимикробния потенциал на екстракта от лук и етеричните масла от лук.

Възможна причина сокът от лук да е благоприятен за косата ви

„Съдържанието на сяра във водата с лук е много високо“, казва Гауниц. Високи нива на сяра има и в други храни – включително месо, яйца, чесън и др. „Тъй като сярата е обичайно лечение без рецепта за възпалителни кожни състояния, когато се прилага върху скалпа, тя работи за много хора, които имат проблеми с възпалителен косопад.“

Обърнете внимание обаче: лучената вода няма да работи за всички видове косопад, като косопад, причинен от недостиг на хранителни вещества и андрогенна алопеция, казва Гауниц. Няма изследвания, които да предполагат, че сокът от лук може да потисне нивата на дихидротестостерон, за да предотврати андрогенната алопеция. По същия начин не е доказано, че повишава нивата на протеин или витамин D в основата на космения фоликул. Във всеки от тези случаи е най-добре да се консултирате с квалифициран дерматолог или трихолог.

Какви са потенциалните странични ефекти?

Ако сте алергични към лук, избягвайте да го използвате локално, включително водата с лук, предупреждава Йейтс. Дори да не сте алергични, не забравяйте да измиете добре лучената вода от скалпа си, за да предотвратите дразнене. (Малко вероятно е, но не и невъзможно, това да раздразни кожата ви).

Въпреки че миризмата на лук не е свързан със здравето страничен ефект, вероятно не е ароматът, който търсите. Добрата новина е, че в комбинация с шампоан, миризмата изчезва след изплакване. 

Как да използвате лучена вода за здрава коса 

Ако проявихте интерес да опитате лека за коса с вода от лук, Гуаниц съветва да не варите лука. „[Теоретичните] лечебни свойства идват от самия суров лук“, обяснява той.

Вместо това, ето един потенциален метод, според центъра за възстановяване на косата в Ню Джърси :

  1. Обелете и нарежете три до четири глави лук на ситно.
  2. Извлечете сока, като ги изстискате или пасирате.
  3. Нанесете сока върху скалпа с помощта на памучен тампон. По желание, добавя Йейтс, можете да добавите малко лимонов сок, ако искате да компенсирате миризмата на лука.
  4. Масажирайте течността в скалпа, оставете да престои един час и след това изплакнете. Следвайте второ измиване с обичайния Ви шампоан

Източник


Прочетете още: Тенденциите в красотата от седмицата на модата в Милано


Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: