HomeЗДРАВЕ8 ползи от практикуването на йога за здравословен живот

8 ползи от практикуването на йога за здравословен живот

8 ползи от практикуването на йога за здравословен живот

8 ползи от практикуването на йога за здравословен живот

Всеки от нас иска да подобри здравето си и да води здравословен начин на живот.

Йога е един от най-популярните начини за постигане на хармония, баланс и силно здраво тяло. Чрез асаните в йога практиките постигаме по-добро здраве, гъвкаво тяло и спокойствие.

Йога, също така, е свързана със здравословното хранене, в съчетание с медитативните практики и редовните упражнения. Тя обхваща всички аспекти на развитието и усъвършенстването на човешката личност на всички нива. Как йога може да ни помогне при прегряването („burnout“) и борбата със стреса. 

Ето основните ползи от йога:

1. Йога помага за по-добра гъвкавост, а също и за изграждане на мускулна маса

Пози като гледащо надолу куче и дъска, много пози (в гръб, в изправено положение, в легнало положение) изграждат мускулна маса и увеличават гъвкавостта на основните мускулни групи, стави и тъкани.

йога
Снимка: freepik

2. Йога подобрява метаболизма и храносмилането

Физическата практика на йога асаните допринася за по-доброто пречистване на тялото. Съответно, това води до по-добро усвояване на хранителните вещества и допринася за здравословно хранене и силен организъм.

3. Йога ви помага за по-добър сън и подобрява настроението ви

Регулирането на дишането (пранаяна, англ. Pranayana), включено във физическата практика на асаните, помага за успокояване на централната нервна система и при безсъние.

4. Йога ви помага да отслабнете

Редовната йога практика може да коригира теглото ви. При хората, които практикуват йога, прави впечатление, че тялото започва да подсказва коя храна е полезна за него и започва да се самопочиства.

5. Йога може да увеличи енергията

Практикуването на йога асани съживява вашия ум, тяло и дух, внасяйки прана (प्राण, Санскрит: „дихание“, жизнена сила) в тялото ви.

Йога може да увеличи енергията
Снимка: freepik

6. Йога ви осигурява регулирано кръвно налягане и здраво сърце

Йога асаните значително подобряват кръвообращението.

7. Йога работи за здрав имунитет

При практикуването на йога пози ние постоянно извиваме тялото си, което създава движение в нашите органи и ни прави устойчиви на инфекции и болести.

8. Йога насърчава по-добрата грижа за себе си и по-добра самоосъзнатост

Практикуването на йога ви помага да водите по-пълноценен и позитивен живот. Известният световноизвестен духовен учител и хуманитарен лидер Шри Шри Рави Шанкар казва: „Здравето не е липсата на болест. То е динамичен израз на живота – колко радостен, любящ и ентусиазиран си ти.”


Прочетете още: Да бъдеш депресиран в „най-щастливата страна в света“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: