HomeЗДРАВЕМежду приликите и разликите – отвъд Вавилон

Между приликите и разликите – отвъд Вавилон

Между приликите и разликите – отвъд Вавилон

Болница „Надежда” за четвърта поредна година организира дни на психоанализата в болницата, фокусът е грижата за пациентите със злокачествени заболявания.

Форумът за психоанализа и медицина се организира от Ателие за свободни асоциации и Асоциацията на психолозите и психотерапевтите, работещи в медицински структури. Събитието ще се проведе на 12 и 13 ноември 2022 г. в Гранд хотел Милениум София.

„Между приликите и разликите – отвъд Вавилон“ е мотото на тазгодишната дискусия. Ще бъдат дискутирани темите, свързани с развитието на ефективната психологична помощ в болничната среда. Тази практика е активно развита навсякъде по света. В България все още е рядкост, като форма на взаимодействие.

Основната му цел е да популяризира психологичната практика в клинична среда сред психолози и психотерапевти, лекари, медицински сестри и акушерки, социални работници. Медицинските лица ще имат достъп до най-съвременните практики в сферата. Това ще доведе до по-висока информираност. Те ще се научат да работят съвместно с клиничните психолози в ежедневната практика. Ще се специализират по отношение на намаляване на тревожността сред хоспитализираните пациенти, а също и на стреса при самите медици.


Лекторите ще представят практиките за консултиране, подкрепа и психотерапия по време на онкотерапиите и след тях. Също така ще покажат и положителните резултати в онколечение, когато психологичната грижа започва на място в болницата, паралелно с него. Ще се дискутират и подходите за намаляване на стреса и подкрепата, както на онкопациента, така и на неговите близки.

Акцент в тазгодишното издание е и прерастването на Центъра за психоанализа и медицина в МБАЛ „Надежда“ в Национален център за психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания и ще бъде представена иновативната практика на психоаналитичната грижа, която болницата въвежда по най-модерния световен стандарт.

Подготвената програма е разнообразна и представяща опита на най-модерните психоаналитични и психосоматични институти в Европа, както и на едни от най-изявените български лекари.

Със своя презентация ще се включат:

  • д-р Георги Стаменов – основател на МБАЛ „Надежда“;
  • Fotis Bobos – Hellenic Psychoanalytical Society;
  • Prof. Leroy Edozien – президент на ISPOG (2019 – 2022);
  • Diana Tabacoff – IPSO Paris;
  • д-р Мила Петрова – ръководител на Клиника по медицинска онкология, МБАЛ Надежда;
  • проф. д-р Христо Хинков – психиатър – Дирекция Психично здраве и зависимости, Център за обществено здраве и анализи;
  • д-р Камелия Милчева – клиничен хематолог, ръководител на Клиниката за трансплантация на хемопоетични стволови клетки, СБАЛХЗ и др.

В рамките на конференцията ще бъде проведена и Кръгла маса, посветена на регулацията, конституирането и регламентирането на психологичната подкрепа в медицински структури.


Пред общността на психолозите в България стоят множество въпроси – липсата на закон и ефективна регулация, липсата на официални нормативни стандарти и стандарти за добра практика, както и множество други въпроси, които касаят доброто име на професията, развитието на усилията на работещите специалисти, удовлетворението от нея, както и наследството, което се оставя.


Прочетете още: Моето здраве е моя отговорност

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: