HomeИНТЕРЕСНОПрактиката – книга на Сет Годин

Практиката – книга на Сет Годин

Споделете творческата си работа - Сет Годин - книга

Практиката – книга на Сет Годин

В книгата си „Практиката“, Сет Годин разрушава неправилното схващане, че творците са самотни гении, а креативността не може да се научи

Каква е основната тема на книгата?

Авторът предлага практически съвети и прозрения за укрепване на творческото мислене и задълбочаване на работата. Книгата е издадена през 2020 година и е за всички творци, които търсят професионализъм и съвършенство.

Креативността често е спонтанна и непредвидима. С добра стратегия и дисциплина можете да увеличите максимално своите резултати. Творческото пътешествие е практика на растеж и свързаност, на отдаденост и смелост. Практиката е важна част от живота на всички писатели, лидери, учители, художници и творци. Тя е процес, който отвежда хората там, където искат да отидат. В основата на практиката стои доверието. На първо място се опитайте да се доверите на своя Аз, който често се крие някъде дълбоко във вас.

Какво друго ще научите от „Практиката: Споделете творческата си работа“?

Според Сет Годин хората трябва да намерят смелостта да бъдат по-креативни. Силите, които ни държат на едно ниво, са невидими, но ние можем да ги разпознаем и победим. Практиката е възможна само ако сме готови да се захванем с нея. Тя представлява постоянен, поетапен подход, който трябва да спазваме. Успешната практика изисква добри управленчески способности и творчество.

Хората, които просто следват другите, не търсят нови възможности. Те вървят по стъпките на тези пред тях. Лидерите, от своя страна, се стремят да подобрят нещата и да намерят стабилна основа. Те търсят нови начини и успяват да ги открият. Творческата работа се състои в последователната практика, а не в краткотрайното вдъхновение. Авторът помага на хората, които са блокирали, да намерят смелост да продължат.

Няма бърза формула за постигане на отлични резултати. Това, разбира се, не означава, че творческият успех е въпрос на случайност. Хората, които реализират добри постижения, следват определени процеси, практики и нагласи. Креативността е умение, което може да се научи и усъвършенства.

Сет Годин споделя с читателите прозрения и стратегии, от които се нуждаят, за да постигнат дълготраен успех. В книгата можете да намерите съвети и техники за по-добро представяне в работата. Така ще успеете да се превърнете от аматьор в професионалист. Книгата е за всички, които искат да ръководят, пишат, пеят и творят, както и за тези, които обичат преподаването и предизвикателствата.

Намерете своя собствен път към творческата работа

Никога не казвайте: „Не мога да бъда креативен“. Можете. Всъщност вече сте. Всеки път, когато драскате в ъгъла на тефтера си или си тананикате песен под душа, вие проявявате креативност. Бъдете готови обаче да преминете през дългия и труден път на усъвършенстването. Няма предварително начертана пътна карта за творчески успех.

И така, как да намерите своя път? Тайната се крие в начина на работа. Доверете се на правилния процес и той ще ви отведе на точния път.

Съвременният свят поставя акцента върху резултатите, а не върху процеса. Например ние не съдим за работата на водопроводчика по качеството на процеса, а по това дали течът е спрял или не. За съжаление, много хора прилагат същото отношение към творческите начинания. Ние съдим за успеха на една книга по нейния тираж, за известността на музиканта по продадените билети и т.н.

Според Сет Годин фокусирането върху резултата може да накара творците да направят грешни избори. Факт е, че няма такова нещо като добър резултат без правилен процес, водещ до него. За да откриете своята креативност, е необходимо да се съсредоточите върху собствения си начин на действие. Той съвсем естествено е различен от този на другите хора.

Доверявайки се на вашия уникален процес, ще откриете своя път към успеха. Понякога начинът ви на действие ще доведе до добър резултат, друг път – не. Не се отказвайте. Отдайте се на практиката и успехът ще ви намери сам.

Вашият процес определя резултатите ви

Опитвали ли сте някога да планирате своята работа? Ако да, със сигурност знаете, че крайният резултат винаги се отклонява от първоначалния план. Всъщност творческата работа може да бъде толкова непредсказуема, че някои хора предпочитат изобщо да не я планират.

Независимо дали импровизирате, или работите по план, трябва да установите едно нещо, преди да започнете работа: каква е вашата цел. Авторът съветва първо да се запитате: „Кой искам да достигна с моята работа?“. Може да се изкушите да отговорите „всеки“. В крайна сметка, кой не би искал възможно най-голямата публика? Вашата работа обаче няма да бъде за всички.

Така че по-добре помислете кой наистина е вашият идеален читател, зрител или потребител? Какво иска, от какво се нуждае, от какво се страхува и в какво вярва? Бъдете конкретни. Защото ако насочите работата си в правилната посока, тя ще достигне отвъд първоначалната ви аудитория. След като определите кого искате да достигнете, се запитайте: „Каква е целта на моята работа?“. Ако сте инженер, който изгражда мост, отговорът е лесен: „Този мост свързва две отделни части земя.“

За твореца обаче този въпрос не е толкова прост. За какво е картината? Какво прави едно представление успешно? След като сте избрали функцията на вашата работа, независимо дали тя е да забавлява, образова или провокира емоционална реакция, можете да започнете да творите неща, които изпълняват тази функция.

Вслушвайте се в градивната критика

Кога един човек става истински професионалист? Не е важно колко пари печелите от работата си или колко фенове имате. Всъщност, за да бъдете професионалист, трябва да направите само едно нещо: изпратете продукта си на вашите клиенти.

Звучи лесно, нали? И наистина е така. С помощта на Интернет имате повече начини от всякога да споделите творческата си работа с другите. След като доставите своите продукти на клиентите си, ще получите съответния отговор от тях. Най-добрият сценарий е всеки човек да е доволен от вашата работа.

Нека бъдем честни – това е малко вероятно да се случи. Дори Шекспир, Моцарт и Айнщайн имат своите противници. Вие ще имате също. Може би се питате как да се справите с критиката? Сет Годин дава пример с режисьора Сам Рейми.

Рейми е известен с филми като „Спайдърмен“ и „От любов към играта”. В началото Рейми плаща на своите приятели по 50 цента, за да посещават прожекциите на неговите филми. Често те го освиркват още преди края! Това обаче не обезкуражава режисьора. Той отбеляза кога точно публиката не е харесала дадена сцена, след което я преработва отново и отново. Конструктивната критика винаги помага да се усъвършенстваме. Учете се от нея и ще израснете като творец.

Развивайте своята креативност, за да станете успешни творци

Ако сте взели решение да станете истински творец, това означава, че изкуството е вашата работа. Трябва да приемете творческата си практика като кариера. Както във всяка друга кариера, ще трябва да положите усилия, за да развиете нужните умения. Също така необходимо да се стремите към високо ниво на представяне, ако искате да постигнете истински успех.

Ако се отнасяте към своята работа като към хоби, тя никога няма да стане повече от това. Ако обаче инвестирате време, ресурси и умения, можете да превърнете страстта си в успешна кариера.

Стратегии, които ще ви помогнат да приемете творческата си практика като работа

Първо, влезте във форма. Физическото състояние на организма е от съществено значение. Отделяйте един час за упражнения или спорт всеки ден. Правете го всеки ден и ще пожънете успех. По същия начин трябва да развиете вашата креативност. Поставете си за цел да отделяте по един час всеки ден, за да учите и да се усъвършенствате. Ако трябва ставайте по-рано, за да имате време за всичко.

Второ, търсете добро заплащане. Да обичате това, което правите, не означава да давате работата си безплатно. Това не трябва да се случва, ако сте истински професионалист. Различни хора и институции може да се опитат да ви убедят, че споделянето на вашата работа безплатно показва щедрост.

Не забравяйте, че в днешния свят парите имат определена стойност. Когато искате справедливо заплащане за труда си, вие демонстрирате вашата стойност като творец. Освен това получаването на заплащане ви позволява да развиете практиката си, независимо дали това е закупуване на оборудване, или създаване на уебсайт.

Накрая, намерете най-добрите клиенти. Представете си графичен дизайнер, който прави корпоративни брошури, когато знае, че е способен да създаде уникална глобална кампания. Клиентът, който е наел дизайнера, му дава тази работа. Сет Годин смята, че хората трябва да търсят най-добрите клиенти и да предлагат услугите си на тях. Най-успешните художници работят с най-добрите клиенти. Това са клиенти, които търсят уникални творби и очакват съвършенство.

Положете нужните старания и усилия, за да достигнете върха

Някои творци намират удовлетворение сред по-малка публика. Те не търсят световна известност. Други гледат в перспектива и се стремят към величие. Такива хора не просто искат да се представят добре. Те искат да бъдат на върха в своята област.

Може би се питате какво тласка определени творци към този връх? Противно на общоприетото схващане, не е нужно да сте уникално надарен гений, за да достигнете до невероятни творчески постижения. С постоянство и упорит труд можете да си проправите пътя нагоре. Величието никога не е гарантирано. Ако се стремите към творческо величие, има няколко техники, които могат да ви помогнат.

На първо място, намерете група от хора, с които ви е приятно да общувате. Много от великите творци не работят сами. Те се приобщават към определена група, с която творят. Вие също е добре да намерите своята компания, с която да работите заедно.

Второто нещо, което можете да направите, е да разберете къде е вашата сила и в какво сте най-добри. Използвайте уменията си точно там. Открийте своята суперсила и я употребявайте правилно. И накрая, самообразовайте се и четете. Авторът съветва читателите да четат ключови книги и учебници от сферата, в която искат да се развиват.

Също така е необходимо да следите важни блогове, да слушате подкасти и да се запознаете с ключови фигури и ментори. За да достигнете върха, трябва да положите определени усилия. Бъдете отговорни, дайте всичко от себе си и скоро ще постигнете успеха, за който мечтаете.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Защо е все по-трудно да намерим партньор?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: