HomeИНТЕРЕСНОСедмицата на изкуството в Лондон

Седмицата на изкуството в Лондон

Седмицата на изкуството в Лондон

Водещата на БНТ 2 Симона Кръстева направи специално посещение на Седмицата на изкуството в Лондон, като снима за предаването „АРТ Детектив“. От ноември „АРТ Детектив“ започва нова рубрика „Икуство зад граница“

Седмицата на изкуството в Лондон или т. нар. „FRIEZE“ е основана през 2003 г. от Аманда Шарп и Матю Слотоувър. „FRIEZE” се провежда всеки октомври, в сърцето на британската столица – Риджънтс Парк. Това е и един от най-големите панаири в света, като представя 160 от най-влиятелните галерии за изкуство. Селекцията на творбите е дело на независими куратори от цял свят.

Фокусът на Фриз Лондон е върху живите творци и съвременното изкуство (създадено след 2000 г.)

Снимка: Симона Колева

През седмицата на изкуството в Лондон се срещат както едва прохождащи творци, така и емблематични автори. Освен Frieze London се провеждат също така и Frieze Masters и Frieze Sculptute. Фриз Мастърс акцентира върху историческото изкуство и съвременната практика. На този панаир се събират произведения, направени преди 2000 г. Frieze Sculpture е безплатна изложба, което превръща парка в галерия на открито.


Билетите достигат до £245 през първия ден, като с всеки изминал ден цената на билетите намалява. Има опция и за комбиниран билет за Frieze London и Frieze Masters, който e с £70 по-евтин.. За деца и ученици има специална отстъпка през третия ден. Часът на посещение също е от значение. Билетите с по-ниска цена са за посещения преди 14ч.


Тази година панаирът се състоя от 12-ти до 16-ти октомври. Двата панаира събират целогодишно над 60 000 посетители. Посетителите са всякакви – от хора с интерес към света на изкуството до художници, колекционери и критици.

Вече 9 години се връчва наградата Frieze Artist Award

Тя предоставя на новоизгряващ артист да дебютира с нова амбициозна поръчка. Тази година победителят е Абас Захеди с неговия проект Waiting With {Sonic Support}. Артистът има интерес към границите, праговете и как нещата могат да се движат в системи или мрежи. Инсталацията се състои от дървена конструкция, повтаряща архитектурните форми на модернистичните автобусни спирки. Захеди е крачка напред в изследването на потенциала на звука да задържа и създава пространство.


Тази година участващите артисти бяха подтикнати да обмислят устойчиви подходи в своите производствени и инсталационни процеси. Едни от най-забележителните проекти бяха първите експерименти на Rana Begum в лещовидната технология, чрез която изображенията се променят от едно в друго или се движат, когато се гледат от различни ъгли; нови издания на Джулиан Опи, който изследва изображения на френско село; мащабна дърворезба с колаж от Yinka Shonibare CBE и нови отпечатъци от Michael Craig-Martin.

Снимка: Симона Колева


Симона Кръстева се срещна с директора на галерия Карди (Cardi Gallery) – Joe La Placa, който лично ѝ представи арт шедьоври на знаменития Кристо – опаковано списание от 1964 г. и 3 други опаковани предмети завършени през далечните 1964 г. и 1961 г., на които се очаква цената да достигне между 1,5 и 2,5 милиона евро.


От месец ноември „АРТ Детектив“ започва нова рубрика „Икуство зад граница“ (Art Abroad“), която се излъчва всяка събота от 19:30 ч. Рубриката има за цел да срещне зрителите на БНТ 2 с личности от света на изкуството и арт събитития отвъд България.


Прочетете още: Може ли провалът да ни бъде приятел?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: