HomeМЕСТАЛюцерн: забележителности и красиви места

Люцерн: забележителности и красиви места

Люцерн: забележителности и красиви места

Люцерн: забележителности и красиви места

Люцерн е град в Швейцария, разположен на брега на езерото Vierwaldstet в подножието на величествения връх Пилатус.

Всеки турист получава възможността да оцени красивата швейцарска природа, да се наслади на спокойната атмосфера. В същото време посетителите могат да оценят древната архитектура на Люцерн, която също е пропита с модерен дух. Едно пътуване до Люцерн ще ви даде възможност да научите интересни исторически събития и особености на швейцарската култура. Такова пътуване със сигурност ще остави ярки и незабравими впечатления.

Капелбрюке

Люцерн: забележителности и красиви места

Мостът Капела е една от основните забележителности на Люцерн. Преди това мостът е бил част от отбранителните укрепления, но сега свързва Стария и Новия град.

В средата на древния мост се намира кулата Wasserturm, която е била стражеви обект и е служила за защита на града. Именно от тази кула се подавали сигнални светлини, предупреждаващи за възможна опасност. Освен това преди кулата е използвана като водно съоръжение и противопожарна кула.

Впоследствие Wasserturm е използван като тъмница, съкровищница, архив, но сега има магазин за сувенири и Артилерийската асоциация.

За съжаление през 1993 г. параклисният мост е повреден от пожар. Тогава значителна част от моста е разрушена. Всичко обаче е възстановено бързо, благодарение на което мостът е отворен отново през 1994 г.

Езерото Vierwaldstet

Люцерн: забележителности и красиви места

Живописното езеро е заобиколено от величествени планини. Чистата вода на езерото подчертава невероятната атмосфера на този ъгъл на Люцерн. Пътуващите могат да оценят живописната природа и да разберат колко привлекателна може да бъде наистина Швейцария.

По езерото редовно се извършват пътнически превози, разходки с лодка-круизи. Не е изненадващо, че езерото Virwaldstet стана известно по целия свят.

Паметник „Умиращ лъв“

Люцерн: забележителности и красиви места

Уникалният паметник е свързан с особеностите на историята на Люцерн и Швейцария. На 10 август 1792 г. крал Луи XVI се оказва под обсада в двореца Тюйлери. Кралските войски предали своя владетел, като решили да се доверят на народа. Тогава Луи XVI е бил охраняван само от лоялните му швейцарски гвардейци. Кралят обаче не желаел зло на своя народ, затова забранил да се стреля по бунтовниците. Както се оказва по-късно, това решение причинило смъртта на стотици швейцарци.

Впоследствие било решено да се създаде паметник. Едва през 1918 г. станало възможно да се започне набиране на средства за създаването на паметника и дори руските царе дават своя принос. Сега туристите могат да видят барелефа, който е издълбан направо в скалата. Барелефът е направен под формата на умиращ лъв, който покрива с тялото си щит с изображения на две държави – Франция и Швейцария.

Катедралата на йезуитите

Люцерн: забележителности и красиви места
Люцерн: забележителности и красиви места

Старата катедрала е направена в бароков стил. Днес религиозната забележителност изненадва с луксозното си изпълнение. Вътрешната украса е създадена в края на 17 век. Но сега интериорът на старата катедрала все още поразява с красотата на своето изпълнение.

Йезуитската катедрала все още е отворена за обществеността днес. По време на религиозни празници храмът се използва като концертна зала..

Църква Свети Леодегар

Люцерн: забележителности и красиви места
Люцерн: забележителности и красиви места

Историята на църквата е наистина богата и завладяваща. Преди това религиозният манастир е бил римска базилика, която е принадлежала на бенедиктинския манастир.

Църквата обаче е опожарена през 1633 г. След това не са извършвани реставрационни дейности. Храмът е преустроен във възрожденски стил. След тези събития църквата се превръща в енория. Днес тя привлича не само поклонници, но и много туристи.

Лебедов площад Schwanenplatz

Люцерн: забележителности и красиви места

Старият площад се смята за „сърцето на Люцерн“. Именно от тук започва мостът Капела, който е украсен с картини със сцени от историята на града. На Лебедовия площад са разположени множество магазини за сувенири, за бижута и часовници, сладкарници и кафенета.

Лебедовият площад е отправна точка за много екскурзии и интересен обект за много туристи.

Старото кметство

Люцерн: забележителности и красиви места

Старото кметство е един от символите на Люцерн. Преди няколко века са направени планове за изграждане на обикновен покрит пазар. Въпреки това през 16 век сградата е преустроена като кметство. По време на преструктурирането се появи Часовниковата кула. Освен това кметството е преустроено в ренесансов стил.

Дълго време в сградата бяха разположени местни служители. Те приемали важни закони, обявявали кметски укази и провеждали заседания. Сега в сградата на кметството има два музейни центъра: Музей, посветен на историята на Люцерн и Музей на играчките.

Фонтан „Стражът“

Люцерн: забележителности и красиви места

Фонтанът се намира на площада на виното. Обектът е важно хидротехническо съоръжение, което е достоен пример за късния готически стил. Фонтанът е направен под формата на колона, която е украсена с фигури на воини и дракони. Това оригинално изпълнение доказва, че архитектите отдавна се стремят да създадат уникален Люцерн.

Планината Пилатус

Люцерн: забележителности и красиви места

Връх Пилатус е планинска верига в швейцарските Алпи. Склоновете на величествената планина са покрити с гъста гора, като тук растат в по-голяма степен иглолистни дървета.

В горите живеят лисици, диви лосове, зайци. Трябва да се отбележи, че Пилатус има и виеща се железница. Много пътници потвърждават, че планината Пилатус потвърждава безупречността на швейцарската природа.

Ледникова градина

Люцерн: забележителности и красиви места

Ледниковата градина е невероятна атракция, която ви позволява да разберете по-добре природата на Швейцария. Посетителите на необичайния природен музей могат да проследят развитието на земята в продължение на много векове. Трябва да се отбележи, че тук ще можете да видите необичайни ледени пещери, отпечатъци от вкаменени палмови листа, изкопаеми черупки. Необичайният музей съществува от 1872 г. Ледниковата градина все още е популярна сред пътешествениците.

Швейцарски музей на транспорта

Люцерн: забележителности и красиви места

Историята на музея започва през 1959 г. В продължение на няколко десетилетия тук е възможно да се създаде безупречна експозиция, която ви позволява да опознаете по-добре швейцарския обществен транспорт. Хиляди експонати показват характеристиките на движението по железопътни линии и пътища, по вода, въздух и дори в космоса. За туристите дори е на разположение симулатор на локомотиви, който им позволява да разберат характеристиките на управлението на влака. Посещението на такъв музей със сигурност ще бъде вълнуващо.

Стената на Музегмауер

Люцерн: забележителности и красиви места

Средновековната стена, от която част е оцеляла до днес, е построена през 1400 г. Тук можете да видите осем средновековни кули, като три от тях все още са отворени за туристически посещения. Частта от стената и кулата имат история, която е отразена във външния дизайн на обектите.

В кулата Zytturm, която принадлежи към стената Museggmauer, все още виси градският часовник, създаден през 1535 г. Именно тези часовници удрят всеки час с минута по-рано от останалата част от часовника. Стената Museggmauer е интересна атракция за тези, които се интересуват от историята на Люцерн.

Фонтан „Човекът с гъските“

Люцерн: забележителности и красиви места

Старинният фонтан изненадва с представянето си: мъж, който държи две големи птици под мишниците си. Трябва да се отбележи, че с този фонтан е свързана легенда, която отразява духа на швейцарците. В същото време фонтанът, наречен „Човекът с гъски“, е копие на Нюрнбергския фонтан. Фонтанът се вписва идеално в архитектурата на Люцерн, като допълва стария град с още една атракция.

Музей на Ричард Вагнер

Люцерн: забележителности и красиви места

Музеят се помещава в средновековна сграда, която преди е била използвана като имение. Известният композитор Рихард Вагнер е живял в тази сграда от 1866 до 1872 г. Тук често са се срещали Вагнер и Ницше. Сега туристите могат да посетят имението и да видят интересни музейни експонати: Ръкописи. Картини. Исторически снимки. Пианото на Вагнер. Стари музикални инструменти. Партитура на Зигфрид.

Около имота има чудесна градина с езеро. От тук можете да се насладите на наистина красиви гледки към Алпите. Туристите могат да оценят музея на Ричард Вагнер.

Фонтан „Фрич“

Люцерн: забележителности и красиви места

Древният фонтан в Люцерн е създаден през 1581г. Реконструкцията е извършена през 90-те години, след което Фрич възвръща безупречния си цвят и красота. Фонтанът е създаден в чест на Fastnacht и легендарния жител на Люцерн, чийто живот е в Средновековието. Много туристи се възхищават на тази атракция.

Уфшети

Люцерн: забележителности и красиви места

Ufschetti е парк в Люцерн с чист пясъчен плаж и езеро. Освен това, докато си почивате в парка, можете да се насладите на гледката към Алпийските планини. Трябва да се отбележи, че Ufshetti се намира на пешеходно разстояние от жп гарата, така че много пътници могат да се разходят тук. Парковият комплекс е разделен на няколко части с градински алеи. Тук можете да седнете на пейките, да си направите пикник на тревата, да играете футбол и фризби, да посетите уютни кафенета.

Францисканска църква

Люцерн: забележителности и красиви места

Църквата се отличава със своя прост архитектурен дизайн и обикновен интериор. Въпреки това религиозната атракция радва много туристи.

Църквата се отличава със семпъл завършек, изработен от светъл камък. В допълнение, архитектурният дизайн придобива допълнителна красота благодарение на кули на покрива, ланцетни прозорци. Ако влезете вътре, може да се изненадате от голямата и светла стая, но вътре има само дървени пейки, стенописи по стените с религиозни изображения. Подобно изпълнение на църквата винаги изненадва туристите.

Замъкът Мегенхорн

Замъкът Мегенхорн, разположен на хълм близо до Люцерн, изненадва с красотата си. Комплексът на замъка е отворен за туристически посещения и празненства.

Замъкът, който е оцелял до наше време, е построен през 1870 г. Градината обаче вече е развита едва през 20 век. Трябва да се отбележи, че градината съчетава елементи от френски и английски паркове. През 1980 г. до замъка е изградено лозе, за да се създаде специалното вино на замъка. Сега Мегенхорн изненадва дори изтънчените пътешественици.

Източник


Прочетете още: Най-красивите места в Европа, които туристите все още не са завладели

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: