HomeИНТЕРЕСНО“Атлас на сърцето” е ръководство за разбиране и контролиране на емоциите

“Атлас на сърцето” е ръководство за разбиране и контролиране на емоциите

“Атлас на сърцето” - книга

“Атлас на сърцето” е ръководство за разбиране и контролиране на емоциите

Емоционалната интелигентност означава да можем да разпознаем нашите емоции и преживявания, както и тези на другите.

Според авторката всеки човек трябва да настрои собственото си вътрешно състояние, така че да изгради правилни взаимоотношения със себе си и с останалите. За съжаление, доста често не успяваме да осъзнаем откъде идват емоциите ни. В днешно време все по-често се говори за тях. Психолозите използват думи като „травма“ и „депресия“ много по-открито, отколкото преди. Разбираме ли наистина какво означават тези думи? Можем ли да разпознаем разликата между радост и щастие, между срам и вина? Отговорите на тези и още много въпроси намираме в книгата на Брене Браун.

Какво друго ще научите от Атлас на сърцето“?

Снимка: Freepik

Книгата е издадена през 2021 година и помага да читателите да навигират през собствената си емоционална карта. Представете си, че сте в непознат град, навън е изключително тъмно и вие не виждате къде стъпвате. Спъвате се в бордюра и се опитвате да намерите пътя към ярката светлина, проблясваща в далечината. Виждате тъмни форми, които смятате, че разпознавате, но не сте съвсем сигурни какви са. Искате да стигнете до тази светлина, но пътят до там включва пресичане на тъмни улици и изкачване на стръмни пътеки.

За съжаление, не виждате почти нищо и не знаете точно какво да направите. Чувствате се изгубени и без ясно усещане къде наистина се намирате. Много често хората стоят на тъмно по отношения на своите емоции. Те не могат да ги разпознаят и назоват. Може би се питате защо един и същи човек винаги ви ядосва, когато говори с вас? Има ли по-дълбок смисъл в емоциите, или това е просто знак, че трябва да си починете?

Искате да разберете, но отговорите на тези въпроси се намират някъде далече, а вътре в себе си усещате тъмнина. В търсенето на верния път, вие се поддавате на силни емоции, отклонявате се от курса, се чувствате изгубени и объркани, а понякога изпадате в отчаяние. Знаете, че искате да стигнете до място, където се чувствате щастлив и доволен, но това изглежда невъзможно. Вървите с километри и сякаш не можете да стигнете там, където наистина желаете. Хората имат да учат толкова много за емоциите. На помощ идва Брене Браун. Тя внася яснота върху нещата, които оформят живота ни. Книгата „Атлас на сърцето“ помага да придобиете известна представа за вашите емоционални пейзажи и ще ви научи как да управлявате чувствата си по-лесно.

Отървете се от черупките, които са залепнали по краката ви

Снимка: Freepik

Често казваме, че някой, който е много чувствителен и раним, ходи по черупки от яйца. По думите на авторката, самата тя се чувства така, сякаш черупките на яйцата са „залепени с тиксо към подметките на обувките й“. Години наред е свръхчувствителна към хората около нея. Това я обърква и я кара да се чувства ужасно.

Опитва се да заглуши тези чувства с купони, пушене и пиене. Всичко това я води до отчаяние и в един момент я смазва. Започва да изпитва голям страх, да се притеснява за всичко случващо се и се отдава на алкохол и цигари. С помощта на добър терапевт, Брене осъзнава задънената улица, в която се намира. Очаква я дълъг и труден процес на възстановяване. Спира да пие. Започва да се учи как да разпознава и контролира чувствата си, особено тези, които не са много приятни.

Днес Брене Браун знае къде са нейните граници. Това й помага да разбере от какво има нужда. Пише книгата „Атлас на сърцето“ като ръководство за хората, които също като нея се страхуват от болката и от обърканите емоции. Нека започнем да изследваме този атлас по-подробно. Самата книга обхваща 87 емоции. Ще разгледаме по-отблизо само някои от тях. Въпреки че повечето емоции са ви твърде познати, може да се изненадате какво всъщност стои в основата им.

Разширете емоционалния си речник

Снимка: Freepik

Много хора мислят, че това е глупаво. Не всички сме световноизвестни експерти като Брене Браун. Защо трябва да прекарваме свободното си времето, изучавайки и говорейки за чувствата си? Представете си, че имате силна болка в рамото. Това ви мъчи ужасно много и не изчезва с времето. Започва да ви пречи в работата и живота. Решавате да отидете на доктор. Влиза любезен и загрижен лекар, който се опитва да разбере каква е причината за тази болка.

Когато започвате да обяснявате къде точно ви боли, се случва нещо странно. Успявате да посочите горната част на тялото си, но не можете да определите точно къде е болката. Докторът не успява да ви помогне. Тръгвате си разочарован, а рамото продължава да ви боли. Какво иска да каже авторката с този пример? Езикът е важен. Той е мост между вас и другите хора. Позволява ви да изразявате чувствата си и най-важното – да получите помощта, от която се нуждаете. Когато става въпрос за емоции, повечето от нас са точно като примера с болното рамо.

Просто нямаме думи, за да опишем това, което се случва в нас. Не успяваме дори да го разберем и осъзнаем. Брене Браун разказва в книгата си как тя и екип от изследователи карат 7000 души да идентифицират всички емоции, които изпитват. Познайте какво?

Средният брой емоции, изброени от хората, е три: мъка, гняв и щастие

От всички емоции по света и различните видове преживявания, повечето хора могат да опишат само три. Това е точно толкова голям проблем, колкото и едно болно рамо. Не можете да кажете точно къде ви боли. Много често хората използват думата „лош“, за да опишат дадено преживяване. Всъщност могат да използват по- описателни термини и да кажат „травмиращ“, „непредвидим“ или „трагичен“. Опитвайте се да се изразявате по-красноречиво. Наличието на правилни думи ви позволява да идентифицирате чувствата си и да разберете откъде идват. Ако можете да разпознаете своите тригери, ще бъдете много по-добре подготвени и ще намерите начин да се справите с негативните емоции.

Брене Браун вярва, че тези прозрения за емоционалните състояния ви позволяват да се чувствате свързани със себе си, вместо да сте вцепенени и безпомощни. Тази връзка стои в основата за истински и любящи взаимоотношения с другите хора.

Когато изразявате ясно и точно чувствата си, вие можете да поискате и да получите помощта, от която се нуждаете.

Тъгата е съвсем естествена реакция

Снимка: Freepik

Често се случва нещо, което ни кара да се чувстваме зле. Обикновено емоцията, която изпитваме в този момент е тъга. Какво точно означава това?

„Тъжен“ не е същото като депресиран. Депресията е хронично състояние. Тъгата, от своя страна, е мимолетно чувство, което изпитваме в отговор на конкретна ситуация.

Да се чувстваш тъжен е важна част от това да си човек. Това е естествена реакция, която всички преживяваме. Всеки един от нас е изпитвал чувство на тъга, затова можем да я разпознаем в другите и да им съчувстваме. Съпричастността и отделянето на време за приятел е следствие на нашето собствено преживяване. Чувството на тъга е нормален отговор на неприятна случка в живота ни. Това ни позволява да се чувстваме живи и свързани с други хора. Също така може да ни помогне да вземем по-добри решения, защото ставаме по-чувствителни към заобикалящата ни среда.

Помислете колко популярни са тъжните филми и колко удовлетворяващо може да бъде да плачете на дивана пред телевизора. Тези преживявания ви карат да се чувствате свързани с други хора. Тъгата, мъката и отчаянието са болезнени и трудни. Те обаче могат да бъдат невероятни учители. Като хора всички ние изпитваме такива чувства. След като успеем да се справим с тях, ставаме по-съпричастни и по-съчувстващи. Не винаги можем да се справяме сами с емоциите си. Понякога трябва да помолим за помощ и да я получим своевременно.

Надеждата е умение, а не чувство

Снимка: Freepik

За да се борим с безнадеждността и отчаянието, нека започнем с надеждата. Хората мислят за нея като приятна емоция, но това всъщност не е вярно. Да се чувствате обнадежден, е умение, което можете да развиете. То идва от това да си поставите реалистични цели, да разберете как да ги постигнете и да вярвате в собствените си способности. Много често надеждата се появява след неприятно преживяване и откритието, че можете да се справите. За да научите как да се чувствате обнадеждени, трябва да си поставяте цели, които действително можете да постигнете.

Още по-важно е, че е необходимо да приемете неуспеха и да сте готови да опитате нов подход, ако първият не работи. Най-доброто в това да бъдеш изпълнен с надежда е, че това е заразно.

Щастието и радостта не са едно и също нещо

Снимка: Freepik

На противоположната страна на тъгата стои щастието. Всички знаем какво означава тази дума, нали? В крайна сметка колко песни са написани за това? Странно, обаче дори най-известните психолози не могат да се съгласят какво точно означава щастието. Повечето изследвания са свързани с щастието като черта или част от това, което сме, а не като състояние – нещо, което изпитваме.

Още по-объркващо е, че щастието често се бърка с радостта. Тези думи се използват взаимозаменяемо, за да опишат положително състояние на духа. В своето изследване Брене Браун открива, че всъщност щастието и радостта са много различни.

Щастието е дълготрайна емоция, която обикновено идва в резултат на чувството за контрол над собствените емоции. То ни кара да се фокусираме върху себе си или върху собствените си постижения.

Радостта, от друга страна, идва внезапно без предупреждение. Тя е кратка и мимолетна. Може да бъде с много висока интензивност. Радостта фокусира вниманието ни навън, вместо навътре, и ни кара да се чувстваме свързани с други хора или с Бог. Помага ни да бъдем свободни, живи и будни. Радостта е изключително приятна емоция и е придружена от чувството на благодарност и признателност. Понякога, когато сте твърде радостни, може да се почувствате уязвими и да се уплашите да не загубите тази радост. Авторката описва това преживяване като “предчувстваща радост”. Това се случва, когато гледате децата си, докато спят, и изпитвате огромна радост, придружена от силен и ирационален страх, че ще им се случи нещо ужасно.

Толкова много хора са свикнали с предчувстващата радост, че дори не осъзнават какво всъщност правят

Започват да мислят, че е нормално да очакват най-лошото. Ако живеете по този начин, ще изгубите ползите от радостта. Един мъж, когото Брене Браун интервюира за свое проучване, споделя, че в миналото е живял като е очаквал да му се случи нещо лошо. Според него това е един вид емоционална броня. Впоследствие най-лошото наистина му се случва. Съпругата му загива при автомобилна катастрофа. Той осъзнава, че предишната му песимистична нагласа не го е подготвила за това болезнено събитие. Всичко, което негативното мислене всъщност направи, е да го лиши от способността да се наслади напълно на времето със съпругата му, докато е жива.

Да си позволиш да изпитваш радост, означава да оцениш това, което имаш, в момента, в който го имаш. Ако благодарността е качество, което притежаваме, то ще ни помогне да изпитваме повече моменти на радост. От друга страна, ако сме радостни, ще имаме повече неща, за които да благодарим. Емоциите се подсилват взаимно. Като толкова много емоции, благодарността също може да се практикува и да се усвои. Авторката съветва читателите да си записват в един тефтер всичко, за което са благодарни всеки ден. След това трябва да отделят време, за да прочитат на глас записаното. Това тренира мозъка да търси повече подобни преживявания.

Източник: Brown, Brené. Atlas of the Heart: Mapping Meaningful Connection and the Language of Human Experience, Random House, 2021. 336 p


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Как да проверите свежестта на храната: 10 работещи начина

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: