HomeМЕСТА5-те най-коледни базара в Европа

5-те най-коледни базара в Европа

5-те най-коледни базара в Европа

5-те най-коледни базара в Европа

Коледното настроение бавно ни обзема, а в големите европейски градове в края на ноември и началото на декември започват коледните базари, които с всяка година са все по-впечатляващи.

Остават по-малко от 50 дена до Коледа. Тя е свързана с любов, семейство, топлина иии… разбира се с подаръци. Някои влизат в празнично настроение доста по-рано от други, като голяма роля за това играят коледните базари.

Ето и нашите предложения, които определено са във „Wish list”:

Дрезден, Германия (23 ноември 2022 г. – 24 декември 2022 г.)

Снимка: WESTEND61GETTY IMAGES  


Започваме с родината на коледните базари – Германия. Първият „Weihnachtsmarkt” (коледен базар на немски) е бил именно в Дрезден, през далечната 1434 г, където базарът носи името „Striezelmarkt“. Думата „Striezel“ е оригиналната дума за немския коледен кекс „Stollen“.


Дрезден може да се похвали с невероятен коледен дух. Запазена марка на базара са най-голямата лешникотрошачка в света, огромна коледна пирамида във формата на свещ и най-големият щолен в света, тежащ 4000 килограма. Тук може да пробвате дрезденския специалитет – пълнен хляб, а от сладкишите задължително лебкухен, марципанови топчета и печени ябълки. Греяното вино и горещият сайдер също са „must try”.


Интересното е, че всеки празничен уикенд е посветен на една от традициите на района.

Страсбург, Франция ( 25 ноември 2022 г. – 26 декември 2022 г.)

5-те най-коледни базара в Европа
Снимка: Shutterstock Photo


Продължаваме със западната съседка на Германия и „столицата на Коледа“ – Страсбург.
Истинска коледна приказка, с парк от около 300 дървени „хижи“, които предлагат оригинални орнаменти за коледната елха, коледна украса и традиционни лакомства. Тук може да пробвате бредъл – коледни бисквити във формата на звезда, Pain d’epices – джинджифилов и Vin chaud – греяно вино, ароматизирано с подправки и плодове.


Символът на базара (Christkindelsmärik) е тридесет метровата коледна елха на Place Kléber. Тя е и най-високо украсената коледна елха в Европа. Близо до нея се намират ледена пързалка и „пазар за споделяне“. Той е съставен от благотворителни организации. Посетителите имат възможност да направят дарение в духа на Коледа.

Прага, Чехия (26 ноември 2022 г. – 6 януари 2023 г.)

5-те най-коледни базара в Европа
Снимка: Getty Images


Без съмнение Прага е един от най-коледните градове в Европа. Популярният коледен базар (‘vanocni trhy’ на чешки език) е най-доброто място да се потопите в празничната атмосфера. Светлините на коледната елха се запалват с официална церемония.


Идва ред и на любимото ни – храната. На базара има изобилие от традиционни меденки, греяно вино (svařák), печена шунка, колбаси, яйчен ликьор, Trdlo – „традиционен“ чешки десерт. В дървените колиби се излагат различни коледни украси и занаяти като керамика и стъклария.
Необичайно за коледните базари има и животни – овце и кози, на които се радват както малки, така и големите.

Братислава, Словакия (22 ноември 2022 г. – 22 декември 2022 г.)

5-те най-коледни базара в Европа
Снимка: visitbratislava.com


Градът определено се променя с настъпването на Коледа. На базара (на словашки “vianočný trh”) има изключително голямо разнообразие от ръчно изработени коледни украси от дърво или стъкло, бижута, ароматизирани свещи, дървени играчки и цветно съдове.

Определено трябва да се пробва Сigánska – словашкия бургер и Lokša – картофена палачинка. Питка със свинска мас и лук е друг местен специалитет. Тук е и перфектното място да опитате hriatô – плодова ракия с карамел и пръжки. Прочутите братиславски рула, кифличките с макова плънка под формата на подкова и ореховите, наподобяващи буквата също не са за изпускане.


По-активните от нас може да покараме кънки на площад Hviezdoslavovo.

Будапещ, Унгария (18 ноември 2022 г. – 01 януари 2023 г.)

5-те най-коледни базара в Европа
Снимка: Advent Feast at the Basilica/ Fütő Beáta


Завършваме с базара, който печели първото място за втора поредна година в конкурса за най-красив коледен базар на European best destinations. Унгарското наименование е Budapesti Karácsonyi Vásár, а слоганът – „В любовта и безопасността“.


Вкусотиите, които задължително да опитате, са пълнено зеле, гулаш, хляб, изпечен в глинена пещ, козуначени коминчета и flódni. От напитките най-интересните са krampampuli – унгарски пунш и чай с ром (грог чай),
Характерно за този базар е ледената пързалка в центъра и прожектирането на различни анимационни филми на фасадата на базиликата Свети Стефан.

Полагат се истински грижи за представяне на традиционни занаяти като духане на стъкло, правене на свещи и кожени изделия, също и традиционна унгарска бродерия. Както повелява традицията всяка неделя ще бъде запалена нова свещ върху общия венец. Церемонията по запалването на светлините ще бъде съпътствана от различни музикални представления.

Коледните базари определено допринасят много за коледния дух

Всеки, посетил който и да е базар, без коледно настроение, си тръгва с поне малко. A тези, които носят духа на Коледа, се зареждат с още повече. Градът се променя – голяма част от него е отрупан в светлинки, коледна елха осветява (най-често) центъра, а въздухът е попил мириса на канела. Определено коледните базари са любимо място за малки и големи.


Прочетете още: Люцерн: забележителности и красиви места

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: