HomeИНТЕРЕСНОСелена Гомес: Моят ум и аз

Селена Гомес: Моят ум и аз

Селена Гомес: Моят ум и аз

Селена Гомес: Моят ум и аз

Документалният филм на Селена Гомес, издаден по-рано този месец, проследява бурен период, помрачен от изтощителни физически и психически проблеми.

Заснет след диагнозата на Гомес с лупус и биполярно разстройство, филмът показва как певицата и актрисата се научават как да обичат себе си и да разбират връзката си с диагнозата си, за да вдъхновят любовта към себе си у другите.

В известен смисъл „My Mind and Me“ е хронологичен разказ за последните шест години от живота на Гомес. От самото начало на този документален филм ни се показва колко безмилостно честен ще бъде разказът на проекта. Селена Гомес се разкъсва, критикувайки всичко за себе си – от външния си вид до представянето и социалното си положение. Мрачната сцена задава тона на останалата част от суровия документален филм. Той описва трудностите на Гомес с психичното здраве като битката й с депресията и биполярното разстройство. Допълнително усложнява нещата нейният лупус, който избухва през 2020 г. и е болезнено заснет на екрана, демонстрирайки колко трудно може да бъде животът с това автоимунно заболяване.

По какво се различава „Селена Гомес: Моят ум и аз“ от други документални филми за музиканти?

Това, което отличава документалния филм, е колко откровен е филмът за света, който обитава Селена Гомес, и нейната собствена двойственост. Виждаме моменти, в които Гомес разкъсва всеки аспект от себе си, съпоставени с нейното качване на сцената, за да изпълни своя химн за себелюбие „Who Says“.

Виждаме, че Гомес едновременно не желае да приема лекарствата си, а след това впоследствие се кара с приятелката си, когато приятелката й предполага, че Селена не прави толкова, колкото трябва. Отново и отново виждаме Гомес да се разкайва за някои от действията си и да иска да се справи по-добре. Всичко това създава документален филм с много пластове, в който ние (макар постоянно да симпатизираме) започваме да разбираме Гомес по по-суров и честен начин. Документалният филм успешно очертава динамичен, многопластов поглед към Селена Гомес.

Снимка: Courtesy of Apple TV+

„Селена Гомес: Моят ум и аз“ не е PR на поп звезда

Документалният филм на звездата не е PR. По-скоро е разказ за битката с животозастрашаващи психични и физически заболявания. Докато документални филми като „Miss Americana“ изследваха натиска на медиите върху знаменитостите, „My Mind & Me“ отива една крачка напред, разкривайки мизогинистичния (омраза или презрение към жени и момичета) уклон на въпросите, отправяни към звездите, както и повърхностния абсурд на медийния цирк. По време на документалния филм виждаме как Гомес копнее за истински връзки. Тя иска да говори за важни неща, които имат значение.

Какво друго ще видим?

Документалният филм е силно фокусиран върху психическите проблеми на Селена Гомес. Това е и причина, че не е отделено много време на връзката й с поп звездата Джъстин Бийбър. Последствията от провалената им връзка обаче са на показ. Както разказва нейната приятелка Ракел Стивънс, Гомес преминава през психотичен срив, за който е настанена в лечебно заведение. Нейното биполярно разстройство не е диагностицирано по това време. Тя е поставена на множество лекарства, които не се отразяват добре на тялото ѝ.

Въпреки че тази предишна романтична връзка не е фокусна точка на филма, остава усещането, че тя преследва Селена. Особено в начина, по който можем да видим създаването на нейния хит в Билборд номер 1 „Lose You To Love Me“. Друг продължителен, но все още недиректно обсъден аспект от живота й, е нейният мандат като звезда на Дисни. Селена Гомес стана известна с хитовия комедиен сериал на Disney Channel „Wizards of Waverly Place“ и продължи да продуцира музика за продуцентската къща. И все пак, това идва с много багаж. В едно от интервютата си, Гомес споделя, че се чувства нечута, отхвърлена и „продукт“ на  Дисни.

Селена Гомес и Алек Кешишян снимат „Селена Гомес: Моят ум и аз“
Снимка: Apple TV+

Толкова сме свикнали с неискреността и двуличието от всички публични фигури, които познаваме, че да покажем, че някой наистина се опитва да направи позитивни неща в света, е трудно хапче за преглъщане. Така че всичките филантропични усилия на Гомес и нейното променящо живота посещение в Кения, в по-слаби ръце можеха да изглеждат неискрени и да бъдат включени в документалния филм единствено, за да я представят като светица. И все пак Кешишиан майсторски преплита личната история на Гомес и излага аргументи за човешката ни съпричастност.

Уместно е, че няма триумфален завършек на тази история. Вместо това документалният филм изяснява как Гомес не е преодоляла напълно проблемите си с психичното си здраве, но е намерила цел. В крайна сметка Гомес знае какво прави тук, както като поп звезда, така и, което е по-важно, като филантроп

Източник


Прочетете още: Кое е любимото празнично ястие с паста на Стенли Тучи ?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: