HomeКУЛТУРАLa Puente – историята на над 150 жени, жертви на сексуално насилие

La Puente – историята на над 150 жени, жертви на сексуално насилие

La Puente - историята на над 150 жени, жертви на сексуално насилие

La Puente – историята на над 150 жени, жертви на сексуално насилие

La Puente е най-големият публичен дом в южната част на Еквадор и е основната тема в  изложбата на германската документална фотографка Шарлоте Шмиц.

На 24-ти ноември от 18:30 часа Гьоте-институт България и галерия Синтезис ще бъде официално открита изложбата La Puente. На следващия ден е организиран отворен разговор с фотографката Шарлоте Шмиц и Светлана Бахчеванова. Те ще говорят за трудните теми в полето на фотографското отразяване на насилието, травмата и борбата срещу тях.

La Puente е най-големият публичен дом в южната част на Еквадор


Намира се в град Мачала и в него работят над 150 жени. Фотографиите са създадени в партньорство с тях – сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си снимки с лак за нокти. В началото функцията на лака е да прикрие самоличността им, но той бързо се превръща в творческо средство.
Участието на моделите е в основата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Тя свежда до минимум структурите на неравнопоставеност, които предполага фотографският процес, и по този начин позволява по-дълбоко и комплексно разбиране на участващите хора.

Снимка: Шарлоте Шмитц


Серията, за която тя получава първата награда FotoEvidence W, представя една нова перспектива към иначе клишираната тема. Тя създава пространство за по-сложно и лично разбиране на личностите, разказващи своите истории, които се противопоставят на съществуващите стереотипи за секс работничките. По света повечето от тях са жени, докато авторите на арт и фотографски проекти на тази тема обикновено са мъже. Творбите често не показват жените така, както те биха искали да бъдат видени, и допринасят за дисбаланса във възприемането на секс работниците и жените като цяло.

Снимка: Шарлоте Шмитц


Освен полароидни снимки и видео документация в изложбата ще бъдат включени още едноименната книга, както и личните чаршафи на моделите, които те са подарили на Шарлоте Шмиц. Тези лични вещи са единствената собственост, която жените притежават в стаите на La Puente.

Шарлоте Шмитц е документален фотограф

Снимка: Шарлоте Шмитц


Нейният артистичен подход предизвиква традиционните документални практики. По този начин тя изразява дълбокото и комплексно разбиране на сложни социални теми, свързани с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография във Университета в Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в международни медии, сред които Der Spiegel и The Washington Post. Имала е самостоятелни изложби в САЩ, Турция, Австрия и Япония. The British Journal of Photography я определя като един от авторите, „които да следим през 2019-а“. Тя е първата носителка на наградата FotoEvidence W за нейната серия La Puente, публикувана като книга през 2019 г. В средата на март 2020 г. основава The Journal – глобален фотографски колектив от няколкостотин жени и небинарни фотографи. Понастоящем Шарлоте се намира на германско-датската граница и е изследовател за National Geographic.

FotoEvidence Women е награда, посветена на ангажирани жени фотографи


Инициативата е на агенция FotoEvidence Press, чиято съоснователка е българо-американската фотожурналистка Светлана Бахчеванова. Целта е да бъдат отличени жени фотографи, които искат да разказват истории под формата на фотокнига. През последните дванадесет години екипът на FotoEvidence e публикувал 34 книги, за да привлече вниманието към теми като човешките права, насилието, подтисничеството и нарушаването на човешкото достойнство.


Прочетете още: Коя е куклата М3ГАН и защо е необикновена?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: