HomeИНТЕРЕСНО15 хитрини за добро настроение

15 хитрини за добро настроение

хитрини за добро настроение

15 хитрини за добро настроение

Скъсяването на деня, мрачното време и ниските температури понякога успяват да ни пленят в сивотата си, въпреки че празниците наближават.

С тези няколко съвета, ще успееш да запазиш доброто си настроение дори в мрачните дни. През зимата много от нас се чувстват по-тъжни от обикновено. Иска ни се по-дълго да останем в леглото, оплакваме се и трупаме килограми, които още повече ни потискат.

На какво се дължи това?

Обикновено на липсата на естествена светлина, която се отразява на характера и поведението.

Учените казват, че светлината, която възприемаме чрез зрението си, стига до мозъка, където предизвиква образуването на хормони, регулиращи настроението. За да не се поддадем на лошото настроение, можем всеки ден да се излагаме на естествена светлина в продължение най-малко на двайсет минути, дори когато небето е облачно и вали. А ако това не е достатъчно? Ето някои малки трикове, които ще ни накарат да се почувстваме по-добре.

1. Положително събуждане

Сутринта стани и си помисли за всичко хубаво, което ти предстои през деня. Днес например – децата/родителите ти са здрави; имаш късмет, че тръгваш на работа; ще срещнеш приятели/колеги; познати ще ти се обадят тази вечер и е най-важно, ти си жива и здрава.

2. Личен аромат

Подбери парфюм, който ти харесва, и напръскай дрехите си, хола и завивката на леглото. Избягвай да парфюмираш възглавниците си, за да не се наруши сънят ти. Тази малка хитрина ще повдигне настроението ти, защото когато ухаем добре се чувстваме красиви.

3. Приятни мисли

Представи си всички хора, които те обичат или които те ценят, и мисли за любовта или приятелството им.

4. Заслужена почивка

Претоварването нарушава интелектуалните функции. Затова си почивай винаги, когато почувстваш умора. Избягвай претоварването, и се отдавай на приятни за теб отпускащи занимания. Това може да бъде четене на книга в леглото, отпускащ горещ душ или готвене на нещо вкусно, избора е голям.

5. Стани и повърви

Събувай се боса, колкото е възможно по-често. Движението е много важна предпоставка, за добро настроение, защото тонизира и ободрява тялото. В същото време е предпоставка за влизане във форма, което от своя страна е достатъчен стимул да се чувстваме добре.

6. Приятна баня

Когато искаш да си направиш вана, превърни този момент в истинска церемония –запали свещи; пусни си музиката, която обичаш; прибави соли или ароматни масла във водата; приготви си плод, който ще хапнеш, докато си се отпуснала във ваната, разпръсни листа от рози във водата.

7. Отрицателните мисли и твърдения

Отхвърляй лошите мисли и твърдения, страни от хората, които мислят негативно. Черните мисли привличат лошото и не ни помагат в справянето с негативизма.

8. Не се разстройвай от дреболии

Не обръщай внимание на лошото време. Може да е ветровито, може да вали дъжд или сняг – това не трябва да те засяга. В крайна сметка не е толкова страшно, щом настроението е позитивно и сме заредени с положителни емоции.

9. Здравословно хранене

Храни се здравословно. За да имаш добро настроение и самочувствие, трябва да приемаш колкото е възможно повече пресни плодове и зеленчуци, без да забравяш бобовите растения (препоръчително три-четири пъти в седмицата). И няколко грама чисто какао всеки ден е страхотен източник на серотонин. Всички тези храни стимулират образуването на вещества, покачващи настроението.

10. Общувай повече

Разшири кръга на познанствата си. Иди на кино с приятел, който ще те запознае със своя приятелка; приемай покани за излизане; запиши се във фитнес и общувай останалите клиенти. Създаването на контакти е ключово, тъй като никога не знаеш с кого ще се запознаеш и как това ще повлияе на ежедневието ти.

11. Тематични вечери

Организирай вечери и свързвай подредбата на масата с това, което се сервира – сини чинии за морска вечеря, традиционни български ястия върху битова покривка; колбаси и френски сирена на фона на подходяща музика. Това е страхотна предпоставка за хубави емоции и приповдигнато настроение у вас и вашите гости.

12. Голяма порция смях

Смей се колкото е възможно по-често и по-силно. Смехът променя химическите реакции в мозъка и създава усещане за еуфория. Смехотерапията с приятел може да оправи целият ти ден и да задържи усмивката на лицето ти с часове.

13. Изненадай някого

Изненадай приятно някого, на когото държиш – на връщане от екскурзия в чужбина занеси на колегите си местен специалитет; организирай закуска за влюбени на половинката си или просто подари нещо дребно на човек, когото обичаш. Това да даваш ще донесе мир и удовлетворение в сърцето ти.

14. Отдай се на тишината

Шумът е един от факторите, който причиняват стрес. След като не можеш да избегнеш всички шумове, осигурявай си колкото е възможно по-често вътрешна тишина. Уедини се на спокойно място, седни с изправен гръб, остави мислите да се реят свободно, съсредоточи се в малките вътрешни шумове на тялото – движението на въздуха, ударите на сърцето ти, това упражнение наподобява медитацията, и е изключително полезно за вътрешно спокойствие.

15. Малко културно удоволствие

Всяка седмица отделяй време, за да идеш на място, което винаги си искала да посетиш – изложба, музей, градина, улица, нов бутик. Така се обогатяваш емоционално, а новите впечатления повдигат духа и остават отпечатък в съзнанието за дълго време. По този начин се мотивираш и вдъхновяваш за нови идеи, които да пренесеш в ежедневието и се превръщат в двигател за креативна енергия.

Превръщането в позитивен човек се случва, когато се занимаваме с дейности и практики, които ни позволяват да се изправим пред трудни ситуации, като същевременно поддържаме положителни емоции в себе си. А положителните ни емоции подхранват оптимистичните ни нагласи и ни помагат да се справяме по-лесно с всекидневните си задачи. Промяната на нашето мислене е умение, което се усвоява и може да има големи ефекти върху качеството ни на живот. Начинът, по който поддържаме това мислене, е като бъдем отворени за оптимизъм и се отървем от негативното в ежедневието си.


Прочетете още:Излезе музиката от сериала „С река на сърцето“


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: