HomeМОДАСъперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели

Заради какво Шанел подпалва основния си конкурент, чиито рокли Лейди Гага носи 50 години по-късно.

Елза Скиапарели … Името й днес е известно на много по-тесен кръг от името на Шанел. Но именно тя се нарича първият „художник, създал модата“. Тя работи в епохата между двете световни войни и точно в това трудно време превръща своите модели в истински произведения на изкуството – предизвикателни, скъпи, ярки и напълно непрактични. Последователите на модата крещели от възторг, а Коко Шанел скърцала със зъби само при споменаването на успеха на съперницата си.

Защо се скарали Шанел и Скиапарели?

Това са две противоположности: Шанел от бедно семейство, която постига всичко благодарение на собствения си интелект и предприемаческа жилка, и разглезената аристократка Елза Скиапарели. Прагматичната мадмоазел Шанел третира модата като занаят, но не и като изкуство. Според нея дрехите трябва хармонично да допълват една жена и да обслужват нейните нужди. Schiaparelli, от друга страна, превръща дори най-обикновените неща, като плетените пуловери, в истински произведения на изкуството.

Коко Шанел

Младата Шанел е научена да шие от монахините в сиропиталището и тази практична и монашеска простота е очевидна във всички нейни колекции. Скиапарели става истински пионер за сътрудничество в изкуството: Жан Кокто измисля мотиви за бродиране за нея, а Салвадор Дали рисува рокли с огромни червени омари и създава брошки във формата на части от тялото. Шанел винаги e избирала дискретни цветове, а Скиапарели, сякаш в нейна опозиция, излиза със собственото си „шокиращо розово“.

За своя съперник мадам Коко говори само като „Този ​​италиански художник, който по някаква причина се занимава с дрехи“ – и никога не счита за необходимо да я нарича по име. Откритият конфликт не може да бъде избегнат, а изходът му днес е известен от разказите на очевидци.

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели
Елза Скиапарели е главният диктатор на модните тенденции

Всичко се случва на един от костюмираните балове преди началото на Втората световна война. Шанел идва на събитието в една от лаконичните си рокли, а Скиапарели отива там в сюрреалистичен костюм на живо дърво. И тогава се случва нещо, което никой не очаква: Шанел кани Елза да танцуват, тя се съгласява. Но по време на танца Елза внезапно пада върху свещник със запалени свещи. Костюмът се запалва. Гостите се опитват да загасят пламъците, а Шанел уверява, че всичко, което се е случило, е чиста случайност. Но дали?!

Обидени монахини и неверен съпруг като вътрешен двигател

Елза Скиапарели е родена в знатно и богато италианско семейство, а детството й преминава в Рим. Като дете тя била умна и независима и създавала много проблеми на консервативното си семейство. Докато учи в училище към Римокатолическата църква, тя безсрамно обиждала монахини, а в последната си година идва на бала в странно облекло – увита в парче плат. Истински позор за семейството!

На 23 Елза пътува до Париж, след това до Лондон, където посещава музеи и лекции. Година по-късно Скиапарели се жени за учителя по теософия, граф Вилхелм де Венд де Керлор. След сватбата двойката се премества в Ню Йорк.

Елза Скиапарели е основният съперник на Шанел

През 1919 г. Елза Скиапарели ражда дъщеря, която кръщава Гого (по-точно графиня Мари Луиз Ивон Рада де Венд Керлор, но я наричат ​​Гого). Но още през 1920 г. бракът, между другото, не последният в живота на Елза, се разпада поради финансови затруднения и изневяра на Уилям. И именно разводът се превръща в стимул, който подтикна Елза да успее сама в света на модата. Елза заминава за Париж, където среща дизайнера Пол Поаре. Той става неин основен помощник и от този момент започва нова глава в живота й.

С какво изненадва света Елза Скиапарели?

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели
Модата на Елза Скиапарели като изкуство

Интересното е, че самата Скиапарели не знае как да шие, но има богато въображение и смелост. Тя облича такива известни жени на своето време като Катрин Хепбърн, Грета Гарбо или херцогинята на Уиндзор. Сред нейното обкръжение били такива известни личности в света на изкуството и шоубизнеса като модния дизайнер Ив Сен Лоран, испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, френският аристократ и моден дизайнер Юбер де Живанши, френският поет, писател и дизайнер Жан Кокто, фотографът, наречен фотомагьосникът Ман Рей, художничката сюрреалистка Мерет Опенхайм. И това великолепие на имената по някакъв начин се отразява в моделите на дрехи, създадени от Елза Скиапарели.

Елза Скиапарели има огромен брой собствени изобретения, а кариерата й започва с трикотаж с необичайни щампи и спортно облекло.

Смели аксесоари от Елза Скиапарели

Спомняте ли си дамския костюм с мъжка кройка, който става отличителен белег на Марлене Дитрих? Този модел, станал популярен не само сред холивудските звезди, но и сред най-обикновените жени, е измислен от Скиапарели. Тя също така използва за декорация ефектни копчета под формата на пчели или фъстъци, които приличаха повече на брошки. И ципът също е изобретен от Елза. Тя също така въвежда на модните подиуми бродирани ризи, арабски харем панталони, тюрбани, ръкавици с имитация на маникюр и излиза с пола-панталон. А отличителният цвят на модната къща Schiaparelli е нейният „шокиращо розово“.

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели
Съвременни дизайни от Schiaparelli на Седмицата на модата в Париж

И не само дрехи… Елза Скиапарели измисля свой уникален стил в бижутата. Може би най-известната й линия са колиета, гривни и обеци с щипки с „дини“ – необичайни кристали, блестящи в различни нюанси. Покоряват модата и колиета от усукани вериги с пискюл от по-малки вериги. Освен с Пол Поаре, Елза си сътрудничи с ексцентричния Салвадор Дали.

Рокля от Елза Скиапарели с омар от Салвадор Дали

Резултатът от тяхното сътрудничество са такива шедьоври като рокля с омар, рокля-скелет и шапка-обувка.

Яркият възход от 30-те години и следвоенният упадък

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели
Лейди Гага в шокиращо розово от Schiaparelli.

Пикът на популярността на модна къща Schiaparelli е 30-те години на миналия век. През 1934 г. Елза отваря бутик на Place Vendôme и става иновативен търговец. Презентациите на нейните колекции винаги са дръзко и смело шоу, чиито прессъобщения били отпечавани върху плат. Нейните модели са високи и слаби, въпреки че в предвоенните времена стандартът за красота и начините за демонстриране на дрехи са напълно различни.

Schiaparelli е най-известната марка за социални събития

Когато започва Втората световна война, Елза се премества в Америка и закрива марката си, оставяйки само аксесоари и парфюми. Когато войната приключва, Елза вече не успяла да възвърне предишната си слава – новият моден свят е управляван от Кристиан Диор и известната й съперница Габриел Шанел. През 1954 г. тя окончателно напуска света на модата. Само парфюмите, измислени от нея (най-известният – „Шокиращи“), все още се продават успешно.

Съперничеството между Коко Шанел и Елза Скиапарели
Модна къща Schiaparelli се завръща!

И все пак през 2013 г. модна къща Schiaparelli беше възродена и днес продължава традициите си, както завеща Мадам Елза – скандално, смело, наистина готино!

Източник


Прочетете още: Личен масажист у дома: възможно ли е?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: