HomeМЕСТА10 атракции от лога, които не знаехте, че са реални

10 атракции от лога, които не знаехте, че са реални

10 атракции от лога, които не знаехте, че са реални

Почти всеки от нас е запознат с красив замък с много кули и знамена от скрийнсейвъра на филмите и анимационните филми на Walt Disney Pictures или живописните скали на логото на Paramount Pictures.

Малко хора обаче знаят, че всички тези стилизирани изображения не са измислени и нарисувани от художници. Това са съвсем истински туристически места и архитектурни забележителности, които са се използвали като лога за много популярни марки.

Предлагаме на вашето внимание списък от десет туристически забележителности, които са станали разпознаваеми, благодарение на марките, върху чиито опаковки са изобразени.

1. Замъкът Нойшванщайн – Walt Disney Pictures

Замъкът Нойшванщайн се намира в югозападната част на историческата област на Германия – Бавария, недалеч от австрийската граница. Това е една от най-популярните туристически дестинации в Германия. Замъкът е построен от 1869 до 1883 г. и в резултат на това, живописната сграда е поставена върху емблемата на американската филмова компания Walt Disney Pictures, основана през 1983 г. Именно замъкът Нойшванщайн стана прототип на замъка на Спящата красавица в анимационния филм на Уолт Дисни, както и едноименната структура в известния увеселителен парк Дисниленд в Париж.

Нойшванщайн е построен от германския крал Лудвиг II, който се стремил да придаде на функционалната и луксозната си резиденция приказността и мистичността на замъка на магьосник. Точно това обяснява толкова дългото строителство на замъка – изграждането му отнело доста години, а крал Лудвиг никога не го видял завършен. Към днешна дата замъкът Нойшванщайн е музей, експозицията на който разказва за историята на неговото изграждане и съхранява много произведения на изкуството.

2. Планината Артесонраху – Paramount Pictures

Paramount Pictures е най-старата филмова компания в САЩ, която миналата година навърши 100 години. Офисът на компанията днес е единственият, който се намира в Холивуд. Филмовото студио е създало десетки от най-успешните филми, включително световни хитове като „Римска ваканция“, „Закуска в Тифани“, трилогията „Кръстникът“, а от съвременните – „Железният човек“, „Трансформърс“, „Мисията невъзможна“ и много други. Модерното лого на Paramount Pictures е проектирано от художника Dario Kompanile, а оригиналната картина е базирана на планината Artesonrajo в Андите в Перу. Височината на планината е 6 хиляди метра, това е много популярен връх за алпинисти. Има два маршрута за изкачване на връх Артесонраху, единият е от северната му страна, а вторият, по-труден, е от югоизточната му страна. Върхът на планината е покрит със сняг, поради което самата тя има формата на доста правилна снежна пирамида. Но точно върхът му е много крехък, тук честите лавини са обичайни, особено в началото на пролетта.

3. Връх Матерхорн – Тоблерон

Няма съмнение, че планината Матерхорн е изобразена на логото на известната шоколадова марка Toblerone. Специалната форма на този планински връх не може да се сбърка с никой друг – в очертанията си той прилича на четириъгълна пирамида с вертикални ребра. Планината се намира в Алпите, на границата между Италия и Швейцария. Височината й достига 4478 метра, това е една от най-популярните планини в Алпите. Туристите могат да й се любуват от село Цермат, а алпинисти и скални катерачи могат да опитат силите си в изкачването на върха й.

Повече от 30 маршрута за катерене до върха на Матерхорн са достъпни само за професионалисти, тук е трудно за аматьори. Именно тази планина е изобразена на емблемата на шоколада Toblerone, продукт на популярната швейцарска сладкарска компания Kraft Foods Switzerland. Особеността на шоколадовото блокче Toblerone е неговата необичайна форма, под формата на пирамидални плочки. Все още не е известно какво е измислено първо – планината на емблемата или пирамидите на шоколадов блок.

4. Врата към пивоварната „Pilsensky Prazdroj“ – Pilsner Urquell

Легендарната бира Pilsner Urquell, произведена по специална, секретна технология, е една от най-обичаните и разпознаваеми бири в света. Основните характеристики на подготовката на Pilsner Urquell са „благородният“ сорт хмел Saaz (Saaz), който расте само в Бохемия и се счита за ключов елемент във вкуса на бирата, освен меката вода. За първи път такава бира е сварена през 1842 г. от баварския пивовар Йозеф Грол, поканен от немските жители на град Пилзен в новата пивоварна. Името на марката Pilsner Urquell в превод означава „Пилзен от оригиналния източник“. Бирата се произвежда в пивоварната Pilsensky Prazdroj в Пилзен, Чехия, чиято сграда е интересна туристическа атракция. Това е работеща фабрика, музей, дегустационна зала и ресторант. Екскурзиите тук включват посещение на историческата експозиция, нови работилници, реставрирана пивоварна, изби, ресторант „На Шпилце“ на територията на завода. Портата с двоен свод към пивоварната е представена на етикетите на бира Pilsner Urquell по целия свят.

5. Хотел „Москва“ – водка „Столичная“

Това е една от най-популярните и разпознаваеми марки в света. Етикетът на водката носи изображението на хотел Москва, разположен близо до Кремъл в Москва, Русия. Хотелът е открит с всички съпътстващи тържества през 1935 г. и по време на пускането на първата партида от продукти Stolichnaya вече е отпразнувал своята пета годишнина. За времето на своето съществуване дизайнът на етикета се е променил съвсем леко – цвят, тонове, фон, засенчване, но силуетът на хотела все още присъства на етикета. Между другото, самият хотел, където много обичат да отсядат почетни гости на столицата и известни личности, беше демонтиран през 2004 г. и напълно възстановен, възпроизвеждайки предишната структура. Хотелът заема цял блок, той е един от първите построени в съветска Москва. Сградата се отличава със своя сложен и разнообразен архитектурен дизайн, предназначен да хармонизира структурата с Кремъл и Историческия музей в квартала.

6. Долината Шамони – Евиан

След алкохолните продукти е съвсем логично да преминем към минералните води. Една от най-известните марки, които произвеждат първокласна питейна вода, е Evian. Водата се бутилира от няколко източника в и около град Evian-les-Bains, след което марката носи името си. Водата Evian придобива особена популярност като елитен продукт в края на 70-те години на 20 век, с навлизането й на американския пазар, където се сервира изключително в скъпи ресторанти и хотели.

Град Евиан-ле-Бен се намира на южния бряг на Женевското езеро, в долината Шамони в подножието на Мон Блан в Алпите. Това е курортен район, където има много лечебни балнеологични комплекси. Удивителният блясък и живописност на района просто няма как да не попадне на етикета на минералната вода. Стилизираното изображение на три заснежени върха не е нищо повече от три планини, перфектно видими от долината на Шамони. Централният връх принадлежи на Монблан, висок 4810 метра, а един от съседите му е връх Егюий дю Миди, известен не толкова със заострената си форма, колкото с най-високата въжена линия в света.

7. Дворец в Ликани – „Боржоми“

Друга минерална вода, известна в целия свят със своите лечебни свойства, е „Боржоми“, добита от кладенците на резервата Боржоми в Грузия. Минерализацията му е естествена, водата се използва за лечение и профилактика на заболявания на храносмилателната система и метаболитни нарушения. От 1830 г. се провеждат постоянни лабораторни наблюдения на състава на водата, оттогава нейният минерален състав не се е променил. Промишленото производство на минерална вода „Боржоми“ започва в края на 19 век. Много хора са запознати с етикета на бутилката: изображения на върховете на Кавказките планини, фонтана и крилото на кралския дворец Романови.

Дворецът Романов, разположен в курортното селище Ликани на територията на резервата Боржоми, е много популярна туристическа атракция. Построен е през 1892-1895 г. на брега на река Кура и първоначално е бил замислен като селски дворец за монарсите Романови. По-късно това е любимо място за почивка на съветските политици, включително Йосиф Сталин. Днес дворецът функционира като лятна резиденция на президента на Грузия.

8. Мост над река Тайн – Нюкасъл Браун Ейл

Специален кафяв ейл, произведен в Обединеното кралство от Heineken International, е един от най-популярните бири в кръчмите по света. За първи път е произведен през 1927 г. в град Нюкасъл в северната част на Англия в пивоварната Tyne, която е част от асоциацията на местните пивоварни Newcastle Breweries. Още през 1928 г. е разработено корпоративно лого за търговската марка Newcastle Brown Ale: изобразява петолъчка, символизираща петте пивоварни, които са били част от асоциацията. Вътре в звездата се отгатват очертанията на известния тогава мост през река Тайн в Нюкасъл, открит през 1928 г. от самия крал Джордж V. Милениумът, открит през 2001 г., е първият в света накланящ се мост. Между другото, дизайнерите на логото на компанията пуснаха пробна нова емблема, изобразяваща този нов мост, а не стария Tyne Bridge. Кое лого ще бъде по-популярно – времето ще покаже.

9. Имението на семейство Абрикосови – „Бабаевски“

Концернът за сладкарски изделия „Бабевски“ е най-старото предприятие в Русия, разположено в Москва. Фабриката започва историята си от 1804 г. като семейна работилница на сладкарите Абрикосови. Сегашното си име получава след революцията – през 1922 г., в чест на Петър Акимович Бабаев, председател на районния изпълнителен комитет на Соколники. Логото на компанията изобразява голяма двуетажна къща – имението на семейство Абрикосови, които всъщност са основателите на фабриката. Самата сграда се намира в Москва на улица Красноселская, 7 и е архитектурна забележителност на града.

Имението е построено през 1900 г. от архитект Шнауберт в стил Арт Нуво. През 1922 г. тук се намира фабриката за бонбони на Абрикосови, която по това време произвежда рекорден брой сладкиши – около четири хиляди тона карамел и шоколад годишно. През последните десетилетия компанията няколко пъти смени собствениците си, но географски концернът остана на същото място – в имението Абрикосов.

10. Принц Рупърт Тауър – ФК Евертън

И накрая – малко и за спорта. Град Ливърпул в Англия е известен не само с Бийтълс, най-успешната група в историята на поп музиката, но и с футболния отбор Евертън, който играе във Висшата лига. Това е един от най-старите клубове в Обединеното кралство, основан през 1878 г. Евертън играе във висшата дивизия на английския футбол от 1954 г. и е един от клубовете, основатели на Висшата лига през 1992 г. Емблемата на отбора е създадена през 30-те години на миналия век и включва кулата на принц Рупърт, една от най-популярните забележителности на Ливърпул и символ на града.

Доста клекналата постройка е била много по-висока, но днес земният насип около нея я прави ниска и неугледна. Архитектурната забележителност, построена през 18 век, е незаслужено забравена до момента, в който попада върху логото на Евертън. Вече и най-малкият фен на клуба знае какво точно е изобразено на него. Освен това наскоро беше завършена сериозна реконструкция на символа на Ливърпул и Евертън.

Източник


Прочетете още: 7 моста – архитектурни произведения на изкуството

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: