HomeЗДРАВЕКак да се справим със стреса: съвети за заети хора

Как да се справим със стреса: съвети за заети хора

Как да се справим със стреса: съвети за заети хора

Как да се справим със стреса: съвети за заети хора

Когато ежедневието ни е изпълнено със задачи, стресът е почти неизбежен.

Списъкът със задължения понякога ни се струва безкраен и е трудно да управляваме всичко. Дори и да си планираме графика, нещата пак могат да излязат извън нашия контрол.

В тази статия ще обсъдим как да се справим със стреса. Когато той стане неконтролируем или често срещан, може да има отрицателни ефекти върху нашето здраве и благополучие. За щастие има много неща, които можем да направим, за да намалим стреса в ежедневието си и да бъдем по-способни да управляваме всичките си отговорности.

Какво е стрес?

Фразата „стрес“ е използвана за първи път от ендокринолога Ханс Селие през 1936 г., който я дефинира като „неспецифичен отговор на тялото към всяко търсене на промяна“. Стресът е нормална човешка реакция, която се случва на всеки от нас. Всъщност човешкото тяло е създадено да изпитва стрес и да реагира на него. Когато изпитва промени или предизвикателства, тялото ни отговаря с физически и психически реакции.

Точно стресът помага на тялото ни да се адаптира към нови ситуации. Стресът може да бъде положителен и да ни държи нащрек, за да избегнем опасност. Пример за това е предстоящ важен тест или презентация. Стресът в случая може да ни помогне като ни накара да работи по-усилено. Стресът обаче, се превръща в проблем, когато е по-продължителен и не ни позволява да имаме период на спокойствие и баланс. Но как да намалим стреса?

Трябва да идентифицираме източника на стрес

Снимка: Freepik

Преди всичко, трябва да разберете какво причинява вашият стрес. Симптомите на стреса може да бъдат разпознат по четири признака:

Психологически признак. Той включва: неспособност за концентрация или вземане на прости решения; чувствате се претоварени и демотивирани. Също така може да включва безсъние или да се събуждате все още уморени.

Емоционален признак. Той включва: промени в настроението, изключителна чувствителност към критика, разочарование и липса на увереност.

Физически признаци. При силен стрес и безпокойство може да почувствате болки във врата, мускулно напрежение, лошо храносмилане, менструални промени, чести настинки или инфекции и др.

Поведенчески признаци. Те включват: склонност към забравяне, работохолизъм, липса на интерес към приятни дейности, изблици на гняв, повишена зависимост от алкохол, тютюнопушене, кофеин и др.

Обърнете внимание на нещата в живота си, които ви карат да се чувствате стресирани. Дали е от пренатоварване? Предстоящ изпит или презентация? Проблем/и във взаимоотношенията с партньора ви?

Какъвто и да е източникът, трябва да го идентифицирате, за да можете по-добре да се справите с него. Ако ви е трудно да намерите източника на стреса си, опитайте се да помислите как се чувствате в края на деня.Каквото и да чувствате, има голяма вероятност да е свързано със стреса.

Изградете си навик да се грижите за себе си

Когато сме изключително заети, може лесно да забравим да се грижим за себе си. Толкова сме съсредоточени да свършим това, което трябва да се направи, че често пренебрегваме собствените си нужди.

Когато сте стресирани, важно е да отделите време от деня си, за да се погрижите за себе си. Това може да включва всичко – от медитация до четене на книга или гледане на любимото ви телевизионно шоу. Важно е да отделим както достатъчно време за сън и физически упражнение, така и да се храним пълноценно.

Техники за справяне със стреса

Снимка: Freepik

Има определени дейности или навици, които могат да помогнат за намаляване на стреса. Въпреки че не всички от тях са приложими за всеки, важно е да определим какво работи за нас, за да можем по-добре да управляваме стреса си.

Медитация. Това е отличен начин за намаляване на стреса и безпокойството. Също така е лесна практика, която всеки може да прави навсякъде.

Водене на дневник. Записването на мислите и чувства ни може да бъде изключително разтоварващо и да ни помогне с освобождаването от стреса.

Упражнение. Тренировките са чудесен начин за облекчаване на стреса и подобряване на цялостното ни здраве. Дали ще тренирате навън, във фитнес залата или в уюта на дома си, важното е да отделите време за себе си и да разнообразите своето ежедневие, правейки нещо полезно за вашето тяло. Вижте 8 ползи от практикуването на йога.

Прекарване на време с приятели. Това може да бъде полезно за намаляване на стреса, причинен от трудна връзка или раздяла. Също така срещите с приятели ще ви разсеят от монотонното ежедневие.

Музика. Слушането на определени видове музика може да бъде чудесно за облекчаване на стреса. Резултатите от проучване от 2018 г. предполагат, че слушането на бинаурални ритми за даден период от време може да повлияе положително на тревожността. Привърженици на тази терапия, смятат, че тя облекчава стреса. Лично на мен, слушането на бета вълни ми помага да се справя със стреса и да повиша концентрацията си.

Здравословна диета. Това може да помогне за намаляване на стреса, причинен от безпокойство или лошо настроение.

Планирате предварително

Предварителното планиране може да ни помогне да не се чувстваме претоварени. Отделете време да помислите какви задачи ви предстоят и колко време ще ви отнеме всяка от тях, за да можете по-добре да приоритизирате времето си. Можете също така да използвате това време, за да се подготвите за стресови събития, които ви предстоят. Например, ако имате голяма презентация след седмица, можете да използвате това време, за да практикувате презентирането. Това ще помогне за премахване на част от стреса от събитието и ще направи цялото преживяване по-малко стресиращо за вас.

Стресът е неизбежен

Той е естествена част от живота, но е важно да го управляваме правилно, за да не навредим на здравето си. Ако се чувствате стресирани, опитайте се да идентифицирате източника на стреса си, за да можете по-добре да го управлявате. Можете също така да използвате определени техники, като водене на дневник или медитация, които да ви помогнат да се справите по-добре със стреса. Не забравяйте винаги да планирате ежедневието си, за да можете по-добре да управлявате времето си и да намалите нивата на стрес.


Здравейте! Казвам се Диляна Христова и съм родена в Шумен. Към момента изучавам журналистика и мениджмънт и развитие на медиите в специалността „Медия икономика“, УНСС. Заедно с това се интересувам от дигитален маркетинг и създаване на съдържание.
Добавено: Смятам, че всяко едно преживяване, всеки човек и всяко предизвикателство идват с причина. Те ни карат да погледнем през призмата на живота от друг ъгъл и да научим нещо ново, както за света около нас, така и за самите себе си. В началото на моя професионален път, съдбата почука на вратата ми и ме запозна с Madamsko. Благодарение на това „случайно“ запознанство, се запознах с много нови вдъхновяващи хора, работя с изключително позитивен екип и научавам нови неща всеки ден.
Като жена в началото на своите 20, знам какво е да имаш притеснения и да не намираш информация за нещата, които те вълнуват. Радвам се да бъда редактор в тази медия, защото тя предлага достъпна, полезна и интересна информация на своите читатели.

Прочетете още: Депресията – „Чумата на 20ти век“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: