HomeКУЛТУРАБъди Вода – разходка през живота в картини

Бъди Вода – разходка през живота в картини

Бъди Вода - разходка през живота в картини

Бъди Вода – разходка през живота в картини

На 18 ноември 2022 г. в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 се откри първата самостоятелна изложба „Бъди Вода“ на художничката Ани Рангелова.

Всяка картина отразява част от вътрешния свят на художничката и различен период от живота на Ани Рангелова. Картините с масло са рисувани в периода 2019 – 2021 г и отразяват предизвикателствата, пред които се е изправила и уроците, които е научила. А картините микс медия са от началото на 2022 година и са плод на експериментаторския й дух и желанието й да внесе по-оптимистично настроение на хората, които ги гледат.

За Ани Рангелова

Ани Рангелова е родена в Източните Родопи. Когато е на 14-годишна възраст семейството ѝ се мести в Пловдив. Ани завършва техникум по електротехника, но мечтата й е да стане художник. Пет години по-късно се премества в София и завърша Техническия университет. Започва да рисува като дете, като работи главно върху графики и портрети на хора. В началото твори с моливи, тъй като са най-достъпни. След над 30 години прекъсване, преди 13 г. се връща отново към рисуването, като започва с рисуване върху стъкло. Скоро след това се насочва към маслените бои. През 2011 г. реализира самостоятелна изложба в гр. Пирдоп, а през 2012 г. участва в открита изложба, организирана от Виваком в гр. София. През 2013 г. осъществява и „Абстракции“ – самостоятелна изложба в София.

Нейните картини са автентични, бурни и изпълнени с цветове. Те са вдъхновени от природата във всичките й нюанси. Цветове, които изобразяват душата ѝ в нейната дълбочина и чувственост. В живота си има различни източници на вдъхновение, сред които картините на Светлин Русев, Салвадор Дали и др.

Ани Рангелова за самостоятелната си изложба „Бъди Вода“

От идеята до финала, изложбата на Ани Рангелова „Бъди Вода“, е отнела шест месеца подготовка. За MADAMSKO, Ани сподели, че желанието хората да видят картините ѝ е вдъхновило създаването на изложбата ѝ. Наблюдавайки картините, ясно се забелязва, че изложбата е разделена на две. Картините от едната страна са създадени с маслени бои, а от другата – микс медия на акрилно стъкло.

Друга интересна част от изложбата е представянето на петте елемента. Ани е разделила петте елемента в рамките на осем картини като дървото се среща най-често, защото според нея „Дървото е най-важният елемент“.

Разглеждайки картините, човек може да премине през различни състояния от живота. От щастието в топлите цветове, пеперудите и листата, през тъгата и съжалението в очите, до надеждата в нежните цветове. Всяка картина би била интерпретирана по различен начин, това зависи от гледната точка на човек и от ситуацията, в която се намира. Едно е сигурно обаче и това е, че Ани Рангелова успешно успява да докосне всеки чрез своите смесени техники.

„Основното послание е никога да не се отказва никой, независимо на колко години е, какво иска да прави“, споделя тя.

Според вас дигиталното изкуство ще измести ли изкуството на хартия?

„Не. Аз съм графичен дизайнер, владея много добре софтуерните езици включително съм работила още преди години със специализиран софтуер, така че не, но дигиталното изкуство е много модерно и има бъдеще. Всяко нещо има бъдеще. Това е като интернета – интернетът не отмени книгите, не отмени вестниците, не отмени нищо. Същото е и с дигиталното изкуство!“  

Изложбата може да бъде разгледана в периода от 19.11.2022 г. до 30.11.2022 г. Входът е свободен от 11:00 ч. до 18:30 ч. в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5.


Прочетете още: Седмицата на изкуството в Лондон

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: