HomeПОДКАСТДа се храним балансирано с Елена Петрелийска

Да се храним балансирано с Елена Петрелийска

Да се храним балансирано с Елена Петрелийска

В 20-тия епизод на нашия подкаст „MADAMSKO Представя“ ви срещаме с кулинарния експерт Елена Петрелийска.

Елена е колоритна личност, чиито призвание, работа и хоби са свързани пряко със балансираното хранене. Тя е кулинарен експерт и нутриционист, водещ на тв предаване, финалист в първи сезон на готварското предаване MasterChef. Интересен и откровен разговор, в който вдигаме завесата за:

Как се е зародил интересът ѝ към готварството?

Като всяка страст – още в детството. Нейните баба и дядо са имали свой ресторант, в който са били готвачи. Впоследствие родителите ѝ създават бизнес в хотелиерския и ресторантьорския бранш. В домът ѝ винаги е присъствал образът на готвенето. Интересно е, че през годините, в ресторантът на родителите ѝ, се сменят редица готвачи, а Елена успява да научи по нещо от всеки.

„За жалост тази на пръв поглед прекрасна история има и леки негативни нотки. Една болест, през която дълги години се опитвах да премина – анорексията. Тя също е част от моя път към кулинарния свят и към всичко това, което днес правя. Има няколко неща, които оформят моя кулинарен път.“

Какво означава да се храним здравословно?

Тя избягва думата „здравословно“. Причината е, че тази дума има различно проявление и значение за всеки човек. Предпочита – „балансирано“. Елена не слага етикети „правилно“ и „неправилно“ хранене.  Според нея за един човек правилно е едно, а за друг – друго. Това, което със сигурност може да твърди, е, че диетите са изключително вредни. Те не само се отразяват на физиката, но и на психиката ни.

Елена е привърженик на постният режим на хранене, но и не отрича всички месни и млечни продукти

„Постният режим на хранене може да помогне при много видове заболявания. Доказано е, че човек може да се излекува от някои болести или да помогне на организма си да се възстанови по-лесно. Има хора, които са с много алергии и непоносимости. За тях това е също страхотен вариант за хранене. Но когато се храним по този начин трябва да имаме едно наум. Да не забравяме, че не можем да си набавим абсолютно всички полезни вещества, които бихме имали с един балансиран начин на хранене, включващ необходимите микро и макронутриенти. Те идват, както от растителен, така и от животински произход“

Как да се храним балансирано през зимните празници?

Книгата „Около масата през зимните празници“ е издадена през 2019 г. от Издателство ЕГМОНТ. Тя е продукт на съвместната работа между Елена и нейният партньор – шеф Ники Красимиров. Историята на тази зимна книга с рецепти всъщност започва през лятото. 

Освен книга с рецепти, тя съдържа и полезни съвети. „Съдържанието ѝ е богато. В началото аз давам съвети за това как да си набавяме ценни нутриенти през зимата.  Всички знаем, че това е сезон, в който малко по-трудно си набавяме тези необходими хранителни вещества, защото самите продукти са различни“, споделя тя.

В книгата Елена споделя и в кои храни се намират полезните хранителни вещества. Ще научим как да накисваме ядки, семена, бобови и зърнени култури. 

Да се храним балансирано с Елена Петрелийска

„Около масата през зимните празници“ съдържа 69 цветни и вкусни зимни гурме рецепти от различните степени на менюто. Цял раздел е посветен на това как да посрещнем рожденият ден на детето си, ако е родено през зимата. В края ще намерим изработен от Елена режим за засилване на имунитета през зимата.

Как се роди идеята още в началото на следващата година да се срещнем отново, за да  приготвяме заедно вкусни и здравословни рецепти – чуйте целия разговор.

Всички епизоди на подкаста „MADAMSKO представя“ може да гледате в YouTube или да слушате в Spotify и SoundCloud.


Прочетете още: Жасмина Гевезиева – Спортът като ключ към успеха

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: