HomeСЪБИТИЯБългарската фантастика „Ф1.618“ – по кината от 25 ноември

Българската фантастика „Ф1.618“ – по кината от 25 ноември

„Ф1.618“ тръгва по кината от 25 ноември

Българската фантастика „Ф1.618“ – по кината от 25 ноември

Завладяващата приключенска антиутопия „φ1.618“ тръгва на голям екран в цялата страна от 25 ноември

Каква е ползата от това, че съм безсмъртен, ако не мога да спася поне един живот? – из размислите на Криптон

„φ1.618“ е един от стоте най-очаквани филма в световната киноиндустрия за 2022 г. Действието във филма се развива в далечното бъдеще. Био-титаните – съвършенните хора, са готови да напуснат планетата Земя.

Познаваме Теодор Ушев от неговите анимационни филми, картини, плакати, илюстрации, корици. Не можем да подминем номинацията му за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“, както и стотиците други отличия през годините, сред които се откроява и шедьовърът „Физика на тъгата“. „Ф1.618“ е дебютът на Теодор Ушев в пълнометражната фантастика.

Днес публиката е затаила дъх преди дългоочаквания старт на регулярното разпространение на филма, смела адаптация по романа  „Пумпал“ на Владислав Тодоров („Дзифт“). В главните роли ще видим Деян Донков, Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов, Иво Димчев и др.

Световната премиера на „φ1.618“ е на 23 ноември, сряда, на фестивала „Black Night Film Festival“ в Талин, Естония

PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, eдин от най-престижните кинофоруми в нашия регион. На следващия ден, 24 ноември, от 19:00 ч. в Арена The Mall, ще се състои официалната национална премиера на филма със снимки на червения килим и с участието на целия екип. За най-нетърпеливите зрители „φ1.618“ ще бъде излъчен още на 24 ноември в съседните зали на Арена The Mall от 19.30 ч. Те ще имат възможност да закупят билети  и да минат по червения килим заедно с любимите си актьори. 

От 25 ноември филмът тръгва по абсолютно всички кина в България, в т.ч. арткина, мултиплекси, молове, и ще може да бъде видян във всяко кътче на страната, което разполага с киносалон.

Самият Теодор Ушев пристига в България за премиерата на филма. Освен че ще присъства заедно с екипа на официалната премиера в София, ще се включи в своеобразно турне с премиера на филма в Бургас, Пловдив, Варна и родния му град Кюстендил:

27 ноември, 18:00 ч. | Културен дом на нефтохимика, пл. „Тройката“ 1, гр. Бургас 

28 ноември, 19:00 ч. | Кино Арена – Гранд Мол Варна 

29 ноември, 18:30 ч. | LUCKY Дом на киното, ул. „Гладстон“ 1, гр. Пловдив 

5 декември, 19:00 ч. | Общински драматичен театър, Кюстендил

„φ1.618“ беше част от селекцията на Фестивала за ново кино в Монреал

Той събра множество положителни оценки. Според Изабела Ванини, програматор на FORUM DES IMAGES, филмът на Ушев напомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал: „В същото време има невиждани досега сцени, които създават усещането, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да гледам екрана в захлас. Филмът изобилства от идеи, находки и възхитителни анимационни кадри, които, освен всичко друго, са забавни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е удивително пленителна.“ 

Разпространението на „φ1.618“ в киносалоните в цялата страна беше ознаменувано от появата на два музикални видеоклипа: „Еротична звезда“ на Иво Димчев, заснет специално за филма от режисьора Валери Милев, и „Живот“ на ВИС „Нови цветя“ с режисьор Теодор Ушев, ударно постапокалиптично пънк парче, което отваря архива на корпореалната вечност!

Официален трейлър на филма:

Фейсбук страница


Прочетете още: La Puente – историята на над 150 жени, жертви на сексуално насилие

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: