HomeИНТЕРЕСНООранжеви дни срещу насилието над жени

Оранжеви дни срещу насилието над жени

Оранжеви дни срещу насилието над жени

Оранжеви дни срещу насилието над жени

Глобалната кампания Orange the world е посветена на прекратяването на насилието, основано на пола

Кампанията Orange the world започва на 25 ноември – Международният ден за борба с насилието над жени. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата е избрана, заради жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал. Те били политически активистки в Доминиканската република и по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо били убити. Краят на кампанията срещу насилието над жени е 10 декември – Международният ден за правата на човека.

Една от фокус темите на Soroptimist е „Срещу насилието над жени“

Точно затова Сороптимистките приемат оранжевите дни толкова лично. За тях е изключително важно да обърнат вниманието на хората към превенцията, по-специално върху това как да идентифицират предвестниците на насилието. 

“Всеки, който е бил жертва на насилие, трябва да живее с получената травма. Tази травма много често превзема живота на човека, като освен това засяга и живота на близките му.” – каза Каролин Демей – президентът на международната женска организация Сороптимист Европа.

Само в България, за първите 5 месеца на 2022 г., жертвите са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Според данни, изнесени от МВР, сред жертвите преобладават жените (1194) и децата (409). Пандемията до голяма степен допринесе за зачестяването на случаите на домашно насилие. 

По повод тези дни, Soroptimist споделят 7 признака за домашно насилие, защото всеки човек има роля в прекратяването на насилието над жени! 

1. Чувствате ли се принудени да извършвате полов контакт с партньора си?

Сексуалното насилие се случва, когато вашият партньор ви принуди да правите секс, без да сте съгласни. Ограничаването на достъпа до контрацепция също е форма на сексуално насилие. Да бъдете във връзка не означава предполагаемо съгласие.

2. Чувствали сте се уплашени, когато партньорът ви е ядосан или пиян?

Често Ви обвинява за своите проблеми и не може да предвидите поведението им? Агресивното поведение е ранен признак за физическо насилие, което е най-разпознаваемата форма на домашно насилие.

3. Вашият партньор контролира ли банковите ви сметки и как харчите парите си?

Финансовият контрол е знак за емоционално насилие, като крайната цел е същата – да придобие власт и контрол над вас.

4. Вашият партньор редовно ви поставя в неловко публично положение?

 

Той споделя лична информация за Вас или се подиграва с Вашите недостатъци? Унижението, неглижирането и критикуването са тактики за потъпкване на самочувствието. Емоционалното и словесно насилие може да е насочено към тялото, интелигентността и поведението ви.

5. Вашият партньор Ви кара да се чувствате изолирани и откъснати от семейството и приятелите Ви?

Социалната изолация е елемент на психологически контрол и вид домашно насилие. 

6. Вашият партньор е поел контрола над вашия компютър?

Или е поискал вашите пароли и настоява за акаунти в социалните медии без парола? Проверява с кого говорите и какво правите онлайн?  Технологичната злоупотреба е реална и се отнася до поддържане на власт и контрол над вас чрез премахване на правото ви нa поверителност

7. Губите самочувствието си и ставате по-критични към себе си?

Започвате да приемате критиката от партньори си като истина? Да бъдете обвиняван, засрамван или омаловажаван е знак за психологическо насилие. Насилствените връзки не винаги включват физическо насилие. Емоционалното насилие е също толкова вредно и неприемливо.

Вече век Сороптимистките работят за премахване на насилието срещу жени и момичета и гарантираме участието на жените в разрешаването на конфликти. 

Ако разпознавате някои от тези знаци у вашия партньор, веднага потърсете помощ. Ако някой близък Ви сподели, че е жертва на домашно насилие – не оставайте безразлични. Сигнализирайте на 112 или на горещата телефонна линия за пострадали от насилие – +359 2 9817686.


Прочети още: Психическото здраве на жената – въпроси и отговори с Мадлен Алгафари

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: