HomeИНТЕРЕСНОПодарете оригинален и незабравим подарък за Коледа

Подарете оригинален и незабравим подарък за Коледа

оригинален и незабравим подарък за Коледа

Подарете оригинален и незабравим подарък за Коледа

3 съвета за какво да внимаваме по празниците и как да блеснем с най-незабравимия подарък за Коледа.

Ноември и декември са месеците на подаръците.  Черният петък е повод за голяма част от българите, а и не само, да изхарчат голяма сума пари, често спестявания, събирани с месеци. Тази година подаръка за празниците може да има съвсем различен вид и форма – а именно тази на златото. Инвестиционното злато придобива все по-голяма популярност сред хората като подарък. Има защо!

Преди да изберем в какво ще вложим парите си, е важно да вземем под внимание няколко фактора, свързани с пазаруването по време на празници:

1. Фалшиво намаление

Всеизвестен факт е, че покрай празници или големи намаления цените на етикетите се завишават. По този начин уж получаваме голяма отстъпка от реалната цена, а в действителност разликата между двете суми е незначителна. Препоръчително е преди да закупим дадена стока, да проучим предварително нейната цена и най-вече да сравним.

2. Изхарчените пари са загубени пари

Според различни проучвания от изминалата година, Gen Z или поколението Z, родени в периода 1997 – 2012 г., са сред най-големите потребители на стоки по време на  Черен петък (Black Friday). Това се дължи на няколко причини:

Процент от Gen Z вече са навършили пълнолетие, завършили са своето образование и тепърва откриват своята финансова независимост. Голяма част от тях вече работят, печелят сами парите си и нямат ограничения, налагани от родители. Усещането за автономност може да доведе до вредни навици на харчене пари за ненужни вещи. Заплатата създава илюзията за финансова независимост, но истината е че начинът, по който инвестираме спечелените пари, определя нашето бъдеще. Препоръчително е да инвестираме парите в активи, които с течение на времето не губят своята стойност. Такива покупки могат да са акции, злато или дори недвижими имоти.

3. Инвестирайте

Във времена на инфлация е хубаво да обмислим добре къде и за какво харчим парите си. Коледните празници наближават, а това означава само едно – много, много покупки, които често поглъщат всичките ни спестявания. Вместо излишни подаръци, тази година може да подарим нещо безценно, което не би изгубило стойността си, например инвестиционно злато или монети.

Когато чуем злато, повечето от нас си представяме златни кюлчета. Това е опция за подарък, но тя до някаква степен задължава получателя да съхранява златното изделие в сейф и т.н.. Ако търсим нещо по-лесно за съхранение, което близките ни могат да получат веднага, то златната монета или инвестиционното злато са подходящия подарък.

От къде може да закупим златните изделия?

В повечето случаи най-добрият вариант за закупуване на кюлчета или златни моменти е чрез лицензиран търговец. Важно е да сме сигурни, че търговецът може да гарантира чистотата на златото и да спазва всички законови рамки. Най-лесният начин е да посетим уебсайта  или магазина на търговеца, ако има такъв. Препоръчително е да разгледаме предметите и тяхната цена според тегло или количество.

Ако в нашето местоживеене няма подходящо място, от което да закупим златни кюлчета или монети, то може да потърсим опции за онлайн поръчка. Factor I.N., например, предлагат услуга за онлайн поръчка на инвестиционно злато, кюлчета и монети. На сайта им може да открием дали продуктът е наличен, какъв е неговия грамаж, за каква сума се изкупува и за каква продава, както и подробно описание на всеки продукт. Така може да закупим златното изделие и да го изпратим до получателя му до всяка точка на страната. Важно е човекът, на когото правим подарък, да съхранява златото или монетата в неговата опаковка, за да избегне повреда.

Злато или златни бижута?

Законът не разглежда бижутата като инвестиционно злато, поради което се облагат с допълнително 20% ДДС. Инвестиционното злато пък от своя страна е освободено от ДДС. Високата цена на изработка също може да оскъпи крайната цена на бижуто до потребителя. Пресметната в грам чисто злато (24К), инвестицията в кюлчета и монети е по-изгодна.

Благородните метали като сребро и злато са ценен и значим подарък. Макар да има много начини, по които може да подарим злато на близък – ETF, акции в минни компании и т.н., истинската емоция се крие във физическото притежание на актива. Може да подарим злато под формата на кюлчета, монети или бижу. Ако за предстоящите празници заложим на златото като подарък, то е важно да го закупим от реномиран дилър.


Прочетете още: Как да пътуваме без излишни разходи

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: