HomeМОДАМалката черна рокля – най-мадамският тоалет

Малката черна рокля – най-мадамският тоалет

Малката черна рокля - най-мадамският тоалет

Малката черна рокля – най-мадамският тоалет

Как се появи малката черна рокля – най-популярният дамски тоалет през последните 100 години

За малката черна рокля се носят редица легенди – това не е изненадващо, като се има предвид, че говорим за едно от най-забележителните явления в историята на модата и за облеклото. Тя вероятно присъства в гардероба на повечето жени на планетата. И бизнес жените, любителите на шумни партита и домакините са добре запознати с потенциала на такава рокля и способността й да бъде подходяща почти навсякъде. Ето как се e появила тази рокля.

„Форд от Шанел“

Снимка: omode.info


Това не означава, че черното остава извън полезрението на трендсетърите до появата на малката черна рокля. С изобретяването на устойчиви багрила – и това се случило още през XV век – черният цвят бил много популярен сред аристократите, а след това, както обикновено и сред по-простите съсловия. През XIX век черното е особено носено в Европа. Причината за това е „модата за траур“, въведена от кралица Виктория и „оцветила“ значителна част от тоалетите в гардеробите в този мрачен цвят. Траурът се носи дълго време, с вкус и животът от време на време с осигурени поводи, го възобновяват.


Черното също е често срещан цвят за момичетата от сиропиталищата. Скромен, практичен цвят за същите скучни рокли, които ограбват всяка индивидуалност на момичетата. Всичко това било възможно твърде далеч от понятията „мода“, „шик“, „елегантност“. Коко Шанел била запозната с униформата на сираците от първа ръка – тя прекарва детството си в училище към манастир. Парадоксално, но след няколко десетилетия тя именно издига черната „униформа“ до върха на модата.
Още преди известното изобретение на Chanel имало прости изрязани рокли, които заменили викторианските черни тоалети.

Не винаги малки, но винаги черни


Появата на малката черна рокля е придружена от легенда – предполага се, че Коко Шанел я е измислила в памет на починалия си любовник. Малко вероятно е това да е така – но самият цвят на тази модерна новост позволява на всяка жена да внесе или да не внесе нотка на загуба във външния си вид. Както и да е, и от двадесетте години на миналия век, благодарение на иновациите на Chanel, черният цвят престава да бъде пряко свързан с траур, превръщайки се преди всичко в един от ценните инструменти за създаване на женски визии.

Снимка: omode.info


Ако говорим за легенди, тогава самото изобретяване на такава рокля е запомнено от света в донякъде изкривена форма. Факт е, че всъщност Шанел не е измислила нищо: подобни тоалети са били успешно продавани от различни модни дизайнери в продължение на няколко години до момента на излизане на известния модел. Жана Ланвен например е сред онези, които изпреварили Шанел в създаването на базовата черна рокля. Най-вероятно самата Габриел е била вдъхновена от един от тогавашните моделиери, създавайки своя собствена концепция.


Черна рокля от най-добрите дизайнери се носи от много известни жени

Както и да е, формулата на Chanel влиза в историята: простота, гъвкавост, лаконичност, независимост от капризите на модата. Любовта към малката черна рокля успешно преживява Голямата депресия и Втората световна война: именно тя се оказва най-достъпна в трудни времена. В следвоенния период много компании, без да преоткриват колелото, направили черната рокля в униформа за работници. Роклята издържа на конкуренцията с новата визия на Dior, която се превръща в сензация в края на четиридесетте години.

Извън модата и извън времето

Снимка: omode.info


Универсалността на малката черна рокля се крие във факта, че през деня тя може да служи като офис облекло, а вечер можете да отидете на всяко тържествено събитие – просто трябва да свалите сакото, да добавите правилните аксесоари и да смените обувките. Така е било преди сто години, така е и сега. След Chanel малката черна рокля се появява в колекциите на все повече модни дизайнери. Едно от най-известните е творението на Givenchy за образа на Одри Хепбърн във филма от 1961 г. „Закуска в Тифани“. През 2006 г. тази рокля беше продадена на търг за £467 000.


Едит Пиаф се представя в черна рокля – това облекло не отвлича вниманието на публиката от музиката и песните. Не може обаче да се каже, че популярността на черните рокли е останала непроменена през цялата си история: през петдесетте, а след това и през седемдесетте години, моделиерите обръщат много повече внимание на други цветове, оставяйки черното на заден план. От шейсетте години насам роклите стават все по-къси; оригиналната дължина на малката черна рокля вече не е толкова актуална. През деветдесетте години с такава рокля започнаха да се носят масивни ботуши. Но очевидно тя никога не заплашва да остарее и да излезе от мода.


Под една или друга форма черната рокля почти винаги заема почетно място в женския гардероб.


Източник


Прочетете още: Основни трендове есен- зима 2022

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: