HomeИНТЕРЕСНО5 най-известни чуждестранни актьорски династии, които обожават любителите на доброто кино

5 най-известни чуждестранни актьорски династии, които обожават любителите на доброто кино

5 най-известни чуждестранни актьорски династии

5 най-известни чуждестранни актьорски династии, които обожават любителите на доброто кино

В света на киното има особено успешни и известни династии, които включват няколко поколения актьори.

В актьорската професия, може би дори повече, отколкото в други, се осъзнава приемствеността на поколенията. Това е съвсем разбираемо, защото децата на актьорите всъщност живеят зад кулисите на театъра, често посещават снимачната площадка и започват да снимат доста рано, защото най-лесно е да заснемете дете, което все се върти наоколо.

Баримор

5 най-известни чуждестранни актьорски династии
Дрю Баримор като дете с родителите си

Дрю Баримор, известна с многобройните си роли във филми и телевизионни предавания, притежателка на „Златен глобус“ и звезда на Алеята на славата в Холивуд, е представител на актьорската династия Баримор. Прабаба и дядо на Дрю по бащина линия са били театрални актьори, баба и дядо – Джон и Долорес Баримор са се снимали във филми и са били много успешни, родителите – Джон Дрю Баримор и Джейд Баримор – също холивудски актьори. Също така си струва да припомним, че актрисата е пра-племенница на Лионела Баримор (известен актьор, режисьор, талантлив композитор, художник и писател), племенница на Даяна Баримор и правнучка на Етел Баримор.

Фонда

5 най-известни чуждестранни актьорски династии
Хенри Фонда със сина си Питър и дъщеря Джейн

Родоначалникът на тази династия е Хенри Фонда, роден в семейството на Уилям Брейс Фонда, който получава доходи от писане на реклами, и съпругата му Елма. Самият Хенри Фонда успява да реализира мечтата си да стане актьор, спечелил е много филмови награди, включително Оскар. Джейн и Питър Фонда, деца на Хенри, последват стъпките на баща си и успешно се снимат във филми. Джейн има два Оскара, пет Златни глобуса и огромен брой награди и номинации. Питър Фонда печели два пъти Златен глобус и е номиниран многократно за други филмови награди. Бриджит Джейн Фонда, дъщерята на Питър, също стана актриса, но тя прекратява кариерата си след брака си.

Дъглас

5 най-известни чуждестранни актьорски династии
Кърк Дъглас със съпругата си Ан Байдънс, Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс с деца

Легендарният Кърк Дъглас, актьорът от „златната ера“ на Холивуд, мечтаел да стане актьор откакто се помни. Той върви уверено към целта си и успява да стане един от най-добрите. Въпреки многото изиграни роли, в кариерата му няма толкова много значими филмови награди. Желаната статуетка на филмовата награда „Оскар“ той получи вече на много почтена възраст като признание за заслугите му към киното. Синът му Майкъл се оказа много по-успешен, той има два Оскара, шест Златни глобуса и награда Еми. Майкъл Дъглас е женен за актрисата Катрин Зита-Джоунс и имат две деца, Дилън Майкъл и Карис Зита.

Родителите се надяват, че децата рано или късно ще бъдат вдъхновени от успеха на родителите си и ще станат наследници на актьорската династия. Майкъл Дъглас също има по-голям син Камерън, той също се снима във филми. Той беше осъден за трафик на наркотици през 2010 г., но според баща му лишаването от свобода може да го накара да преразгледа отношението си към живота. След освобождаването и рехабилитацията той все пак решава да се върне към професията на актьор.

Чаплин

5 най-известни чуждестранни актьорски династии
Чарли Чаплин със семейството си

Чарлз Спенсър Чаплин старши и съпругата му Хана са родители на легендата на нямото кино Чарли Чаплин. И двамата били музикални артисти, а Чарли получава първия си актьорски опит на петгодишна възраст, замествайки майка си, която загубила гласа си поради заболяване на ларинкса, в програмата на мюзикхола. Чарли Чаплин имал 12 деца от четири брака и всички те се пробвали в киното, но само най-голямата дъщеря Джералдин, която участва главно в испаноезични филми, и синът му Сидни Ърл Чаплин, който е по-известен като театрален актьор, успяват да постигнат успех.

Дъщерята на Джералдин – Уна следва стъпките на майка си и дядо си. Сега тя е на 36 години, завършила е Кралската академия за драматично изкуство и днес активно се снима във филми (Аватар. Природата на водата (2022), Игра на тронове(2011),Проектът Лазар (2016) и др.).

Копола

5 най-известни чуждестранни актьорски династии
Франсис Форд Копола със съпругата и децата си

Най-известният и успешен представител на тази династия несъмнено е Франсис Форд Копола, който влезе в историята на киното като създател на филма „Кръстникът“. Но тази династия досега е нараснала повече на ширина, отколкото на височина. Известният режисьор има сестра Талия Шайър, която участва в същия „Кръстникът“(Кони) и в първите пет епизода на лентата на Роки (Ейдриън). Два пъти е номинирана за Оскар, а синовете на Талия – Джейсън и Робърт тръгват по нейните стъпки. Братът на режисьора Август Флойд Копола е учен, но децата му Никълъс Кейдж, Марк Копола и Кристофър Копола са пряко свързани с изкуството.

Първият е известен актьор, вторият е диджей, а третият е режисьор и продуцент. Дъщерята на Франсис Форд Копола София се снима във филми от ранна детска възраст, освен това е сценарист, режисьор и продуцент на филми. София е носител на множество филмови награди, включително Оскар за най-добър оригинален сценарий, Златен лъв за най-добър филм на годината и Златна палма за най-добър режисьор. Синът на Франсис Копола – Роман става режисьор и сценарист. Изглежда, че в клана Копола няма нито един човек, който да не е свързан с изкуството.

Източник


Прочетете още: Едни от най-богатите жени на XXI век. Как са станали успешни?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: