HomeМЕСТАДревен Авиньон: градът на папите в Прованс

Древен Авиньон: градът на папите в Прованс

Древен Авиньон: градът на папите в Прованс

Древен Авиньон: градът на папите в Прованс

Във френския Прованс, на левия бряг на река Рона, се намира Авиньон. Този древен град е известен от VI-V век пр.н.е.


През Средновековието Авиньон играе важна роля в историята на католическата църква. По нареждане на френския крал Филип IV папа Климент V премества резиденцията си тук от Рим.

От 1309 до 1378 г. папите се събират в Авиньон и оттам управляват католическия свят


Разцветът на града е свързан с престоя на папите в Авиньон. Строежът вървял с ускорен ход. Построени са папският дворец, църкви, параклиси и манастири. През 1303 г. е основан университетът.


В средата на XIV век градът е бил заобиколен от бойници с дебелина повече от 3 метра. Тези стени все още опасват централната част на града.


В края на XII век през река Рона е построен каменният мост Saint-Benézet, но през 1669 г. е разрушен от наводнение. От 22 подпори са останали само 4 и малък параклис. Тези „останки“ са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


На върха на Rock-de-Dome е, може да се каже, основното украшение на града – катедралата Notre-Dame-de-Dome. В нея е запазен папският трон от бял мрамор. Тук се намират мавзолеите на папите Бенедикт XII и Йоан XXII. Катедралата е украсена със стенописи и множество рисунки.


На склона на тази планина през 1339-1364 г. е построен папският дворец. Предлага се за посещение. Любознателните туристи могат да се запознаят с личните апартаменти на папата, по стените на които са запазени безценни стенописи, церемониални зали и параклиси. Дворецът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


От XIV век в града съществува комплекс от кметство с часовникова кула.


В Авиньон са запазени много стари църкви и параклиси. През XIV-ти век църквата Saint-Agricol е построена зад кметството. А в Целестинската църква се намират гробниците на папа Климент VII и на строителя на моста Свети Бенизе.


Palais du Rour, построен през XV век, сега се помещава в Центъра за провансалска култура.


Както във всеки средновековен град, Авиньон е запазил стари, криволичещи улици и древни имения, в много от които днес са отворени луксозни магазини.

Източник


Прочетете още: Църкви на Рим, 15 изключителни светилища


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: