HomeИНТЕРЕСНОНеограничена власт или изкуството да владеем себе си

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си - Тони Робинс

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си

Съветът на Тони Робинс е да развиете пълния си потенциал. Тогава ще откриете, че можете да постигнете всичко, което искате.

За автора

Антъни Дж. Махаворич, известен като Тони Робинс, е американски мотивационен лектор и автор. Роден е в Северен Холивуд, но е с хърватски произход. Главни теми в кариерата му са тези като здраве и енергия, пречупване на конвенционалните страхове, натрупване на повече богатство, оптимално използване на наличните ресурси, поддържане и подобряване на връзките и комуникацията. Повече от четири десетилетия и половина милиони хора се наслаждават на топлината, хумора и вдъхновяващите събития за бизнес и личностно развитие на Тони.

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си
Снимка: Mike Pont | WireImage | Getty Images

Каква е основната тема на книгата?

Според автора с няколко лесни упражнения за позитивно мислене и усъвършенстване на езика на тялото, всеки човек може да постигне целите си. Книгата е издадена през 1989 година и е наръчник за преодоляване на страха, несигурността и чувството за малоценност. Необходимо е да разберете, че вие не сте жертва. Това, което ви се случва, е резултат от вашето собствено отношение и начина, по който се отнасяте към себе си. Ако искате да трансформирате живота си, започнете да променяте отношението си. Как можете да постигнете това? Като направите няколко лесни промени в начина, по който реагирате на ситуациите и емоциите си.

Какво друго ще научите от „Неограничена власт или изкуството да владеем себе си“?

Имате ли мечти, които все още не сте реализирали? Отговорът несъмнено е „Да”. Много хора вървят през живота, чувствайки се неудовлетворени. Същевременно смятат, че не могат да направят нищо, за да постигнат повече. Според автора подобни чувства водят до депресия и карат човека да се откаже от целите си. Какво би станало, ако всеки един има възможност да изпълни нещата, за които винаги е мечтал?

Тази книга ще ви покаже, че постигането на целите е просто въпрос на отключване на вашия потенциал. Човешкият ум е нещо изключително и авторът ще ви помогне да се възползвате от неговата неограничена сила.

Няма такова нещо като провал. Всяка стъпка, която предприемате, ви предлага възможност да се учите и растете

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си
Снимка: Freepik.com

Ако някога сте страдали от депресия, знаете, че в този момент чувствате, че животът ви е напълно провален. Неуспехите съпътстват хората през целия им живот. Някои може да не издържат изпит, а други да направят лоша инвестиция. Какъвто и да е проблемът, изведнъж тъмни облаци започват да се спускат над главите им. Тони Робинс смята, че всъщност няма такова нещо като провал. Ако вашата дефиниция за неуспех включва липса на резултатите, на които сте се надявали, тогава трябва да наречем най-успешните хора в света „провал“. Те виждат неуспехите като възможност за израстване и учене.

Томас Едисън също не позволява на провалите в живота да го обезкуражат. Той никога не се отказва от стремежа си да създаде електрическата крушка, дори след 9 999 неуспешни опита. Едисън не гледа на предишните си опити като на провал. Вместо това той ги приема за открити как не се създава електрическа крушка.

Успешните хора винаги се учат от грешките и не са се страхуват да опитат отново. Това е добър съвет и при лични проблеми и недоразумения. Понякога, дори когато се опитвате да бъдете позитивни и любящи, вашите действия могат да наранят другите хора. В тези случаи, вместо да се защитавате или да обвинявате останалите, опитайте се да разберете защо посланието ви е разбрано погрешно. Може би проблемът не е в това, което казвате, а по-скоро как го казвате. Помислете за тона си и за езика на тялото. След като разберете как е възникнал проблемът, не забравяйте да опитате отново.

Можете да контролирате мозъка си и да промените начина, по който управлявате емоциите си

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си
Снимка: Freepik.com

Преди да се шлифоват и полират, скъпоценните камъни изглеждат като обикновени скали. Трудните ситуации в живота са подобни на необработен скъпоценен камък. От вас и вашия мозък зависи да ги шлифовате и да им придадете блестящ вид.

С други думи, не можете да предотвратите възникването на трудни ситуации, но можете да контролирате начина, по който реагирате. Самите вие сте в състояние да управлявате мислите и възприятието си за света!

Осъзнаването на това как се създават негативните чувства, може да ви помогне да си върнете контрола над тях. Отрицателното мислене често предизвиква или придружава депресията. Може да мислите за себе си като за лош, грозен или неуспешен човек и да си казвате обезкуражаващи неща с тъжен тон, с увиснала глава.

Като обърнете внимание на тези мисли и усещания, можете да разберете кои от тях предизвикват депресия, и да ги разпознаете, преди да поемат контрола. Напомнете си, че сте добри, красиви и не сте провал, и не слушайте вътрешния си глас, който ви казва обратното. След това ще осъзнаете, че имате силата да се справите с депресията.

След като намерите правилния метод за комуникация, вашият партньор ще получи нужното уважение и любов

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си
Снимка: Freepik.com

Вероятно сте чували за различни стилове на обучение. Някои хора приемат информацията по- лесно чрез четене, други чрез слушане, а трети чрез игри. Същото важи и за романтичните връзки. Когато вашият стил на общуване се различава от този на партньора ви, това може да доведе до ужасни недоразумения.

Хората, които имат силно развита слухова памет, смятат, че това, което чуват и казват, е по- важно от това, което виждат. Следователно, те показват любовта си като разговарят.

За разлика от тях, тези, които имат развита зрителна памет, изразяват своята привързаност и

нежност като пишат любовни бележки и купуват подаръци. Такива хора разчитат на визуалните знаци, за да предадат своето послание. Тези зрителни и физически жестове могат да бъдат неразбрани от партньора, който предпочита разговорите и споделянето.

За да разберете какъв тип е вашата половинка, можете да зададете няколко лесни въпроса. Първо, попитайте партньора си за незабравим момент, в който се е чувствал напълно обичан.

След това попитайте какво е довело до това чувство? Какво е разпалило любовта? Нещо, което някой е казал или може би прегръдка, или изненадващ подарък?

Открийте какъв стил на комуникация предпочита вашият партньор и се опитайте да дадете това, от което има нужда, за да се чувства обичан.

Можете да постигнете всичко чрез петстепенния процес, който Тони Робинс предлага

Случвало ли ви се е да се възхищавате на някого и да си кажете: „Няма начин да стана толкова добър в работата“? Не се предавайте лесно. Има конкретни методи за постигане на всяка цел. Подражавайки на стратегиите, нагласите и уменията на успешните хора, можете да постигнете подобни резултати.

Това се нарича „моделиране” и ви позволява да постигнете уменията, които желаете. Авторът предлага процес от пет стъпки, който помага за почти всичко. Например искате да станете по-добър скиор.

Първо, намерете професионален скиор и проучете точните движения, които използва, за да се спуска по пистите.

Второ, практикувайте, като имитирате и възпроизвеждате тези движения сами. Това е нещо, което много спортисти правят, за да се усъвършенстват.

Трето, визуализирайте скиора и начина му на спускане в ума си. Представете си всяко негово движение в детайли. Придобийте пълна представа за това как изглежда един професионален скиор.

Четвърто, представите си как вие се спускате и какви движения правите. В началото може да видите, че падате или се забивате в някое дърво, но продължете да визуализирате, докато не станете достатъчно добри.

Пето, когато наистина отидете на пистата, представете си професионалния скиор до вас. Ще откриете, че визуализацията се отплаща в реалния свят и вашето представяне ще се подобри.

Използвайте движенията на очите, за да активизирате мозъка си

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си
Снимка: Freepik.com

Тони Робинс предлага едно упражнение за стимулиране на ума. Опитайте да си зададете сложен въпрос, като например колко прозорци има във вашия дом. В този момент вероятно ще гледате нагоре и надясно, докато се опитвате да си представите всяка стая и да преброите прозорците. Това е стандартен рефлекс, задействан от нуждата да се запомни нещо.

Ето още едно упражнение: представете си как бихте изглеждали с три очи или си представете същество, което има глава на лъв, тяло на гущер и опашка на скорпион. Този път ще забележите, че очите ви се движат само настрани, а не нагоре. Това е така, защото това са нови изображения, и не са съхранени във вашата памет.

Вярвате или не, тези движения на очите всъщност може да подобрят паметта и креативността ви. Следващия път, когато се опитате да си спомните нещо, като съставките за сложна рецепта, погледнете нагоре и надясно. Това ще ви помогне да се докоснете до частта от мозъка си, която съхранява спомени, и да се надяваме, че ще се получи вкусно ястие!

От друга страна, ако бъдете помолени да разработите рекламна кампания за най-новия продукт на вашата компания, можете да си помогнете, като погледнете надясно. Това ще докосне творческата част на мозъка ви, която визуализира нови решения.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Проблясък: Силата на мигновените решения

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: