HomeЗДРАВЕГлутатион – Тайната на сила, за която не сте знаели

Глутатион – Тайната на сила, за която не сте знаели

Глутатион - Тайната на сила, за която не сте знаели

Глутатион – Тайната на сила, за която не сте знаели

Знаем, че антиоксидантите са сред най-полезните вещества в храната, борещи свободните радикали и редуциращи риска от ракови заболявания.

Факт е обаче, че някои антиоксиданти са по-мощни от други. Глутатионът, известен и като „майката на всички антиоксиданти“, е сред малкото, които се ползват от всяка клетка на организма и следователно има един от най-мощните общопротективни ефекти.

Глутатионът обаче е и сред най-уязвимите антиоксиданти. Разрушава се много бързо под влияние на определени фактори като стрес, натрупване на токсини и неправилно хранене, а секрецията му постепенно отслабва с хода на възрастта. Затова глутатион трябва да приемаме и допълнително, а най-естественият начин за това е като консумираме повече храни, богати на него.

От какво се повлиява?

Нивата на глутатион в организма могат да бъдат повлияни от редица фактори като нездравословно хранене, токсини, лекарства и стрес.

Нивата на Глутатион постепенно намаляват с възрастта.

Какво е глутатион?

Глутатионът е един от основните антиоксиданти за растенията и животните. Той се произвежда във всички клетки на човешкото тяло. Състои се от три основни аминокиселини: глутамин, глицин и цистеин. Подпомага  детоксикацията и има много важни функции за:

  • имунитета;
  • разрушаване на свободните радикали;
  • функционирането на някои ензими;
  • подпомага черния дроб и жлъчния мехур.

Какви са ползите от глутатиона?

Глутатионът блокира производството на повечето възпалителни цитокини в организма, детоксикира черния дроб и защитава клетките от свободните радикали, които са в основата на много заболявания. Но ползите от глутатиона не се изчерпват с това:

Антиоксидантна активност: Свободните радикали оказват влияни върху стареенето и някои заболявания. Антиоксидантите като глутатион предпазват организма от тяхното вредно въздействие.

Намалява клетъчното увреждане при чернодробни проблеми: Хепатитът, злоупотребата с алкохол и мастното чернодробно заболяване увреждат клетките на черния дроб.

Глутатионът може да помогне при лечение на безалкохолна мастна чернодробна болест поради своите антиоксидантни свойства и потенциал за детоксикация.

Лечение на разстройства от аутистичния спектър: Има някои доказателства, че децата с аутизъм имат по-ниски нива на глутатион от невротипичните деца или тези без аутизъм.

Пероралните добавки или инжекции с глутатион могат да намалят някои ефекти на аутизма.

Глутатионът играе важна роля при метаболизма на алкохола: Когато етанолът (алкохолът) се преработва в организма, се образува канцерогенен страничен продукт, ацеталдехид. Глутатионът съдържа аминокиселината L-цистеин, която разгражда ацеталдехида, който се елиминира с урината.

Може да помогне в борбата с автоимунните заболявания: Хроничното възпаление, причинено от автоимунни заболявания, може да увеличи оксидативния стрес. Тези заболявания включват ревматоиден артрит, цьолиакия и лупус. Глутатионът помага за намаляване на оксидативния стрес. Автоимунните заболявания атакуват митохондриите в специфични клетки. Глутатионът защитава клетъчните митохондрии чрез елиминиране на свободните радикали.

Глутатионът предпазва от широк спектър от здравословни проблеми: атеросклероза, лаймска болест, болест на Алцхаймер, синдром на хронична умора, колит, висок холестерол, остеоартрит, алкохолизъм, астма, катаракта, диабет, глаукома, сърдечно заболяване, хепатит, чернодробно заболяване, болестта на Паркинсон

Защо намаляват нивата на глутатион в тялото ви?

Нивото на глутатион в телесните клетки намалява естествено след 40-годишна възраст. Нивата на глутатион също могат да намалят при определени здравословни проблеми, като: рак, ХИВ/СПИН, диабет тип 2, хепатит, болестта на Паркинсон

Можете да помогнете на тялото си да повиши нивата на глутатион с допълнителен прием.

Освен че се произвежда естествено от организма, глутатионът може да се приема в форма на таблетки, капсули, или с ежедневната ви храна.

Източници на глутатион

Дори повишената консумация на зелени зеленчуци като броколи, спанак, магданоз и карфиол, които са богати на глутатион, не са достатъчна гаранция, че организмът ви получава и усвоява необходимото количество от него. Храните с най-високи нива на глутатион в състава си са боровинки, авокадо, броколи, аспержи, картофи, зелен чай, домати, моркови, кисело мляко, портокали, пуешко месо, тиква, сьомга, спанак, соя, овесени ядки и други. Аспержите са най-добрият източник на глутатион от всички плодове и зеленчуци.

Доказано е, че има различни фактори, които нарушават механизмите на всмукване на глутатиона в храносмилателния тракт. Сред тези фактори са залежаването и проблемите със съня. Затова, за да се постигне оптимален ефект от хранителния режим с повишен прием на глутатион, необходимо е той да се съчетае с практики за подобряване на съня и повишаване на физическата активност.


Прочетете още: 4 храни, които подсилват имунната система


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: