HomeИНТЕРЕСНО7 компании, които управляват света

7 компании, които управляват света

7 компании, които управляват света

7 компании, които управляват света

Компании, които тайно контролират света чрез нашата пазарска количка.

Въпреки цялото разнообразие от стоки и услуги в съвременния свят, всъщност има само няколко компании на търговския пазар, които притежават по-голямата част от марките и имат значително влияние върху развитието на съвременното общество.

Nestle

7 компании, които управляват света

Повечето от стоките, които купувате, са собственост на изненадващо малък брой монополни компании. Например Nestlé притежава 8,5 хиляди различни марки в 80 страни. Най-известните продукти на корпорацията са марките „Area“, „Nescafe“ и „Kit Kat“. Но има продукти, които абсолютно не са характерни за шоколадовия гигант. Например бебешка храна „Gerber“ или храна за домашни любимци „Purina“. Освен това Nestlé притежава двадесет и три процента от козметичния сектор.

Тя притежава такива емблематични марки като Loreal, Garnier и Maybelline. Въпреки това, имайки такова невероятно въздействие върху глобалната общност, корпорацията не винаги го използва за добро. През 2013 г. Nestlé беше обвинена, че е лишила пакистанско село от цялата питейна вода, за да рекламира нова компания за бутилирана вода, Pure Life.

Kuanta Computer 

7 компании, които управляват света

Mac срещу Microsoft се превърна в едно от най-големите съперничества в ерата на технологиите. Когато купуват лаптоп, много хора имат силна привързаност към една или друга марка. И все още няма ясен победител в тази битка. Но всъщност няма значение кой лаптоп ще изберете. Mac, Dell, hp, Sony или Toshiba. Всички тези лаптопи идват от един и същи производител. Kuanta Computer е тайвански производител на лаптопи и друго електронно оборудване.

Основана през 1988 г., компанията притежава приблизително 31% от световния пазар на преносими компютри. Като се има предвид, че приблизително 70% от възрастните в западното общество имат лаптопи, компанията производител има невероятно влияние върху съвременното общество. Нейната сфера на влияние се простира далеч отвъд границите на производството. Тя също така контролира мобилни комуникации, GPS системи и системи за домашно забавление. Ето защо, когато отново избирате марка лаптоп, помислете дали си струва да плащате повече за марка, ако, както се казва, всичко е сглобено в една фабрика.

Pearson

7 компании, които управляват света

Pearson е един от най-големите издатели на образователни материали в света. Въпреки факта, че корпорацията се намира в Лондон, 60% от продажбите й се реализират в Щатите и в 70 други страни. Компанията притежава множество образователни гиганти. Нейното влияние върху световната образователна система е толкова голямо, че на теория бихте могли да получите всичко от детската градина до 8-ми клас, използвайки системата Pearson

Компанията произвежда не само всички необходими учебни материали, но и сертифицира учители по собствени критерии. Този монопол в образованието позволи на Pearson да повиши неконтролируемо цените. През последните няколко десетилетия цената на техните учебници се е повишила повече от всеки друг образователен продукт. Днес тяхната цена е по-висока от разходите за обучение на дете в колеж.

Disney

През своята почти вековна история Walt Disney Company придоби няколко високопоставени филмови компании, най-големите от които бяха покупките на Marvel Entertainment през 2009 г. и Lucasfilm през 2012 г. Общата им стойност е повече от 4 милиарда долара. Но докато компанията е известна по целия свят със своите касови филми с милиарди долари и уникален увеселителен парк, тази огромна корпорация не спира дотук.

Освен всичко изброено по-горе, Disney притежава и кабелните канали ABC, ESPN и дори канала History. И като се има предвид несравнимата роля, която медиите играят, когато става въпрос за общественото съзнание, огромната империя на Дисни с право се счита за една от най-мощните и влиятелни компании в света.

Холдинг Alphabet

7 компании, които управляват света

С над 50 милиона долара годишен приход, не е изненадващо, че Google редовно оглавява списъка на най-ценните марки в света. Всяка секунда в Google се правят над 40 000 заявки за търсене, а Youtube може да достигне до над един милиард потребители – почти една трета от всички хора в Интернет. С помощта на специални алгоритми, които определят какво виждаме онлайн и каква информация получаваме, тази компания оказва най-голямо влияние върху живота на съвременния човек.

Но знаете ли, че Google всъщност е собственост на друга, по-малко известна, сравнително нова компания? Alphabet Corporation е основана през 2015 г. от основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. И сега притежава всички разработки на Google. Основната цел на създаването на тази корпорация беше да отдели продукта на Google от някои по-амбициозни идеи и различни проекти. По този начин добре познати услуги в рамките на Google, като Youtube, Chrome, Android и Google Maps, няма да бъдат изложени на риск, причинен от нови проекти на компании, включително разработването на самоуправляваща се кола и проекта за удължаване на живота на Calico.

Kraft Heinz

7 компании, които управляват света

Компанията „Хайнц“ е известна у нас в по-голяма степен с производството на кетчуп и някои видове сосове. Но малко хора знаят, че преди три години тази корпорация обедини усилията си с друг хранителен гигант – Kraft, за да се слеят в един супермощен конгломерат. Към днешна дата тяхното влияние върху пазара на храни в САЩ е неоспоримо, но корпорацията активно се опитва да навлезе на световните пазари. В началото на 2017 г. новосъздаденият концерн направи опит за грандиозна покупка на британската корпорация Uniliver, предлагайки за нея почти 150 милиарда долара. Въпреки че планът се провали, можем да очакваме Хайнц Крафт да направи още един голям ход на пазара.

PepsiCo

7 компании, които управляват света

Много хора бъркат Pepsi и Coca Cola, вярвайки, че те са една и съща корпорация. Това е грешка. Напротив, двете компании са ожесточени съперници. Единствената им разлика е, че PepsiCo излезе далеч отвъд пазара на напитки, активно развивайки и популяризирайки своите продукти в други индустрии. Именно този ангажимент към високи постижения поддържа PepsiCo номер две в индустрията за храни и напитки. Към днешна дата компанията има повече от 300 хиляди служители.

Източник


Прочетете още: 10 атракции от лога, които не знаехте, че са реални

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: