HomeПОДКАСТПсихоматиката – връзката между тялото и психиката

Психоматиката – връзката между тялото и психиката

Краси Ангелова - за психоматиката

Психоматиката – връзката между тялото и психиката

В 22-рия епизод на подкаста на “Madamsko представя” в своята авторска рубрика Краси Ангелова разговаря с клиничния психолог Милен Цонев.

Всичко, което се случва в нашето тяло, става с причина – категоричен е психологът Милен Цонев. Необходимо е да наблегнем върху тази причина, за да може да се избегнат бъдещи повторения на неразположенията.
Психоматиката дава логичната връзка между психиката и тялото. Често сме –поставени в напрегнати и неочаквани ситуации. Когато не знаем как да постъпим, тялото ни идва на помощ.

Всеки дискомфорт започва от психиката


По време на бременността майката предава своя хормонален статус чрез пъпната връв на детето. Децата до 10 години приемат и отразяват изцяло поведението и мисленето на майката. Точно затова трябва да се работи първо с нея. Тя трябва да е здрава, защото е пример за своето дете.

Някои емоционални състояния могат да отключат здравословни неразположения


Алергиите са свързани със загуба на любим човек или контакт с неприятен човек. Когато загубим внезапно някого, когото обичаме, тялото ни помага, като прави кожата по-малко чувствителна. Това е предпазен механизъм, за да намалее чувството на загуба. В този момент тялото сканира цялото околно пространство. Ако има например някаква специфична миризма, то я запомня. Конфликтът остава на заден план, a кожата се възстановява чрез микровъзпаления (алергия). Подсъзнанието започва да свързва тази миризма с чувството на загуба. При нова поява на миризмата механизмът започва отново. Чрез регресия човек се връща в ситуацията на загуба, като по този начин причината за конфликта изчезва.

„Който обича неизвестното, не боледува“


Ние можем да промени само себе си. Всяко препятствие, пред което сме изправени, ни амбицира да се променим, за да може да го преодолеем. В състояние на анализ, конфликтът се премества от ниво тяло на ниво психика. Всеки трябва да излезе от зоната си на комфорт, за да се случи промяната.
Всяка емоция трябва да се изживее в рамките на 5 минути.


Само, когато сме готови за промяна, тя се случва. Ролята на специалистите е да покажат кои са причините. Наша задача е да ги преработим, за да се излекуваме.


Чуйте целия разговор на Краси Ангелова и Милен Цонев в епизода: Spotify, SoundCloud и YouTube.


Красимира Ангелова е родена в Плевен, където живее и до днес. Майка е на 3 прекрасни деца. През 2004 г., заедно със съпруга си,  създава веригата магазини за домашни електроуреди TECHNOARENA.  Краси Ангелова е автор на книгите „Пътят към мечтите“,  „Дневник на благодарността“ и “Промяната”. Красимира Ангелова преминава Международно коучинг обучение и е сертифицирана по международните коучинг стандарти ICF. Част от квалификациите ѝ включват: „Бизнес НЛП с коучинг умения“ от Международната федерация ITA, „Бизнес констелатор по европейския патентован метод DCS“, програми на Тони Робинс и Питър Сейдж. Нейната мисия е, че всеки човек може да промени живота си и да изживее пълноценно най-смелите си мечти, стъпка по стъпка. 


Прочетете още: Възможно ли е една жена да съчетава успешно всички свои житейски роли?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: