HomeИНТЕРЕСНО5 начина да харчите по-малко тази Коледа

5 начина да харчите по-малко тази Коледа

Пет начина да харчите по-малко тази Коледа

5 начина да харчите по-малко тази Коледа

Коледа е време за празнуване със семейството и приятелите, но истинското му значение може да се изгуби във виелица от паническо купуване, прекомерна консумация и прахосване.

Тази година, докато кризата с разходите за живот се разраства, BBC помоли някои експерти за техните съвети как да харчим по-малко, да пилеем по-малко и все пак да се наслаждаваме на празненствата.

1. Обмислете закупуването на подарък предварително

Съвети за подаръци  Коледа
Снимка: Freepik.com

Коледа носи дилемата какво да купим за онзи, който винаги ти купува нещо. Но експертът по спестяване на пари Мартин Луис предупреждава срещу това, което той описва като „раздаване на око за око“. Той каза на BBC 5 Live’s Big Green Money Show , че повечето от нас имат „постоянно нарастващ списък от разширено семейство, приятели и учители, за които се чувстваме длъжни да купим“.

Най-добрият съвет на потребителския шампион е да проведете тези разговори рано и да сключите „пакт за ненужни подаръци“. Експертът по въглероден отпечатък проф. Майк Бърнърс-Лий е съгласен. Той споделя:

„Ако изпитвате финансов натиск тази Коледа, просто започнете разговорите с приятели и семейство точно сега“

Определянето на лимит на разходите или организирането на таен Дядо Коледа всъщност може да бъде по-забавно, казва той. „Ако си спазил лимит от паунд или каквото и да е, тогава никой не може да загуби. Ако го мразиш, така или иначе е било само забавление.“

Той също така съветва да пазите касовите бележки и да бъдете честни, ако подаръкът не ви хареса. „Ако съпругата ми не харесва това, което имам, тя веднага ще ми го каже. Може би трябва малко да свикна, но така е по-добре.“

Ако можете да си го позволите и искате да похарчите повече, ваучерите могат да бъдат добър начин да гарантирате, че получателят ще получи подарък, който наистина иска, добавя той.

2. Намалете хранителните отпадъци

Съвети за храна за Коледа
Снимка: Freepik.com

Винаги има поне един елемент от празничното пиршество, който никой не харесва, но вие винаги купувате, или лакомство, което просто сте се наситили, за да ядете.

Хелън Бърд от благотворителната организация за намаляване на отпадъците Wrap казва: „Храната е една област, в която е лесно да се пести, без коледното пируване да е по-малко забавно.“ Тя предлага да се придържате към списък и да купувате точно това, от което се нуждаете, след което да се уверите, че остатъците са използвани.

3. Пътувайте по-малко, но оставайте по-дълго

Съвети за пътуване по Коледа
Снимка: Freepik.com

Шофирането вкъщи за Коледа може да създаде значителен въглероден отпечатък. Времето със семейството е ценно, така че предприемайте по-малко пътувания, но прекарвайте повече време с любимите си хора, когато го правите, казва проф. Бърнърс-Лий.

Пътуването с обществен транспорт е по-екологичен избор, но не винаги е опция. „Засядането в задръствания губи ценно време, но ако сте в бензинов или дизелов автомобил, вие също така губите гориво ненужно“, казва Род Денис от RAC.

Той предлага да започнете пътувания рано сутрин или по-късно през нощта, за да преодолеете трафика.

4. Рециклирайте и използвайте повторно

Когато Коледа свърши, можете да се окажете заобиколени от планина от опаковъчна хартия и купища опаковки. Добър начин да проверите дали опаковъчната хартия може да се рециклира е „тестът за смачкване“.

Ако хартията запази формата си след смачкване, тя може да отиде за рециклиране и няма нужда да премахвате тиксо. Ако възвърне формата си, не може да бъде рециклиран.

5. Запомнете значението на Коледа

Не забравяйте, че Коледа е идеалния момент да прекарате време със семейството си. Забавлявайте се, почивайте си и бъдете щастливи.

Съвети за Коледа
Снимка: Freepik.com

Източник


Прочетете още: 5-те най-коледни базара в Европа

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: