HomeПОДКАСТИма ли граници образованието?

Има ли граници образованието?

Николета Николаева - има ли граници образованието?

Има ли граници образованието?

В 21-ви епизод на подкаста „Madamsko представя“ ви срещаме с Николета Николаева, координатор на „Образование без раници“ и на КАН Академия България.

Мисията на „Образование без раници“ е да превежда и адаптира най-добрите световни образователни ресурси. Кан Академия е приложение, което надгражда тази мисия.


Пътят на Николета започва с Time Heroes. Въпреки че нейните родители са в сферата на образованието, тя не избира този път именно заради нуждата, поради която съществува Кан Академия.

Как се появява идеята за „Образование без раници“?


По време на висшето си образование в Германия председателят на „Образование без раници“ – Иван Господинов, изпитва затруднения по математика. След като не може да си позволи уроци или платени платформи, той открива Кан Академия. Благодарение на нея успява да си вземе изпитите. Така се появява и идеята за „Образование без раници“. Той иска да предостави на всички деца в България безплатен образователен ресурс.

Кои са основните проблеми в българското образование?


Най-големият проблем са големите групи както в детските градини, така и в училищата и университетите. По този начин няма как да се обърне специално внимание на ученика. Всяко дете е различно и е по-добре да се движи със собствено темпо. Няма как един-единствен учител да се грижи еднакво за повече от 25 ученици. Ако детето не е разбрало дадена стъпка, няма как да продължи напред. Основателят на Кан Академия – Салман Кан също се води от това твърдение. То е и основата на Кан Академия.

А каква е историята на Салман Кан?


Той е математик. Братовчедка му не се справя добре по математика. Той започва да ходи при нея, за да й помага. След като е възпрепятстван, записва за нея видео, за да не пропускат урок. На братовчедка му много й харесва и тя му предлага да продължат по този начин. Първоначално Кан се обижда, но осъзнава, че по този начин тя ще може да слуша клипа колкото пъти иска, докато го разбере. Малко след това започва да ги пуска онлайн.

Как се развива платформата?


В платформата има всякакъв материал. Освен уроци започват да се включват и упражнения. Учениците също така могат да проследят своето развитие. Учителите могат да видят за колко време даден ученик е направил дадена задача или къде се е затруднил. Това би помогнало на учителя да разбере къде трябва да наблегне повече. Единственият недостатък е, че липсва български език и българска история като предмети. В процес на договаряне е да се включат и тези два предмета.

Кой създава уроците?


Уроците се създават в САЩ от учители. Ние ги превеждаме на български език, като почти винаги работим с човек от съответната област. Преди да се качат в платформата, съдържанието минава през коректор и редактор, които също разбират от самия предмет. Финалният текст минава през експерт от сферата, за да сме сигурни, че термините са подходящи и изказът е правилен.


Преди 4 години започнахме адаптирането на съдържанието от Кан Академия по българската програма. Преглеждаме всички видеа от американския сайт и ги разпределяме по класове и срокове по учебната програма на МОН.

Доколко са интерактивни уроците на сайта?


Видеата са главно с обучителен характер – видеа с voice over или субтитри. Упражненията са направени по интерактивен начин. Също така има различни игри, състезателен елемент и значки според развитието на ученика.

Платформата е безплатна. Как успява да съществува и дори да се развива?


Кан Академия се развива изцяло благодарение на дарители. Най-големият ни дарител е Фондация „Америка за България“. Друг голям дарител е TELUS.

Как планирате да се развива приложението?


Нашата главна цел е да достигнем до по-малките населени места. Децата там по една или друга причина не ходят на училище. Въпреки че ресурсите са достъпни за всички, до тях достигат изключително трудно.


Целия разговор може да чуете в Soundcloud и Spotify.


Прочетете още: Психоматиката – връзката между тялото и психиката

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: