HomeСРЕЩИДжена Ортега: Кралицата на писъците

Джена Ортега: Кралицата на писъците

Джена Ортега: Кралицата на писъците

2022г. без съмнение е изключително важна година за Джена Ортега. Mладата актриса е в главна роля в сериала на Netflix – “Wednesday” – най-гледаният сериал в момента.

Тя е родена на 27 септември 2002 г. в Коачела Вали, Калифорния. Баща й е от мексикански произход, а майка й – от мексикански и пуерторикански произход. Ортега е четвъртото от общо 6 деца.


Актрисата прави своя актьорски дебют през 2012 г. в епизода „Baby Bug.” През 2013 г. тя прави своя филмов дебют с второстепенна роля във филма за супергерои Iron Man 3 като дъщеря на вицепрезидента. След това Ортега има поддържаща роля във филма на ужасите Insidious: Chapter 2.

Джена Ортега в Iron Man 3
Джена Ортега в Iron Man 3 /
Снимка: Marvel


От 2014 г. до 2019 г. играе по-младата версия на Джейн в Jane the Virgin. Ортега е избрана за главна роля в оригиналния сериал на Netflix – Richie Rich. Тя е Дарси – златотърсач, който харчи парите на Ричи.
От 2016 г. до 2018 г. Ортега е в главната роля в сериала на Disney Channel – Stuck in the Middle. Тя играе Харли Диас, средното дете от седемте братя и сестри Диас. Младата актриса получава награда Imagen Award за играта си. Същата година озвучава принцеса Изабел отново в сериал на Дисни – Елена от Авалор. Целият актьорски състав е награден с Imagen Award.

Актьорите от Stuck in the middle
Джена Ортега (в средата) в Stuck in the middle /
Снимка: Ron Tom, Disney Channel

Джена Ортега получава номинация за най-добра главна женска роля на Международния филмов фестивал в Саутхемптън за участието във филма „Спасяването на Флора“. Тя играе главна роля и във втория сезон на Netflix – You. През 2019 г. изиграва и Фиобе във филма на ужасите на Netflix „Детегледачката: Кралицата на убийците“.


През 2021 г. излиза първата й книга „Всичко е любов“.

Кралицата на писъците


Ортега влиза в „обувките“ на Тара Карпентър във филма Scream през 2020 г. Актрисата получава наградата на MTV за най-уплашено изпълнение. След това тя участва в ужасите Studio 666 и „X“.

Джена Ортега в "X"
Джена Ортега в „X“/
Снимка: A24


Последните седмици Ортега нашумява изключително много заради участието си в свръхестествения сериал на Тим Бъртън „Wednesday“. Тя се превръща в Уензди Адамс. За да се подготви за ролята, тя подстригва косата си. Актрисата обръща внимание и на маниерите си, начина на говорене и изражение. Тя се учи да свири на виолончело и взима уроци по немски. Някои критици смятат, че нейното превъплъщението е най-доброто на героя досега.


Сериалът счупи рекорда на Stranger Things за най-много гледани часове за една седмица за сериал на английски език с 341,2 милиона часа.


Интересен факт е, че прослушването за ролята се провежда в Zoom. Ортега все още снима ужаса „Х“и се включва с фалшива кръв.


За училищната танцова сцена в епизод 4 Ортега всъщност сама измисля хореографията. Тя отдава почит на танца от телевизионния сериал Семейство Адамс от 1964 г. Друг интересен факт е, че след като Ортега заснема един дубъл без да мига, Бъртън го харесва толкова много, че решават да не мига изобщо в сериала.

Видео към танца


Ортега също така се гордее, че е първата латиноамериканска актриса, изобразила Уензди.


През септември 2022 г. се присъединява към актьорския състав на „Miller’s Girl“. Тя смята героя си в „Момичето на Милър“ за „най-сложният герой, който някога съм играла“.


Талантливо изиграните роли през последните няколко години показват, че тя е добре подготвена за всяка роля, която се изпречи пред нея. Нейното мрачно чувство за хумор, работна етика и безспорен талант я правят една от най-търсените млади актриси, работещи днес.


Прочетете още: Марго Роби – австралийската кукла на Холивуд


Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: