HomeСРЕЩИ91-годишната Кармен дел Орефис позира топлес за корици

91-годишната Кармен дел Орефис позира топлес за корици

91-годишната Кармен дел Орефис позира топлес за корици

91-годишната Кармен дел Орефис позира топлес за корици

На 83 нищо не й попречи да се снима за списание, хвърляйки полуотворен пеньоар върху голото си тяло. На 91 тя дори позира топлес за списание New You, легнала в леглото по бельо.

Американската легенда на модния подиум Кармен Дел’Орефис се появява за първи път на корицата на списание Vogue през 1947 г., когато е на 16 години. И сега, след като прекарва дълги 75 години в света на модата и извървява много километри по модния подиум, тя продължава да участва в шоута и да се появява за реклами в модни списания. На 91 години иконата на стила многократно е заявявала, че планира да доживее 100 години. В същото време тя иска да продължи да работи, без да забавя темпото. И днес, гледайки тази жена, никой не се съмнява, че ще бъде така …


Carmen Dell’Orefice е един от най-възрастните модели, включени в Книгата на рекордите на Гинес за „най-дългата кариера на модел на подиум“. Но независимо от титлата и възрастта си, Кармен може да даде пример дори на начинаещите завоеватели на световните подиуми. Изражението на лицето й, както преди много десетилетия, е подвижно и театрално. Тъмните й очи блестят омагьосващо, гърбът й е като струна, походката й е лека и грациозна. Лицето й дори отблизо изглежда невероятно естествено и младо.

Американската легенда на модния подиум Кармен Дел’Орефис навърши 91 години


След това наистина ни се иска да кажем на Кармен – „Браво“, и на нейните покровители и недоброжелатели: и кой го интересува на колко години е Dell’Orefice, много по-важно е на колко се чувства тя.

Кармен Дел'Орефис на 91 години

Обратът на съдбата, който промени живота й

Но кариерата на модел за нея започва съвсем случайно. От детството си Кармен страстно мечтаела за професията на балерина. Но не се получило … Здравето й я провалило.


Бъдещият модел е роден на 3 юни 1931 г. в Ню Йорк в семейството на унгарска танцьорка и италиански цигулар. Кармен не познавала баща си, защото той напуснал семейството, когато тя била още бебе. Майка й, останала с бебе на ръце, практически без средства за препитание, едва свързвала двата края. Понякога нямали достатъчно пари дори за храна и жената трябвало да заведе дъщеря си в сиропиталище за няколко дни, където детето да бъде нахранено.


Когато Кармен пораства, майка й, виждайки добри наклонности в дъщеря си, я дава в балетно студио. Но след известно време се оказва, че дъщеря й има ревматизъм и се наложило да прекрати заниманията по балет. Високото и много слабо момиче било ужасно притеснено от неудобния си външен вид и тъжно, че мечтата да стане балерина не е осъществима за нея.

Младата Кармен дел Орефис

Кармен започва да работи от малка, за да помага на майка си. Един ден, през 1945 г., съпругата на известния фотограф Херман Ландсхоф се приближила до 14-годишната Кармен на улицата и й предложила да участва във фотосесия за модно списание. Но първият опит се оказва неуспешен: прекалено слабата и висока Кармен не сметнали за фотогенична.


След известно време редакторът на списание Vogue се заинтересувал от младия модел и предложил професионална фотография. Така на 16-годишна възраст Кармен прави първата си фотосесия за Vogue с Даяна Вриланд. Въпреки това Кармен смята дебюта си за корицата на списанието за много неуспешен: „Спомням си как слязох от автобуса и видях купчина списания, вързани с въже близо до будката за вестници. Гледайки образа си, избухнах в сълзи. Просто мразех тази снимка: косата ми беше прибрана на кок и изглеждах като момче…

Кармен Дел'Орефис на кориците на списанията

Но създателите на списанието мислели съвсем различно, като поканили момичето да подпише договор с тях. Младата манекенка била изключително щастлива – тя започнала да получава седем и половина долара на час и това й позволило значително да подобри финансовото си състояние.

Изкачване на модния подиум

И така започва кариерата на Кармен Дел’Орефис в моделния бизнес. Тя била все по-често канена на фотосесии и й плащали все повече. Но за да спести пари, тя все пак отивала на ролери до изтъкнатите фотографи и модни редактори, за да спести от транспорт. Разхождайки се в парка, тя продължила да събира празни бутилки, а вечер печелила допълнителни пари, като шиела по поръчка. И тъй като момичето дълго време не можело да си позволи телефон, известията за фотосесиите й били носени от куриер.

Кармен Дел'Орефис позира

Въпреки това до двадесетгодишна възраст Кармен остава толкова слаба, колкото винаги. Агенцията започва да вярва, че фигурата й не е достатъчно женствена, за да показва бельо. Ето защо, в името на кариерата на модел и в ущърб на здравето си, за да не загуби доходоносен договор, тя се съгласи на хормонални инжекции. Но наистина си заслужавало: договорът бил подписан, дефилетата били триумфални, хонорарите й скочили няколко пъти и Кармен става супермодел.

Кармен Дел'Орефис на млади години

Минава време и в началото на 60-те години моделът, загубил младежката си свежест, решава, че вече е твърде стар за модния подиум и обявява оттеглянето си от моделния бизнес. Следващите петнадесет години от живота си прекарва в брак, разводи, отглеждане на дъщеря, както и редки фотосесии и редки модни ревюта.

Триумфално завръщане

Животът й се променя драматично през 1978 г., когато Dell’Orefice приема неочаквано предложение от известния фотограф Норман Паркинсън да снима в Париж. 47-годишната Кармен нашумява със снимките си за парижкото издателство Town & Country. Окуражена от успеха си, Кармен най-накрая се връща в модната индустрия и оттогава не забавя темпото.

През 1987 г. Кармен най-накрая се завръща в модната индустрия

Кармен Дел'Орефис през 1987 г.

Образът на зряла красавица неочаквано става по-удобен по това време и се превръща в акцент на шоутата на световни модни къщи. Кармен шокира публиката с изявите си на модния подиум за Mattiolo, Dior, Herms, Moschino, Pierrot, Donna Karan. Появява се на корицата на италианския Vanity Fair, става официално лице на козметичната марка Lancaster, участва за реклама на Rolex. Появявала се е в рекламни кампании за големи марки като Target, Sephora и H&M и е дефилирала на подиумите за Anna Sui, Stеphane Rolland, Thierry Mugler и Guo Pei. Става лице на Rolex през 2009 г.

Моделът Кармен Дел'Орефис

Образът на зряла красавица се превръща в акцент в модните ревюта по света.
Изявите й винаги са имали голям успех. Между другото, Кармен успява да се покаже като добра актриса, играейки малки роли в мелодрамата „The Age of Innocence“, в драмата „Sun Catcher“, във филма „Celebrity“.

Кармен Дел'Орефис на подиума през 2009-10 г.
Кармен Дел’Орефис на подиума през 2009-10 г.

Кармен Дел'Орефис на подиума през 2012-13 г
Кармен Дел’Орефис на подиума през 2012-13 г

Тайната на младостта от звездата на моделния бизнес

Кармен Дел’Орефис откровено е признавала повече от веднъж, че е трябвало да прибягва до помощта на пластични хирурзи неведнъж, разбира се, в разумни граници, както и че самата тя е трябвало да полага много усилия, за да поддържа красивата си форма за толкова дълго.

Carmen Dell'Orefice в откровени фотосесии през 2014 и 2022 г.
Carmen Dell’Orefice в откровени фотосесии през 2014 и 2022 г.

Както споменахме по-горе, известният модел наскоро не само позира топлес за New You, но и даде кратко интервю, в което разкри рецептата за младостта си. Според нея основното е да обръщате същото внимание на себе си, както и на децата си. „Мъжете и жените трябва да се грижат за себе си и да се обичат. Една от тайните за поддържане на красотата е да правите това, което правите за едно дете. Вие отглеждате и храните децата с любов. Ето какво трябва да правим със себе си: да се грижим за себе си, обичайте се и си давайте същата енергия“, обяснява тя.

Carmen Dell’Orefice относно образа

Кармен Дел'Орефис в образ

Кармен също призна, че е имала голям късмет с метаболизма си, защото „да си слаб през целия си живот не е същото като да имаш добра фигура в младостта си“. Възрастният модел, според нея, яде с апетит, без да брои калориите и получава много удоволствие от храната. Е, най-голямата й страст е сладоледът. „Приятели, когато отворят хладилника ми, питат: „За кого е целият този сладолед?“ Лежи за всеки случай, като пари в банкова сметка. Някой може да си помисли, че ако съм модел, трябва да съм луда по дрехите, но не … „.

За личния живот

Кармен Дел'Орефис

Но звездата от подиума не обича особено да споделя за личния си живот с репортерите и има причини за това. Кармен винаги е била жена, която знае как да спечели мъжките сърца. По едно време тя е била музата на самия Салвадор Дали, който рисува нейния портрет, и няма нужда да говорим за уважавани фотографи, вдъхновени от нейната красота. Но семейните й отношения не се получават дори след три опита.

Кармен винаги е била жена, която знае как да спечели мъжките сърца

Супермоделът се жени три пъти. В първия си брак тя ражда на любимия си Бил Майлс, дъщеря Лора, а след това, след като прави три нелегални аборта, се развежда с него. През 1958 г. тя става съпруга на известния фотограф Ричард Хейман. Но бракът им се разпада веднага след решението на Кармен да напусне бизнеса с модели. Третият брак на модела с архитекта Ричард Каплан продължава 11 години. Именно на него му хрумва идеята тя да не боядисва, а напротив, да подчертае сивата си коса, което превръща Кармен в стилна икона. Но в резултат на това двойката се разпада, Кармен не може да се примири със страстта на съпруга си към наркотиците.

Кармен Дел'Орефис в червено

По-късно Кармен никога не се отказва дори от мимолетни връзки и интриги. „Знам как да се харесам на себе си. Мога да бъда във връзка без романтика и обвързване, но винаги готова за истинска любов. И дори на 83 години, без сянка на срам, тя каза в интервю: „Разбира се, все още имам сексуален живот. Все едно да ме попитате дали дишам“. Тя не разбира как е възможно да се откажеш от интимен живот само заради старост. Според нея тя „винаги има приятел“ …

Размисли за смъртта

И въпреки че моделът, който доказа, че една жена на всяка възраст може да бъде красива, продължава да участва активно в световните модни събития, понякога мислите за смъртта се промъкват в изказванията й. Все пак на 91 е невъзможно да не мислиш за нея. „Повечето хора не знаят как да живеят. Така че те не знаят и как наистина да умрат. Смъртта е плашеща и обезсърчаваща, но е част от живота.” Според Кармен мнозина не разбират, че смъртта е естествена.

Кармен Дел’Орефис: „Смятам да живея до 100 години.“

Дел'Орефис


Самата звезда на модния подиум обаче планира да живее по-дълго. За възрастта си се чувства доста добре. Единственото, което ме притеснява е артритът, особено на пръстите. Тъй като това й създава много трудности при използването на малките клавиши на любимия й смартфон…

Източник


Прочетете още: Модел за подражание: 7 модни блогъри, чийто стил е признат като еталон

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: