HomeИНТЕРЕСНОДа подобрим здравето на мозъка си с книгата „Гениални храни“

Да подобрим здравето на мозъка си с книгата „Гениални храни“

Да подобрим здравето на мозъка си с книгата „Гениални храни“

Да подобрим здравето на мозъка си с книгата „Гениални храни“

Книгата на Макс Лугавере „Гениални храни“ ще ви помогне да достигнете върхови умствени резултати чрез практични идеи и много съвети

Каква е основната тема на книгата?

Мотивиран от болест, с която майка му била диагностицирана, авторът Макс Лугавере решава да изучи в детайли здравето на мозъка и как той работи. Тъй като болестта била неизвестна дотогава форма на деменция, авторът посвещава пет години от живота си, като изчита всички най-нови медицински изследвания и успява да говори с едни от най-добрите специалисти в тази сфера на медицината.

„Гениални храни: Станете по-умни, по-щастливи и по-продуктивни, като предпазите мозъка си за живот“ е наричана от мнозина наръчник за това, как да увеличим максимално здравето на мозъка си. Авторът споделя идеи, които спомагат не само за здравето на мозъка, но и за фокуса, ученето, запомнянето, креативността и възможността ни да анализираме нови идеи. С множество прости, но важни съвети хората могат да увеличат силата на мозъка и да подобрят общото си здраве за по-малко от две седмици. В дългосрочен план спазването на тези стъпки също се отплаща, защото ще ни помогне да се предпазим от болести като Алцхаймер за в бъдеще. 

книга Гениални храни

Книгата „Гениални храни“ е разделена на три основни части. Първата част се фокусира върху храната и нейната връзка със здравето на мозъка. Втората част има за цел да обясни колко взаимосвързани са системите на тялото. Последният раздел предоставя на читателите полезна информация, която може да се приложи към ежедневния живот, включително колекция от рецепти. Някои раздели на книгата са написани от гледната точка на Пол Гревал, лекар, който практикува вътрешна медицина.

Планът „Гениални храни“

здравословно и пълноценно хранене
Снимка: Freepik.com

Хранителният план, който е предложен в книгата, може да бъде класифициран като кетогенна диета. Това означава, че хранителният режим е с високо съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Въпреки че Макс Лугавере се фокусира предимно върху храни с мазнини, той обяснява разликата между тези, които вредят и е нужно да се избягват, и тези, които са полезни за тялото ни. Набляга се на така наречените гениални храни, които могат и трябва да се ядат в изобилие. Гениалните храни включват екстра върджин зехтин, авокадо, боровинки, тъмен шоколад, яйца, говеждо месо, тъмни зеленолистни зеленчуци, броколи, дива сьомга и бадеми.

Храненето има много голямо влияние върху здравето на мозъка

В последно време докторите обръщат все по-голямо внимание на храната и нейните ефекти върху здравето и настроението на човек след храненето. Явно е, че в тези среди и области на науката вече е осъзнато колко тясно свързано е здравето на мозъка на човека с избора му на храна. Добра аналогия в тази връзка е например автомобил от висок клас, който изисква първокласен бензин, за да работи оптимално. Както същият този автомобил, работещ с по-ниско гориво, е неефективен, така и човешкият мозък е по-слаб, когато е захранван с лоша храна. Областта на хранителната психиатрия нараства прогресивно, до голяма степен поради научния напредък в разбирането на човешкият микробиом. 

Експертите в областта на Алцхаймер все повече препоръчват фокусът да бъде върху причините за заболяването

Набляга се върху начина на живот, а не върху фармацевтичните лечения на симптомите. Дълго време лекарствата са били единственият избор за лечение. Отчасти защото са по-лесни за тестване с помощта на изпитани стандартни методи за проучване. Холистичното лечение като цяло е по-трудно за експерименти в лабораторни условия. Предложен е изключително ефективен холистичен метод, известен за лечение на Алцхаймер, който е свързан с промяна на навиците на човек.

Вашата храна е тясно свързана с хранителната ви среда

традиционна трапеза
Снимка: Freepik.com

Хранителната среда, която човек сформира, зависи от начина ни на живот и храната, която консумира. Хранителната среда може да бъде лична, регионална или дори културна. В личен план хранителната среда на човека може да бъде продиктувана от семейни предпочитания, разнообразие на работното място или от бюджета. Културната хранителна среда има връзка с обществените норми. Например в западните страни е обичайно хората да поглъщат обилно количество захар, а тя оказва голямо влияние върху здравето им, особено при децата. 

Оказва се, че хората, които вечерят в ресторантите например, са по-склонни да консумират необичайно големи порции висококалорични храни. На световно ниво се забелязва рязък спад в приготвянето на домашна храна. А основната част от бюджета за храна на хората се насочва към купуване на готова храна за вкъщи или от ресторанти. Ако сравним една типична вечеря вкъщи на Запад през 1950 г. с такава от последното десетилетие, тази от миналия век би била далеч по-малко и ниско калорична. 

По-възрастните хора често имат проблеми, свързани със здравето, които са причинени или изострени от хранителната им среда. Възрастните често имат ограничения в диетата, по-малък достъп до храна поради ограничена подвижност и ограничен доход, с който да купуват храна. Те имат по-малко общение с други хора, което може да повлияе на съдържанието и честотата на храненето им. При възрастните хора, които по-често предпочитат сладките храни, могат да се засилят тези проблеми. 

Влошаването на храненето през ХХ век

нездравословно хранене
Снимка: Freepik.com

Хранителни навици на хората са претърпели редица големи промени в хода на историята. Нещата, които присъстват в ежедневното ни меню, са все по-нестандартни и неподходящи за телата ни. Земеделската революция, далеч по-голямото количество зърнени продукти (храна, която тялото не успява да преработи добре) и индустриалната революция са част от нещата, които повлияха толкова много.

Въпреки това в последните години се наблюдава една промяна в поведението на потребителя. Хората, що се отнасят до храната, стават все по-внимателни по отношение на здравето си. Като едно от нещата е свързано с целенасочено отбягване на консумацията на обработени храни, които са пълни със сол и захар и доминират в хранителния пейзаж през ХХ век. Вече не могат да се отрекат лошите въздействия на вредната храна. Дори някои от най-големите корпорации в хранително-вкусовата промишленост са намалили или елиминирали проблемни съставки като изкуствени аромати и захар в своите продукти. 

Може би, обратно на очакванията, тази промяна в здравното съзнание е нещо повече от тенденция; това е дългосрочна промяна в навиците. Голямо проучване през 2016 г., проведено от център за изследвания, потвърдило това. Седемдесет и три процента от анкетираните заявяват, че определено имат интерес към здравословното хранене. А повече от половината американци посочват, че живеят по-здравословно, отколкото преди 20 години. 

Хората трябва да не пренебрегват съня, защото той е много ценен процес за поддръжката на мозъка

нуждаем се от повече сън
Снимка: Freepik.com

Ползите за здравето от добрия сън през нощта са големи. Сънят помага в направляването на изпълнителната функция, метаболизма, хормоните на стреса и много други процеси. И все пак липсата на сън е епидемия в САЩ, където над 40 процента от хората страдат от безсъние. Хората просто подценяват важността на съня. Това е силно изявено в културите, при които високо се ценят трудолюбието и производителността на труда. В Япония – нация, известна с това, че високо цени трудолюбието, бизнесмен, който заспи на бизнес среща, се счита за трудолюбив, а не за небрежен.

Един от водещите невролози от Оксфордския университет смята, че голяма част от здравословните проблеми, които са причинени от спане под пет часа на нощ, са близки до тези, които изпитват пушачите. Хората, които стават много рано, също са изложени на определен риск от психични разстройства, подобни на тези на човек, който е пиян. 

Наличието на неправилен или необичаен график на сън също е вредно за мозъка. Установено е, че работниците от нощна смяна имат мозъци, които остаряват по-бързо от тези на връстниците им, които работят в традиционното работно време. Иронично, но една от сферите, в която най-много съществува липса на сън като начин на живот, е самото здравеопазване. 


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: „Бъдете различни“: Как да създадем емоционална връзка с нашите клиенти?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: