HomeМЕСТАЗабележителности в Ротердам

Забележителности в Ротердам

Забележителности в Ротердам

Въпреки доста напредналата си възраст, Ротердам е прогресивен град. В него необичайните архитектурни проекти са добре дошли и новите технологии властват.

Ротердам често е наричан „център на световната дистрибуция“ заради огромното си пристанище, където акостират товарни танкери с различни стоки от цял свят. Градът започва да изпълнява тази функция още през 17 век.


Някои туристи смятат, че Ротердам е модел на градска архитектура на бъдещето. Останалата част от Европа ще достигне това ниво след петдесет години. Наистина, необикновенни кубични къщи или странна комбинация от традиционно градоустройство с необичайни решения в интериора на църквата Свети Лорънс могат едновременно да зарадват и озадачат.

Кметството на Ротердам


Сградата на градската община е построена наскоро – в началото на 20 век. Сградата е значително повредена по време на Втората световна война, но все още не е напълно разрушена. На кулата на кметството е монтиран нов корилон с 48 камбани. На фасадата има статуя на покровителката на Ротердам и скулптури, олицетворяващи националните черти на холандците: постоянство, надеждност, предприемачески дух и предпазливост.

Музеят Бойманс-ван Беунинген


Най-голямата художествена галерия в страната, която съдържа ценни картини, графики, скулптура и други предмети на изкуството от признати майстори. Музеят е основан в средата на 19 век, като основа на колекцията са експонати от личната колекция на Ф. Бойсман. В средата на 20 век предприемачът Даниел Ван Бьонинген също дарява част от колекцията си на музея.

Морски музей


Музеят се счита за един от най-добрите в света. Съхранява предимно експонати, свързани с морската тема: модели на кораби, корабно оборудване, карти, навигационни инструменти и много други. Музеят разполага и с впечатляваща колекция на открито. В тази част на изложбата можете да разгледате истински кораби, различни механизми и елементи от пристанищната инфраструктура.

Църква Свети Лорънс


Храмът принадлежи на протестантската общност и е единствената средновековна сграда в Ротердам. Построена е през XV-XVI век. Отвън църквата изглежда доста традиционно, но отвътре прилича повече на модерна художествена галерия. Има кафене, оригинална инсталация от огледала и цяла стена от електрически лампи, които очевидно символизират свещи.

Белият дом в Ротердам


Сградата в стил Арт Нуво е една от малкото сгради, оцелели след бомбардировките през Втората световна война. Белият дом е построен в самия край на 19 век по проект на В. Моленбрук. Поради нестабилността на блатистите почви, основата стои на дървени подпори. Строителните критици вярваха, че такава „грамаданщина“ няма да издържи дори няколко години, няма да издържи собственото си тегло. Белият дом обаче все още е в отлично състояние.

Кубични къщи


Уникален иновативен проект на датския архитект П. Блом, който представлява цяла улица от обърнати с главата надолу къщи, разположени на един ъгъл. Животът в такива структури се счита за престижен, така че те са заети от богати граждани. Една от къщите е превърната в музей, където туристите могат да видят какво се случва вътре. Някои жители също предлагат обиколки на необичайните си апартаменти.

Пазар Markthal


Огромни търговски площи и жилищни апартаменти, разположени в същата сграда. Комплексът е построен през 2014г. Той се превърна в истинско място за поклонение на гастрономи. Markthal има всичко, за да се приготви почти всяко ястие от всяка кухня по света: подправки, екзотични плодове, редки добавки, цял супермаркет от азиатски продукти. И даже няма да говорим за десетки разновидности на най-често срещания домат.

Сграда на ЖП гара


Модерната сграда на гарата е издигната през 2013 г. на мястото на старата, която е съборена. За интериорна декорация са използвани естествени елементи, много детайли са изработени от дърво. Сградата е покрита със стъклен купол, през който влиза максимално слънчева светлина. Благодарение на този дизайн, изкуственото осветление практически не се използва на станцията, което значително спестява пари.

Пристанище Ротердам


Най-голямото пристанище в Европа и едно от най-големите в света. Това е индустриално и товарно пристанище на Северно море. По-голямата част от територията му е заета от докове и офис сгради. Историята на пристанището започва през Средновековието. Оттогава то непрекъснато се развива и разширява, сега дължината му е около 40 км, площта е повече от 10 хиляди хектара, пристанището приема годишно до 30 хиляди кораба и танкери.

Еразъм мост


Въжена конструкция, обхващаща река Маас, свързва северната и южната част на града. Мостът е построен през 1996 г. от архитекта Б. ван Беркел, откриването се състоя в присъствието на кралицата. Мостът е наречен „Лебедът“ заради необичайния извит дизайн на основната поддържаща кула. Сградата е кръстена на Еразъм Ротердамски, хуманист, философ и писател.

Евромачта

Известната наблюдателна кула е една от популярните атракции на града. Построена е през втората половина на 20 век. Сградата достига височина от 180 метра. От площадката за наблюдение се открива прекрасна гледка към Ротердам. Вътре има два ресторанта за посетители. За любителите на екстремните спортове има възможност за спускане с помощта на катерачна екипировка.

Район Делфшавен


Истинско кътче от стария Ротердам, оплетено в канали и застроено с очарователни холандски къщи. Този район успява да оцелее по време на Втората световна война и да запази историческия си облик. Има стара пивоварна, истинска вятърна мелница, много хубави магазини и кафенета. На това място можете да си прекарате много приятно и да се насладите на духа на миналото.

Зоопарк Diergaarde Blijdorp


Една от най-старите зоологически градини в Холандия, която започва в средата на 19 век с частна колекция от птици. Зоологическата градина трябвало да претърпи затваряне, преместване и бомбардировки през 1940 г., които убиват много животни. За щастие останалите обитатели са спасени и няколко месеца по-късно зоологическата градина е възстановена. През 2001 г. на територията е открит океанариум.

Ботаническа градина „Arboretum Trompenburg“


На територията на градската ботаническа градина расте впечатляващо разнообразие от дървета, цветя, храсти и билки, събрани от цялата планета. Колекцията започва да се събира през втората половина на 19 век. Градината е разделена на няколко тематични зони, на територията е създадена система от канали и езера. Благодарение на великолепния ландшафтен дизайн, паркът се превръща в любимо място за разходка на гражданите.

Киндердайк


Известната долина на вятърните мелници, разположена на няколко километра от Ротердам. През 18 век е построена система от мелници за регулиране нивото на водата. Но проблемът не може да бъде решен – територията постоянно е подложена на наводнения. Киндердайк е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1997 г. В момента това е една от най-популярните атракции в Холандия.

Източник


Прочетете още: Мадрид: забележителности, описания и снимки

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: