HomeСЪБИТИЯЗавръщане към мистиката и магията на природата с изложбата „Тайната градина”

Завръщане към мистиката и магията на природата с изложбата „Тайната градина”

Магията на природата в изложбата „Тайната градина”

Завръщане към мистиката и магията на природата с изложбата „Тайната градина”

На 10 декември Полина Стоянова откри своята изложба „Тайната градина“, която представя недокосната от човека магия на природата.

Картините от серията “Тайната градина” са вдъхновени от класическите рисунки на птици и овошки, използвани за декорация на мебели, както и в гоблени и килими. В картините присъстват клони, натежали от сочни плодове, зеленина и недокосната красота. Вижте какво споделя художничката…

Защо „Тайната градина“? Какво трябва да знаят читателите ни за тази ваша изложба?

Тайната е нещо, което чака да бъде разкрито и е за този, който е достатъчно любопитен и смел, за да се впусне в приключение. Така и тази „градина“ е достъпна и като локация, и като тема за авантюристично настроените.

Картините в изложбата са вдъхновени от моменти на съзерцание на природата, както и от класически произведения от 17 и 18 век. Посланието, което съм се опитала да предам чрез тях, има нужда от време и наблюдаване, за да се разгърне. „Тайна“ е също и заради асоциацията, която правя със състоянието на природата в съвремието ни – непрекъснато опустошавана и разграбвана. За хората природата, която някога е омагьосвала и омайвала, сега няма тайни. Свързваме я предимно със страх, че ще я загубим ако не се променим. С тази серия картини искам да представя природата, така сякаш не я грози опасност от изчезване.

Колко време работи над създаването на картините?

Част от картините са създавани през последните две години, друга част през последния месец. Техниката, да смесвам акварел с туш и да комбинирам с акрил, е нова за мен, бавно я откривам и развивам през последните две години.

Смятате ли, че дигиталното изкуство може да замени познатото ни досега?

Дигиталното изкуство е само част от света на изкуството. То е една от формите, но не би могло да изпълни понятието „изкуство“ на 100%. Много години съм се занимавала с визуално изкуство по дигитален начин и в един момент пренаситих сетивата си. Прииска ми се да усещам материя, да потъвам в атмосфера, и да наблюдавам светлина, която не съдържа пиксели, както е при всичко дигитално. Работата с материали неизменно носи своето забавяне на процеса, разочарования и сложност, но за себе си бих казала, че носи много по-голямо удовлетворение.

За Полина Стоянова

Полина Стоянова е визуален артист, родена в гр. Пловдив, където завършва гимназията за чужди езици „Иван Вазов”. Полина сподели, че рисува от съвсем малка. Нейните родители са художници и покрай техните занимания и интереси, влечението ѝ към изкуството в най-разнообразни форми, се засилва все повече през годините.

През 2011 г. се дипломира в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” с бакалавърска степен по Анимационна режисура. От 2008 г. работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн, анимацията и мултимедията.

През 2012 г. интереса ѝ към танца и движението я води в програмата за обучение по съвременен танц на Derida Dance Center „Денс Порт Дерида”.

В следващите три години работи като визуален артист в танцовите представления на компанията. От 2012г. до момента работи като ментор-обучител в международни младежки обмени по Еразъм, базирани на неформално обучение, където основна тема са устойчиво развитие, екология, биоразнообразие и човешки права. Участва в резиденции в Германия, Португалия, Бразилия и Испания, където развива лични визуални проекти.

През 2017 г. и 2018 г. участва в графити фестивала в Лисабон, Португалия – Loures Arte Publica. Основната цел е чрез изкуство да подобри качеството на живот на хората от изолирани квартали.

Може да разгледате изложбата в пространството на Bobbina CS, на ул. „Триадица“ 5А до 19 декември от 16:30 до 20 ч.


Прочетете още: Бъди Вода – разходка през живота в картини

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: