HomeСРЕЩИ22 стъпки по пътя на Цветелина Русалиева

22 стъпки по пътя на Цветелина Русалиева

22 стъпки по пътя на Цветелина Русалиева

Художникът Цветелина Русалиева откри своята изложба „22 стъпки по пътя“ в галерия „Re Club“

Абстрактна визия с конкретно послание. “Картините на Цветелина Русалиева разказват за магически светове, за древни архитектурни паметници и архиви и за това, че красотата сама по себе си е ценност и благородство и в това е великата мисия на изкуството. Тези картини омайват и със своята композиция и една особена загадъчност, която носят“. – с тези думи арт мениджърът Даниела Шишманова представи изложбата „22 стъпки по пътя“.

Въпреки че картините са с имена на книги и филми, „Много лилаво“ е посветена на цвета на 2022 г. – лилавия. „Сега е излязъл нов цвят за следващата година, така че ще ви изненадам с новия цвят за 2023 г. MADAMSKO представи новия цвят за 2023 г. – VIVA MAGENTA.

Цвети е приятел на MADAMSKO още от началото на проекта ни. Гостувахме в ателието ѝ, а след откриването на изложбата разговаряхме за вдъхновението и стъпките по пътя.

Изложба2
Изложба4

Какво те вдъхнови да създадеш тази изложба?

Винаги съм вярвала, че вдъхновението идва тогава, когато усещаме истинската човешка добродетел и когато нашите цели са безкористни, творчески и иновативни.

Това е чувството на ентусиазъм, което запалва онова странно пламъче в душите ни заради което се осмеляваме да бъдем различни. Вдъхновението не е непременност, която ни нужна, за да създадем нещо. Мисля, че то е постоянно в нас и никога не ни напуска, понякога е по-осезаемо, понякога  е притихнало, но го има винаги. Активира се от емоциите ни, от впечатленията, от всичко онова което ни заобикаля.

Аз се мотивирам най-вече от пътуванията, от природата, от срещите ми с хората.

Колко време работи над създаването на картините?

Тази изложба е мислена дълго време. Имах идеята, имах и концепцията, но нямах решение, къде точно ще я реализирам.  Когато в края на пролетта Даниела Шишманова, която е куратор в изложбеното пространство в РЕ клуб ме покани, започнах да се организирам и да работя. Подготовката ми отне по-малко от  6 месеца, от които само три бяха изцяло творчески. Тоест нарисувах 8 сравнително големи картини за около 4 – 5 седмици. По-голямата част от тях направих на морето през лятото.

Какво послание искаш да отправиш с картините си?

Искам съвсем елегантно и ненатрапчиво да фокусирам вниманието на посетителите върху непреходните стойности, върху фундаменталните духовно-естетически принципи, благодарение на които Човекът – независимо от неговата културна и религиозна принадлежност, е успявал да живее в унисон с ритъма на своето време и да твори красота. Стремежът ми е да провокирам забързания наш съвременник да забави крачка и да се опита да открие баланса „тяло-ум-душа“ и да си спомни, че едни от най-красивите преживявания са редом да него – стига да отвори широко очите си за тях.

Може да посетите изложбата до 20-ти януари 2023 г. в RE Club, София.

Цвети Русалиевае израснала в Русе в семейство на художници, потомци на старата българска фамилия Русалиеви, която произхожда от Бургас. Завършва моден дизайн със специалност моделиране и конструиране на облекло в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазаров“. По-късно се дипломира и като интериорен дизайнер в София.

Открива първата си самостоятелна изложба в Домът на Европа в София със силен творчески дебют. Следват редица реализирани изложби както в България, така и в чужбина – Берлин, Саарбрюкен, Палермо, Рим, Женева и Ню Йорк.

През 2020 г. Цветелина Русалиева създава своя собствен бранд за ръчно изработени дамски аксесоари FIORELINA. Повече за Цветелина и нейният бранд може да чуете в епизод 4 от подкаста „MADAMSKO представя“


Прочетете още: Завръщане към мистиката и магията на природата с изложбата „Тайната градина”

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: