22 стъпки по пътя на Цветелина Русалиева

22 стъпки по пътя на Цветелина Русалиева

Художникът Цветелина Русалиева откри своята изложба „22 стъпки по пътя“ в галерия „Re Club“

Абстрактна визия с конкретно послание. “Картините на Цветелина Русалиева разказват за магически светове, за древни архитектурни паметници и архиви и за това, че красотата сама по себе си е ценност и благородство и в това е великата мисия на изкуството. Тези картини омайват и със своята композиция и една особена загадъчност, която носят“. – с тези думи арт мениджърът Даниела Шишманова представи изложбата „22 стъпки по пътя“.

Въпреки че картините са с имена на книги и филми, „Много лилаво“ е посветена на цвета на 2022 г. – лилавия. „Сега е излязъл нов цвят за следващата година, така че ще ви изненадам с новия цвят за 2023 г. MADAMSKO представи новия цвят за 2023 г. – VIVA MAGENTA.

Цвети е приятел на MADAMSKO още от началото на проекта ни. Гостувахме в ателието ѝ, а след откриването на изложбата разговаряхме за вдъхновението и стъпките по пътя.

Изложба2
Изложба4

Какво те вдъхнови да създадеш тази изложба?

Винаги съм вярвала, че вдъхновението идва тогава, когато усещаме истинската човешка добродетел и когато нашите цели са безкористни, творчески и иновативни.

Това е чувството на ентусиазъм, което запалва онова странно пламъче в душите ни заради което се осмеляваме да бъдем различни. Вдъхновението не е непременност, която ни нужна, за да създадем нещо. Мисля, че то е постоянно в нас и никога не ни напуска, понякога е по-осезаемо, понякога  е притихнало, но го има винаги. Активира се от емоциите ни, от впечатленията, от всичко онова което ни заобикаля.

Аз се мотивирам най-вече от пътуванията, от природата, от срещите ми с хората.

Колко време работи над създаването на картините?

Тази изложба е мислена дълго време. Имах идеята, имах и концепцията, но нямах решение, къде точно ще я реализирам.  Когато в края на пролетта Даниела Шишманова, която е куратор в изложбеното пространство в РЕ клуб ме покани, започнах да се организирам и да работя. Подготовката ми отне по-малко от  6 месеца, от които само три бяха изцяло творчески. Тоест нарисувах 8 сравнително големи картини за около 4 – 5 седмици. По-голямата част от тях направих на морето през лятото.

Какво послание искаш да отправиш с картините си?

Искам съвсем елегантно и ненатрапчиво да фокусирам вниманието на посетителите върху непреходните стойности, върху фундаменталните духовно-естетически принципи, благодарение на които Човекът – независимо от неговата културна и религиозна принадлежност, е успявал да живее в унисон с ритъма на своето време и да твори красота. Стремежът ми е да провокирам забързания наш съвременник да забави крачка и да се опита да открие баланса „тяло-ум-душа“ и да си спомни, че едни от най-красивите преживявания са редом да него – стига да отвори широко очите си за тях.

Може да посетите изложбата до 20-ти януари 2023 г. в RE Club, София.

Цвети Русалиевае израснала в Русе в семейство на художници, потомци на старата българска фамилия Русалиеви, която произхожда от Бургас. Завършва моден дизайн със специалност моделиране и конструиране на облекло в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазаров“. По-късно се дипломира и като интериорен дизайнер в София.

Открива първата си самостоятелна изложба в Домът на Европа в София със силен творчески дебют. Следват редица реализирани изложби както в България, така и в чужбина – Берлин, Саарбрюкен, Палермо, Рим, Женева и Ню Йорк.

През 2020 г. Цветелина Русалиева създава своя собствен бранд за ръчно изработени дамски аксесоари FIORELINA. Повече за Цветелина и нейният бранд може да чуете в епизод 4 от подкаста „MADAMSKO представя“


Прочетете още: Завръщане към мистиката и магията на природата с изложбата „Тайната градина”

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: