HomeИНТЕРЕСНОСъздателката на CANVA е най-богатата жена на света

Създателката на CANVA е най-богатата жена на света

Създателката на CANVA е най-богатата жена на света

Според годишния списък на световните милиардери на Forbes, тази година те са с 87 по-малко

Проучването посочва, че финансовото състояние  на  хората, които все пак остават в списъка е с 400 милиарда долара по-малко в сравнение с миналата година. 

На фона на война, последиците от пандемията и не толкова бързо развиващите се пазари – общо 236 души са станали милиардери през последната година. През 2021 г. техният брой е бил рекордните 493.

Новодошлите милиардери идват от 34 различни страни. Въпреки технологичните репресии от правителството, 62-ма са от Китай. На второ място се нарежда САЩ с 50 нови милиардера. Индия завършва челната тройка с 29 нови милиардери. 

Само 33 в тазгодишния списък са жени, а 11 от тях са самоизградени милиардери.

Мелани Перкинс

Мелани Перкинс
Снимка: Career Contessa

Тя е най-богатата жена в класацията. Австралийката съосновава и в момента е главен изпълнителен директор на приложението за графичен дизайн Canva. Миналия септември то е оценено на 40 милиарда долара.  

Идеята за Canva се появява, когато Пъркинс е студент. По това време тя е и частен учител за студенти по графичен дизайн. Тя забеляза трудностите, които учениците имат при изучаването на програми за дизайн като Adobe Photoshop. Пъркинс вижда бизнес възможността в улесняването на процеса. Нейната идея е била да направи платформа за дизайн, където не се изисква технически опит.


Тя напуска университета на 19-годишна възраст, за да започне първия си бизнес – Fusion Books. Благодарение на Fusion Books учениците могат да създават свои собствени училищни годишници, като използват прост инструмент.


3 години откази, много пътувания до Силиконовата долина и срещи отнемат на Пъркинс и нейния съпруг и съосновател на Canva да получат първата инвестиция. В момента нейното богатство се изчислява на 6,5 милиарда долара. 30% от приходите от Canva са даряват за благотворителни каузи.

Фалгуни Наяр

Фалгуни Наяр
Снимка: VIBHU H 

Следва най-богатата жена в Индия – Фалгуни Наяр с 4,5 милиарда долара в своята сметка. Тя е основател и главен изпълнителен директор на компанията за търговия на дребно Nykaa за красота и начин на живот. Наяр е една от двете индийски милиардери, изградили се сами. Тя напуска инвестиционното банкиране на 49-годишна възраст, за да стартира Nykaa.


Онлайн порталът стартира началото на 2012 г. За период от 18 месеца Nykaa се превърна в най-посещаваната онлайн дестинация за продукти за красота в Индия. Магазинът продава в момента повече от 4500 марки онлайн, както и чрез повече от 100 магазина в цяла Индия.

Риана

Риана
Снимка: Kevin Mazur/Getty Images 

Може би едно от най-известните имена в списъка на Forbes е 34-годишната поп звезда Риана. Тя притежава 1,7 милиарда долара и така става първият милиардер на Барбадос. Не музиката обаче я прави толкова богата.. По-голямата част от нейното състояние идва именно от козметичната марка Fenty Beauty.

Тя също така има 30% дял в линията за бельо Savage x Fenty, която прави 1 милиард долара през февруари 2021 г. Робин Фенти, известна на света като Риана, стартира Fenty Beauty през 2017 г. Нейната цел е  да създаде козметична компания, която  да бъде за всички жени – без значение тяхната раса, култура и  техния характер. 

Въпреки че самоизградените жени милиардери са сравнително малко, техните истории са все толкова вдъхновяващи. Те са пример за това как постоянството, упоритостта и трудолюбието водят до успехи. Това доказва, че всяка жена е достатъчно силна, за да постигне всичко, към което се цели. 


Прочетете още: Едни от най-богатите жени на XXI век. Как са станали успешни?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: