HomeСРЕЩИСреща с авторите: Коя е Мирена Петкова

Среща с авторите: Коя е Мирена Петкова

#Среща с авторите: Коя е Мирена Петкова

Среща с авторите: Коя е Мирена Петкова

В рубриката #Авторите представяме нашите автори – жени със страст към писането и разнообразни интереси, чиито истории стават част от авторското съдържание на MADAMSKO. Днес ви срещаме с Мирена Петкова.

Снимки: Личен архив

Мирена Петкова е маркетинг специалист, специализиращ в платформата Instagram. Родена е в Севлиево. След седми клас заминава в Ловеч, където завършва небезизвестната езикова гимназия от филма „Вчера“ – „Екзарх Йосиф I“. След 12-ти клас се премества в София, където завършва бакалавърската си степен в УНСС със специалност МИО с английски и испански език. Магистърската си степен завършва наскоро в НБУ със специалност Маркетинг мениджмънт. Научете повече за нея в нашето блиц интервю…

Ако си цвят, кой цвят щеше да бъдеш?

Предполагам, че този цвят ще е лилаво. За мен това е много позитивен цвят, който въпреки близостта си до розовото, притежава по-динамичен характер. До ден днешен стаята в родния ми град е лилава и някак този цвят създава в мен усещането за чистота, доброта и искреност.

Мирена Петкова 1

В кой град би искала да прекараш дълго време?

Имала съм щастието да посетя някои от най-големите и емблематични европейски градове и мисля, че отговорът въпреки това за мен е лесен – Барселона. Обожавам Испания и енергията, която винаги съм усещала, когато отида там. Преди няколко години бях за първи път в Барселона и още при първия си допир с този колоритен град си казах, че бих останала завинаги там. Усмихнатите хора, чистите и подредени улици, позитивното отношение и топлотата, която притежават хората там са достатъчни за мен да се влюбя в този град.

Ако хванеш златната рибка кои ще са твоите три желания?

Ако хвана златна рибка бих си пожелала единствено здраве за мен и цялото ми семейство. За мен е изключително ценно всяко нещо в живота да бъде заслужено, за да можем да го оценим истински. С труд, постоянство, старание и малко късмет всичко е възможно.

Разкажи ни за себе си. Коя е Мирена Петкова?

Мирена Петкова е едно момиче, което все още търси себе си и не спира да мечтае. Родена съм в малък град, което ме е направило изключително самостоятелна и отговорна към всичко, с което се захвана. Аз съм човек, който често идеализира всичко около себе си и не спира да вярва, че най-доброто предстои. Обичам да пробвам нови неща, да се запознавам с различни типажи хора, да поставям себе си в нехарактерни за мен ситуации и да се развивам в различни насоки. Бих се определила като дълбоко емоционален човек, което понякога ми пречи при взимането на правилните решения, но пък ми дава по-различен поглед върху нещата.

Ти си човек, който силно се интересува от тенденции и медийно съдържание, главно в платформата Instagram. Как се зароди този твой интерес?

Интересът ми е пряко свързан с това, че съм много любознателна и вечно търсеща нещо ново, което да ме мотивира и вдъхнови. В днешно време разполагаме с необятни възможности да достигнем до различна информация и според мен е важно да намерим правилното място да си я набавим. За мен Instagram е изключително интерактивна и завладяваща платформа, която ни учи, забавлява и възпитава. В нея можем да се запознаем от близо с различни истории, които да ни развълнуват, да научим различни факти, които са били непонятни за нас, да проследим най-новите тенденции и да разгледаме най-приказните места чрез огромното видео съдържание, което тя предлага.

За или против филтрите в Instagram?

Кои сме ние да съдим, бих казала аз. Instagram ни дава възможност да бъдем това, което искаме. Аз съм абсолютно „за“ всяко едно нещо, което ни кара да се чувстваме уверени и добре в кожата си. Дали ще използваме филтри, които подобряват някои наши черти или ще използваме други програми за редактиране на снимките си, това е лично решение, което всеки има право да вземе. В крайна сметка всяка социална платформа цели изграждане на позитивен образ, затова намирам за нормално използването на различни приспособления, които да ни помогнат за това. Разбира се, също толкова важно е да бъдем максимално истински, затова нека не прекаляваме с филтрите и обработката.

Мирена Петкова 3

Смяташ ли се за инфлуенсър?

Не бих се определила като инфлуенсър, защото сама по себе си все още търся вдъхновение и пример от успелите и можещи хора около себе си. Съдържанието, което публикувам е свързано основно с начина ми на живот, пътувания, интереси и хобита, което съвсем не е достатъчно да се нарека инфлуенсър. Бих се радвала ако успявам да мотивирам на този етап последователите си да бъдат по-дейни и самоициативни и се надявам в бъдеще да израсна достатъчно, за да бъда полезна на по-широка аудитория.

Как би определила инфлуенсърите?

Определението за инфлуенсър става все по-широко през последните години. За мен инфлуенсърите са личности, които умеят да вдъхновяват, мотивират и интригуват. Те могат да са хора, които разбират повече от нас в дадена сфера или водят начин на живот, за който ние мечтаем. Във всеки случай те са успели, интересни, завлавяващи и могат да оказват влияние в положителна посока на своите последователи. Това е не само професия в днешно време, но и социална отговорност, която трябва всеки да осъзнава. Инфлуенсърите притежават способността да променят мнения, да налагат трендове и да променят посоката на развитие на различни брандове, затова са изключително ценни в маркетингово отношение.

Как да постигнем баланс между живота в социалните мрежи и живия живот? Според теб възможен ли е и ако да – как да го постигнем?

За съжаление или не, всички живеем в едно дигитализирано време, което може понякога да ни обърка. Балансът е прекрасно нещо, което обаче е много трудно за постигане в което и да е отношение. Едни търсят баланс между работата си и личния си живот, други между сърцето и разума си, а трети между живота в социалните мрежи и живия живот. Според мен най-важното, що се отнася до постигане на равновесие, е да не забравяме кои сме ние, да държим на своите ценности и винаги да помним, кои са важните хора около нас. За мен социалните мрежи са розовото изражение на нашето ежедневие, което не изключва всичко останало, а просто го пропуска пред не толкова познатите за нас хора.

Успяваш ли да постигнеш този баланс?

Мисля, че успявам да постигна баланс на този етап, защото се старая да разпределям времето си в правене на различни неща. За мен живият контакт с приятелите ми и семейството ми са изключително ценни, защото често емоцията, която обичам да изразявам и експресивността, която притежавам не могат да достигнат до тях през социалните мрежи. За съжаление все по-често се налага да контактувам виртуално с всички около мен, но това ме мотивира да използвам по качествено времето си когато съм с близките си на живо.

Мирена Петкова 5

Ти си инфлуенс маркетинг мениджър в маркетингова агенция 3CON. Каква е твоята роля в изготвянето на маркетингови стратегии и имат ли вече компаниите културата да търсят инфлуенсъри като стратегически канал за своята популярност? Или все още е инцидентно желание?

Имам щастието да съм част от екипа на 3CON и да черпя знания от всеки един от колегите си. Работата ми е много динамична и разнообразна, което поддържа постоянния ми интерес да се интересувам от всичко ново и актуално. Според мен все по-голяма част от компаниите осъзнават нуждата от изпозването на инфлуенсъри за достигане до повече хора. Докато преди няколко години това определение не се приемаше на сериозно от повечето брандове, то сега би трябвало да е неизменна част от всяка маркетингова стратегия. Хората се доверяват на лица с опит, на различни мнения и отзиви. В днешно време съвсем не е достатъчно да бъдем просто активни, за да се задържим на пазара, в който конкуренцията дебне зад всеки ъгъл.

Сподели ни за участието си във филма на Ивайло Спасов „Лудисея“. Каква беше емоцията да участваш в подобен проект?

Много хора, които знаят историята за срещата ми с Ивайло Спасов биха казали, че съм имала късмет, но аз бих казала, че няма случайни неща в този живот. Аз искрено вярвам, че всичко се случва с причина и е трябвало да мина през тази емоция, за да науча нови неща за себе си и да изживея историята на главната героиня във филма. Определено за мен това беше нещо ново и непознато. Емоциите бяха пъстри и несравними с това, с което се бях сблъсквала до сега. Първоначалната несигурност, която беше в мен през първия снимачен ден се превърна в мотивация в последствие. Желанието, старанието и въображението, което притежавам ми помогнаха да направим един страхотен според мен проект, който се надявам повече хора да гледат.

Научи ли нещо ново за себе си по време на снимането на филма?

Излизайки от зоната си на комфорт винаги научаваш нещо ново за себе си. Научих, че докато не опитам, няма да успея. Научих, че ако имаш прекрасни хора и екип около себе си, всичко е възможно. Също така научих, че липсата на опит не е причина да не пробваме нещо различно, защото най-хубавите неща идват неочаквано.

Подготвяш ли се за нови филмови изяви?

Това е въпрос, на който може би Ивайло Спасов може да отговори. Аз винаги съм готова за нова доза от това прекрасно преживяване, което пък може да се окаже и успешно призвание един ден.

Ако можеш да се опишеш с три думи, кои биха били те и защо?

Емоционална, защото обичам да изразявам своята душевност и да не крия това, което е вътре в мен. Може би се дължи на факта, че съм зодия риби.  Амбициозна, защото често си поставям трудно достижими цели и давам максимума от себе си във всяка ситуация. Позитивна, защото винаги вярвам в доброто в хората. Усмихвам се ако няма причина да плача и смятам, че филмът винаги има щастлив край.

Какъв е девизът, който следваш и ти дава сила да продължиш напред?

Прави днес това, което другите не искат и утре ще живееш така, както другите не могат.

Кои 3 неща според теб са MADAMSK-и?

Мадамско е да сме самоуверени и да не толерираме лошо отношение.

Мадамско е да преследваме целите и мечтите си.

Мадамско е да знаем, кога да говорим и кога е по-добре да замълчим.


Мирена Петкова е маркетинг специалист, специализиращ в платформата Instagram. Родена е в Севлиево. След седми клас заминава в Ловеч, където завършва езиковата гимназия „Екзарх Йосиф I“. След 12-ти клас се премества в София, където завършва бакалавърската си степен в УНСС със специалност МИО с английски и испански език. Магистърската си степен завършва наскоро в НБУ със специалност Маркетинг мениджмънт. Към момента е инфлуенс маркетинг мениджър в маркетингова агенция 3CON.

Прочетете още: Милена Николова в #Авторите

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: