HomeПОДКАСТМисията ,,Деца на борда”

Мисията ,,Деца на борда”

Радослава Митрова и Милена Захариева създали инициативата „Деца на борда“

Мисията ,,Деца на борда”

В 24-ти епизод на подкаста „Madamsko представя“ се срещаме с Радослава Митрова и Милена Захариева, които преди 2 години създават инициативата „Деца на борда“ ????, която има за цел да подобри осведомеността за детската безопасност в автомобила.

От къде се ражда идеята за ,,Деца на борда”?

Дете в детско столче в кола

Както всеки родител, Радослава и Милена са имали колебания при избора на детски столчета за кола. Така те започват да се интересуват повече по темата. Когато техните приятели започват да се допитват до тях за съвети, Ради и Милена осъзнават, че много родители имат нужда от помощ при този избор. За всеки е важно детето му да се вози безопасно, а не всяко столче може да го предпази в катаствофа.

Макар несигурността си, че ще могат да се справят с интереса, който много родители ще проявят, те избират да започнат със създаването на сайта си ,,Деца на борда“. Там предоставят важна информация за безопасносността на децата в колата и избора на столче като правят и видеа по темата.

В днешно време много родители разчитат на консултантите в магазина, от който закупуват столчето си. За съжаление има много малък брой такива, които истински разбират и ще насочат родителя към правилното столче. Тук на помощ идва инициативата ,,Деца на борда“, която предоставя нужната информация на всеки родител, за да му помогне да подсигури безопасността на детето си в колата.

Кой е най-важният фактор при избор на столче?

Две деца в столчета за кола
Източник: kidsonboard.bg

От многото фактори, които влияят при избора на детско столче, най-важният е то да е преминало краш тест. Това са тестове в специализирани лаборатории, които симулират катастрофи и проверяват как столчето ще реагира при различните катастрофи.

Повечето столчета на пазара са тествани по по-стар стандарт, с по-ниски скорости и критерии за преминаването им. Има други допълнителни тестове, които се провеждат в независими лаборатории, но за тях често команиите се налага да плащат допълнително. Те се провеждат на по-високи скорости, с по-строги критерии и измерват различни натоварвания при детето в катастрофа. Резултатите от тези тестове могат да бъдат видяни на сайтовете на компанията, която ги извършва. На столчено няма тази информация, с изключение на тези, преминали шведския VTI PLUS TEST, които получават стикер.

Важно е да проверяваме през какви краш тестове е преминало столчето, което обмисляме да купим за детето си, защото то е единственото нещо, което може да го предпази във форсмажорна ситуация.

В нашия подкаст Радослава и Милена споделят:

  🗸 Кои са най-безопасните столчета?

  🗸 Какви са стъпките при избор на столче?

  🗸 Има ли най-добро място в колата?

  Целия разговор може да чуете в Soundcloud и Spotify.


  Прочетете още: Иглика Трифонова – да сбъднеш мечта на края на света

  Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

  Share With: