HomeЗДРАВЕ10 начина за по-здравословна Коледа

10 начина за по-здравословна Коледа

10 начина за по-здравословна Коледа

Знаем, че Коледа е време за угаждане, но нека не прекаляваме.

Все още можем да се насладим на всички празненства на сезона и да преживеем коледния период без прекалено голямо въздействие върху здравето и талията ни. Опитайте тези 10 съвета на RealBuzz, с които можем да направим Коледата здравословна и по-приятна.

Не се заседявайте цял ден

Знаем, че всяка коледна специална програма ще се показва по телевизора, но не е нужно да лежите на дивана цял ден! Насърчете цялото семейство да излезе на разходка по някое време – в идеалния случай след вечеря, за да подпомогнете храносмилането. Колкото повече активност, толкова по-добре, като може да вземете със себе си велосипеди, скутери, футболни топки и фризбита, или да играете старомодни игри. А защо не и да си направите разходка в планината?

Спокойно с алкохола

Ако сте си у дома през празничния период, алкохолните единици наистина могат да се натрупат. Така че, опитайте се да следите колко пиете и смесвайте алкохолните напитки с безалкохолните.

Внимавайте колко храна консумирате

Скорошни изследвания сочат, че приемаме около 3000 калории по време на нашата коледна вечеря. Това е повече от целия препоръчителен дневен прием за възрастен мъж!

Този празник не само допринася за увеличаване на теглото, но и за лошо храносмилане и киселини – да не говорим за летаргия през останалата част от деня. Вместо да преяждате, яжте храна в нормални количество, а след това починете 20-минути. През това време ще разберете дали все още сте гладни – това време отнема на мозъка да регистрира, че стомахът е пълен. Може и да следите калорийния прием на ден.

преяждане по Коледа
Снимка: Freepik.com

Пазете се от настинки

Настинките са често срещани по Коледа, отчасти защото много от нас пътуват из страната. Като поддържаме здрава имунната си система, ще сме по-способни да се преборим с всякакви вируси. Вижте 4 храни, които подсилват имунната система.

Спокойно, без стрес

Веселието може да остане като резервно настроение по празниците, нали? Трескавото суетене, всички разходи, готвенето, чистенето, безкрайните списъци със „задачи“ ни причиняват стрес и предизвикват тревожност. 

Можем да запазим чувството си за хумор и баланс. Наистина ли е фатално ако  морковите са преварени или рафтовете малко прашни? Помнете – Коледа е само един ден от 365 в годината и това е ден за смях, любов и наслада.

Яжте плодове

Нека бъдем честни, повечето от нас преминават през целия коледен период, като не ядат достатъчно плодове. Плодовете просто не присъстват в коледното меню. Но в този период на късни вечери, прекомерна консумация на храни и напитки, е по-важно от всякога да си набавяме витамини и минерали, които да ни помогнат да останем в добро здраве. Уверете се, че коледния списък за пазаруване включва плодове и зеленчуци.

Плодове Коледа
Снимка: Freepik.com

Направете нещо за другите

Трудно е да се избегне консуматорството, но не всичко трябва да е свързано с даването или получаването на подаръци. Опитайте се да направите нещо за другите през този празничен сезон, независимо дали ще изпечете допълнителна питка за възрастен съсед или ще дарите подаръци на местна благотворителна организация.

Мислете преди да ядете

По Коледа изобилстват ядки, шоколадови бонбони, питки и сирена, където и да погледнете. Вместо безсмислено да консумирате какви ли не храни, помислете за момент дали наистина имате нужда от тях или просто ги ядете, защото са там.

Включете мозъка си

Вместо да се взирате безцелно в телевизора, поддържайте ума си активен – например  като играете игри. Освен, че включвате мозъка си,  това също е чудесен начин да се забавлявате заедно със семейството и приятелите.

Бъдете внимателен готвач

Ако коледните ви задължения включват приготвянето на вечерята, имайте предвид, че според Агенцията за хранителни стандарти – декември е един от най-често срещаните месеци, в които хората получават хранително отравяне.

Един полезен съвет – не оставяйте храна навън цял ден. Сервирайте малки количества, така че това, което е на масата, да е току-що сготвено или току-що излязло от хладилника. В идеалния случай се опитайте да използвате остатъците в рамките на 48 часа или ги замразете.

семейство готви заедно
Снимка: Freepik.com

Прочетете още: Какво да добавим на коледната трапеза?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: