HomeСЪБИТИЯ„Опенхаймер“ и историята за първата атомната бомба

„Опенхаймер“ и историята за първата атомната бомба

„Опенхаймер“ и историята за първата атомната бомба

„Опенхаймер“ и историята за първата атомната бомба

Режисьорът Кристофър Нолан нажежава лятото до червено със забележителната история на „бащата на атомната бомба” Дж. Робърт Опенхаймер

На 21 юли, точно 77 години след първата контролирана ядрена експлозия, с която човечеството овладява силата на Слънцето, емблематичният режисьор и сценарист Кристофър Нолан ни кани в кината с ускоряващия пулса, биографичен епос „Опенхаймер“, за да ни разкаже за един най-важните и повратни моменти в човешката история и за парадокса на енигматичния човек в центъра на събитията, който рискува да унищожи света, за да може да го спаси.

Опенхаймер

Филмът е адаптация на наградената с „Пулицър“ книга „Опенхаймер – Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин. Разказва интригуващата история на иконичния Дж. Робърт Опенхаймер – полемичния американски физик, ръководител на проект „Манхатън“, в рамките на който е създадена първата атомната бомба. Продукцията се фокусира върху турбулентния личен живот на физика, ролята му в проекта, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

Какво отгатва първият трейлър?

Първият официален трейлър на биографичния епос съвсем леко „открехва вратата“ към изключително интригуващата, драматична история, около създаването на атомната бомба, към личността на Дж. Робърт Опенхаймер и към забележително изпълнение на Килиън Мърфи в ролята. Трейлърът също така разкрива размаха и красотата на визията на Опенхаймер, реализирана по впечатляващ начин с IMAX камери от Кристофър Нолан и номинирания за „Оскар“ оператор Хойте ван Хойтема. За първи път в историята, части от филм са заснети на черно-бяла, аналогова IMAX лента. Това добавя допълнителен елемент на достоверност и оригиналност към впечатляващата продукция, която обещава незабравимо изживяване пред екраните идното лято. 

Наред с Килиън Мърфи, „Опенхаймер“ включва умопомрачителен актьорски състав, начело с Емили Блънт като съпругата на Опенхаймер – биолога и ботаник Катрин „Кити“ Опенхаймер, Мат Деймън като директора на проект „Манхатан“, лейтенант генерал Лесли Гроувс и Робърт Дауни Джуниър като председателя на Комисията за атомна енергия Луис Строс. В останалите роли са не по-малко впечатляващите Флорънс Пю, Рами Малек, Бени Сафди, Джош Хартнет, Кенет Брана и др. 

27 7 2023 е кодът за избухването на „Опенхаймер“ – само в кината и IMAX.


Прочетете още: Започват снимките на филма „A Haunting in Venice“

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: