HomeИНТЕРЕСНО7 идеи за коледни „бягства“ в Европа

7 идеи за коледни „бягства“ в Европа

7 идеи за коледни „бягства“ в Европа

През този празничен сезон стегнете куфарите, не забравяйте празничния дух и се насладете на весела ваканция в една от тези топ дестинации в Европа за Коледа

Искате ли да прекарате Коледа далеч от дома тази година? От калдъръмени улици до греяно вино и празнични панаири, трудно е да устоите на чара на Коледа в Европа. Вече ви споделихме кои са 5-те най-коледни базара тази година. Сега допълваме този списък с най-добрите европейски градове, където си струва да прекарате предстоящите празници.

Нюрнберг, Германия


Коледен базар в Нюрнберг, Германия
Снимка: Bigstock.com


Коледният базар в Нюрнберг е с дългогодишни традиции. Този град е един от най-добрите в Германия за празнуване на Коледа. Всяка година градът привлича над два милиона посетители по Коледа. Тук сериозно се стремят да гарантират, че се продават само традиционни ръчно изработени играчки и празнични стоки. Няма да намерите нито едно от тези масови произведени, пластмасови играчки.


Ще откриете много изкусителни аромати на греяно вино, меденки, колбаси и сладки печени бадеми. Всичко това в една незабравима празнична атмосфера в Стария град. Други акценти включват парен влак, двуетажна въртележка – пълна с елени и шейни на Дядо Коледа и огромно дървено виенско колело.

Виена, Австрия

Коледен базар във Виена, Австрия
Снимка: Bigstock.comГоворейки за виенско колело, друг коледен град е именно Виена. Виена е примамлива дестинация през цялата година с легендарната си култура на кафенета и очарованието на стария свят, но по време на празниците тя блести ярко с множеството си коледни базари. Отидете до виенския Christkindlmarkts, за да усетите аромата на колбаси и горещи кестени, които бележат сезона. Alt Wiener Weihnachtsmarkt е любимо място със своите ръчно изработени керамични изделия и играчки. Snow Globe Museum е хит за всички възрасти, а Rathausplatz е идеален за пързаляне с кънки, докато тези, които търсят доза култура, могат да си купят билети за класическа опера.

Талин, Естония

Коледен базар в Талин, Естония
Снимка: bigstock.com


Коледният базар в Талин се смята за един от най-очарователните и автентични в Европа, тъй като ще откриете дървени къщички, в които се предлагат вълнени шапки и ръчно издълбани дървени орнаменти. Тук можете да разгледате защитения от ЮНЕСКО средновековен Стар град, за да се насладите на приказната атмосфера. След което да посетите Площада на кметството. Направете снимки на фасадите в пастелни цветове и уличните лампи от стария свят. След това се отпуснете и се възхищавайте на извисяващата се коледна елха, разположена на фона на пресен сняг.

Колмар, Франция

Колмар, Франция
Снимка: Emicristea | Dreamstime.com


Да, Страсбург е провъзгласен за коледната столица, но един от най-вълшебните коледни градове в света е Колмар. То е добре запазено село от 13-ти век, често наричано „Малката Венеция“, заради своите водни пътища, които се вият през средновековни улици. Тук магията на Коледа може да се изживее в най-чист вид. Светлини, свързващи множеството коледни базари в града, ще осветят пътя ви през лабиринта от тесни улички, облицовани с вековни фахверкови къщи. Пазарите вътре са като малки села, където ще намерите много талантливи и ентусиазирани занаятчии, избрани заради качеството и уникалността на техните продукти. Има и обиколки с екскурзовод, дегустации на вино, традиционни изложби на играчки, множество концерти и други представления.

Инсбрук, Австрия

Инсбрук, Австрия
Снимка: bigstock.com


Инсбрук е топ дестинация в Австрия, заобиколен от драматични, покрити със сняг планини. Градът предлага едно от най-идеалните места за коледен базар. Всеки е със собствено уникално настроение: от традиционния коледен базар в Стария град до модерния коледен базар на Мария-Терезия-Щрасе. Пазарът в Стария град включва многобройни къщички, препълнени с джинджифилови сладки, деликатни орнаменти от ръчно издухано стъкло, свещи, дървени играчки, сладкиши и много ръчно изработени произведения на изкуството и занаятите. Опитайте традиционни ястия като Kiachl и чаша Glühwein (греяно вино).

Вилнюс, Литва

Коледен базар в Вилнюс, Литва
Снимка: govilnius.ltВилнюс е една от най-добре пазените тайни в Европа, включваща Стария град, включен в списъка на ЮНЕСКО, и калдъръмените улици, които водят до красиви църкви, манастири и дворци. Освен това е едно от най-добрите места за посещение в Европа за Коледа, където можете да се насладите на празничните витрини и да закупите ръчно изработени подаръци от приказния коледен пазар. Коледното дърво ще огрява Катедралния площад с неговата не толкова традиционна украса. Ледената пързалка ще се намира в двора на затвор Lukiškės 2.0, превърнат в културен център. Активните пътешественици могат да се облекат и да се присъединят към годишното Коледно бягане. Всички посетители могат да се насладят на процъфтяващата кулинарна сцена на града, която предлага всичко – от заведения за хранене със звезда Мишлен до традиционни кухни.

Рованиеми, финландска Лапландия

Рованиеми, финландска Лапландия
Снимка: Erix2005 | Dreamstime.comНяма Коледа без Дядо Коледа и ако не искате да го чакате да дойде при вас, защо не отидете в дома му? Официалният му роден град е Рованиеми, разположен точно на север от Арктическия кръг във финландска Лапландия. Ще имате възможност да видите самия белобрад старец. Около вас ще бъде истинска коледна приказка – дълбок сняг и борови гори. Децата могат да правят джинджифилови бисквитки с г-жа Клаус, да се запишат в училище за елфи или да вземат курс по калиграфия. Има разходки с кучета хъски и сафарита с елени и дори можете да останете през нощта в леден хотел. Горещите вани и сауни компенсират студените температури.


Ако в началото на вашето пътешествие ви липсва коледния дух, накрая определено ще ви е завладял. Градовете са толкова разнообразни, че предлагат на всеки тип турист по нещо. Независимо къде изберете да празнувате – не забравяйте да споделите празника с любимите си хора.


Прочетете още: Мадрид: забележителности, описания и снимки

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: