HomeИНТЕРЕСНОВивиан Уестууд главният пънкар в света на модата

Вивиан Уестууд главният пънкар в света на модата

Вивиен Уездууд: главният пънкар в света на модата

Вивиан Уестууд главният пънкар в света на модата

Как неуморната Вивиан Уестууд успя да се превърне от бунтарка в национално богатство и какво даде на света на модата?

Легендарната Вивиан Уестууд ​​почина на 82-годишна възраст. През 70-те тя протестира срещу правителството и капитализма, а през 90-те получава Ордена на Британската империя от ръцете на самата Елизабет II.

1970: СЕКС и революция

Момиче от работническо семейство, родом от провинциален град, тя дълго не вярваше, че ще успее да попадне в света на бохемите. След като се премества в Лондон с родителите си, тя бързо напуска Училището по изкуства, където изучава работа със сребро. Вместо това получава диплома за начален учител и започва да работи по професията си.


Vivienne Westwood преди началото на дизайнерската си кариера
Вивиан Уестууд преди началото на дизайнерската си кариера

Но светът на изкуството все още не я допуска: успоредно с това Вивиан създава бижута, които продава на известния битпазар на Портобело Роуд. В резултат на това житейската пътека я довежда: в началото на 70-те години Уестууд се срещна с Малкълм Макларън, млад мъж без конкретна професия, но с активна политическа позиция – той пламенно подкрепял нарастващото движение на ситуационистите, бунтовни интелектуалци, близки до марксизма. В допълнение към политиката и протестите, като бивш ученик на St. Martins, той се интересува от мода и през 1971 г. отваря малък магазин за рокендрол дрехи на King’s Road, наречен Let It Rock.

Вивиен Уестууд и Малкълм Макларън (1977)
Вивиан Уестууд и Малкълм Макларън (1977)

Заради Макларън Вивиан оставя своя съпруг, мениджър Дерек Уестууд, чието фамилно име тя, родена Суайър, все още носи. Заедно с новото гадже тя започва да измисля дизайнерски неща за бутика. Вивиан започва да шие рокли и костюми, като идеите за които тя и Малкълм черпят от културата на маргинализираните – проститутки, скинхедс, фетишисти и BDSM хора. През 1974 г. магазинът е преименуван на SEX и се превръща в едно от емблематичните места за привържениците на разрастващото се пънк движение. Макларън по това време се превръща във виден импресарио, вземайки под крилото си пионерите на пънк рока Sex Pistols.

Знак на бутик на Вивиен Уестууд и Малкълм Макларън (1974)
Знак на бутик на Вивиан Уестууд и Малкълм Макларън (1974)
Уестууд със своята целева аудитория: представители на BDSM културата
Уестууд със своята целева аудитория: представители на BDSM културата

В нещата от Уестууд през онези години има изобилие от черни и ярки флуоресцентни цветове

Много каучук и латекс, трико и традиционен шотландски кариран тартан. Специално от него тя шие костюми като работническите, с много нитове. Антикапиталистически и анархистки лозунги, обърнати свастики, порнографски снимки и портрети на Карл Маркс били отпечатани върху тениски и ризи. С една дума, тези дрехи въплъщавали самия дух на бунтарство и здрава (и понякога не прекалено) агресия от това десетилетие. Самата тя е протест не само срещу капиталистическите ценности, но и срещу друга мощна тенденция от 70-те – кънтри музиката и „новата романтика“ с изобилие от украшения и флорални щампи.

1980-те: от ъндърграунда към модния подиум

Ерата на пънка е ярка, но краткотрайна и приключва през 1979 г., когато Сид Вишъс, фронтменът на Srx Pistols, идеологът на движението и близък приятел на Уестууд и Макларън, почива от свръхдоза. Вивиан и Малкълм решават да работят в различна естетика и най-накрая да излязат от „ъндърграунда“. За да се наложат като пълноправни играчи на модния пазар, през 1981 г. под общ лейбъл създават подиумната колекция Pirate, в която Уестууд започва да развива близка до нея тема на историческия костюм. Моделите дефилират с пиратски трикотажни шапки, широки панталони, дълги рокли и поли с издути волани, както и блузи с асиметрични краища.

Моделите Vivienne Westwood на модното шоу World's End в изложбения център Olympia (Лондон, 1981 г.)
Моделите Вивиан Уестууд на модното шоу World’s End в изложбения център Olympia (Лондон, 1981 г.)

Следват колекции с не по-малко красноречиви имена – „Диваци“, „Вещици“, „Момичета от Бъфало“. Моделите започват да носят дрехи с щампа, наподобяваща езическо писане; спортни панталони и други хип-хоп принадлежности, както и сутиени, носени върху блузи и големи макинто.

През 1984 г. Уестууд се разделя с Макларън.

Уестууд и Макларън (1985)
Уестууд и Макларън (1985)

През сезон пролет-лято 1985 се състои може би най-значимото ѝ шоу за това десетилетие

Колекцията Mini-Crini е частично вдъхновена от костюмите за балета Petrushka. Бунтарката Вивиен и този път решава да плува срещу течението и залага на силуета – обратното на господстващия през 80-те „обърнат триъгълник“ с широки рамене и тесен ханш. Уестууд буквално го обръща с главата надолу: нейните модели са с тесни рамене и издути къси поли – същите „мини-крини“, тоест мини-кринолини, като противоречив синтез на викторианския пуританизъм и сексуалната свобода на новия век.

Но в края на 80-те години става ясно, че Вивиан Уестууд все още принадлежи към света на лукса и блясъка и почти нищо не я свързва с подземната младеж. През 1989 г. тя се появява на корицата на Tatler, облечена като Маргарет Тачър. Отговорът за вкъщи гласеше: „Тази жена някога беше пънкар“.

Вивиан Уестууд в студиото си в Лондон (1982)
Вивиан Уестууд в студиото си в Лондон (1982)
Вивиан Уестууд като Желязната лейди Маргарет Тачър (1989)
Вивиан Уестууд като Желязната лейди Маргарет Тачър (1989)

1990-те и нула: кавалеристка и дизайнер на костюми

През 1992 г. Уестууд окончателно се утвърждава в статута на модна икона, получавайки Ордена на Британската империя от ръцете на самата Елизабет II, която тези тениски изобщо не обидили – Великобритания нямаше да е Великобритания, дори ако тукашните монарси нямат чувство за здравословна самоирония.

През 1985 г. Уестууд пуска известната тениска с портрет на кралица Елизабет II с карфица в устните: не е толкова лесно да отхвърлиш идеалите на пънк рока за една нощ.

Вивиен Уестууд и Наоми Кембъл по време на седмицата на модата в Лондон (1993 г.)
Вивиан Уестууд и Наоми Кембъл по време на седмицата на модата в Лондон (1993 г.)
Бившият модел Карла Бруни (по-късно съпруга на френския президент Никола Саркози) на шоуто на Vivienne Westwood (Париж, 1994 г.)
Бившият модел Карла Бруни (по-късно съпруга на френския президент Никола Саркози) на шоуто на Вивиан Уездууд (Париж, 1994 г.)

През 90-те години дизайнерът активно развива темата за корсетите в колекцията

Тя дори ги украсява с отпечатъци от картини на художника от XVIII век Буше. И като цяло се потапя по-дълбоко в историята. Например, тя имитира облеклото на парижките кокотки от XIX -ти век и дрехите на благородниците от епохата на Тюдорите. През същото десетилетие Уестууд открива любимия си силует – пясъчният часовник със специална яка. Този силует става известен по целия свят през 2008 г., благодарение на пълнометражния филм „Сексът и градът“.

Според сюжета Вивиан Уестууд дава сватбена рокля на Кари Брадшоу. Именно в нея героинята на Сара Джесика Паркър отива на собствената си сватба, която, уви, е нарушена от безотговорния г-н Тузар. Луксозна и тържествена като сюитите на Бах, със същата характерна яка, тази рокля е запомнена от публиката дълго време като олицетворение на драматичните преживявания на изоставената булка.

Вивиан Уездууд, Седмицата на модата 1997

Линда Евангелиста дефилира за Вивиен Уездууд, пролет-лято 1996
Линда Евангелиста дефилира за Вивиан Уездууд, пролет-лято 1996
Сара Джесика Паркър в булчинска рокля на Вивиен Уездууд
Сара Джесика Паркър в булчинска рокля на Вивиан Уездууд

През нулевата година Вивиан си сътрудничи не само с филмови, но и с театрални режисьори. Като признат майстор на историческия костюм, тя създава скици за операта на Верди „Риголето“. Представлението се състои точно на градския площад на град Сиена в италианската Тоскана.

Вивиен Уестууд и Ив Сен Лоран (1992)
Вивиан Уестууд и Ив Сен Лоран (1992)

Бунтовниците не остаряват

Уестууд бе невероятно социално активна. Застъпва се за правата на животните, за спасяването на Арктика и срещу безработицата в Африка. И не само на думи. За видеото на PETA, Вивиан позира гола под душа – видеото има за цел да обясни как месопреработвателната индустрия влияе върху консумацията на вода. И за да привлече вниманието към проблема с глобалното затопляне, тя обръсва главата си.

Разбира се, Уестууд също не забравя за основната си работа до края на дните си

Марката й има няколко линии – от сватбена булчинска до ежедневна Anglomania. За основната линия на Вивиан Уестууд дизайнерката представя много детайли, емблематични за нейното творчество – карета, щампи, подобни на езически рисунки, издути поли с волани. Както и „исторически“ мъжки пелерини, ушити като тези на мускетарите.

Вивиан Уестууд със съпруга си, австрийския дизайнер Андреас Кронталер, на шоуто й за FW 17/18 като част от Седмицата на модата в Париж
Вивиан Уестууд със съпруга си, австрийския дизайнер Андреас Кронталер, на шоуто й за FW 17/18 като част от Седмицата на модата в Париж

Вивиан Уестууд, Седмицата на модата 17/18
Вивиан Уестууд, Седмицата на модата 17/18
Вивиан Уестууд, Седмицата на модата 17/18 2
Вивиан Уестууд, Седмицата на модата 17/18

Вивиан Уестууд, Седмицата на модата 17/18 3
Вивиан Уестууд, Седмицата на модата 17/18
Вивиан Уестууд, Седмицата на модата 17/18

През 2017 г. за първи път за Уестууд някои вечерни рокли бяха представени на подиума … от мъже. „Защо не? Вивиан казва. „Нетрадиционните действия ви помагат да разберете себе си по-добре.“ Изглежда, че тази фраза може да се счита за мото на целия й живот, което тя следва до края на дните си. На 29 декември 2022 г. почина легендарната кралица на пънка. Семейството й съобщи, че тя е починала мирно, заобиколена от близките си в Клапхам, южен Лондон.

Източник


Прочетете още: 91-годишната Кармен дел Орефис позира топлес за корици

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: