HomeИНТЕРЕСНОСелена Гомес понесе критики след като сподели снимки на своето тяло

Селена Гомес понесе критики след като сподели снимки на своето тяло

Селена Гомес понесе критики след като сподели тези снимки

Селена Гомес понесе критики след като сподели снимки на своето тяло

Критиката, която понесе Селена Гомес доказва, че все още сме обсебени от теглото на жените.

Бодишейминг. Думата, която ще бъде фокус на тази статия. Бодишейминг е термин, който идва от английски и означава да засрамваш някого, заради начина, по който изглежда тяло му („body“ – „тяло“; „shame“ – „срам“).

Макар и малко наивно, мислехме, че критикуването на нечие тяло е нещо, което сме оставили в 2022 г. Уви, публикувани нови снимки на Селена Гомес по бански доказват, че хората продължават да съдят.

Да бъдеш себе си и да получиш нападки

30-годишната певица беше на почивка в Кабо Сан Лукас, Мексико с Бруклин Бекъм и Никола Пелц, споделя Glamour Magazine. Приятелите се наслаждавали на разходка с яхта, където Селена е била заснета по бански. Поп културен акаунт публикува две снимки в Twitter заедно с надписа: „Селена Гомес изглежда прекрасно, докато позира за папараци в Кабо“. В поста не се крие никакъв негативизъм, но в секцията за коментари се забелязват редица грозни изказвания.

Ето и част от коментарите:

„Тя трябва да отслабне малко, изглежда дебела“

„Тя е огромна“

„Опасявам се, че това е поп момичето, чието остаряване е най-неприятно“

„Трябва да отиде на фитнес, вместо да бъде обсебена от красивите модели“

„Сигурен ли си, че това момиче не е изяло Селена?“

Обществото ли определя нашите разбирания?

Толкова тъжно, че продължаваме да се придържаме към тази колективна загриженост за външния вид и по-конкретно, теглото. Все още сме толкова обсебени от размера на хората – и защо? Всички сме виждали достатъчно позитивни за тялото цитати в Instagram и Facebook, за да знаем, че не теглото и тялото определят човека, а качествата, характера и отношението му.

Може би обаче това не е чак толкова изненадващо, че хората „бодишейм-ват“. От десетилетия живеем в общество, изпълнено с „диетична култура“. Нашите родители, нашите баби и дядовци и дори нашите прадядовци са били научени да се страхуват от наддаването на килограми и да възхваляват слабостта. Те са били поставени да вярват, че слабостта е най-доброто нещо, което човек може да постигне. Това погрешно убеждение все още съществува, въпреки че последните години, в масовата поп култура навлиза позитивното отношение към тялото. Но въпреки това, тази дълбоко вкоренена система от вярвания не може да бъде разрушена за една нощ.

Това обаче не оправдава бодишейма

В своят документален филм „Моят ум и аз“, Селена споделя за своите физически и психически проблеми, от които години наред е страдала. За съжаление, на Селена често ѝ се случва да понася подобни грозни коментари, а истината е, че на снимките тя дори не изглежда „дебела“, както я описват. В момента тя изглежда в най-добрата си форма – щастлива, спокойна, лъчезарна и заобиколена от най-близките си хора.

Селена Гомес
Снимка: Amanda Charchian for Rolling Stone

Прочетете още: Селена Гомес, Хейли Бийбър и снимката, за която всички говорят

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: