HomeИНТЕРЕСНОБабинден – денят, посветен на „бабите“

Бабинден – денят, посветен на „бабите“

Бабинден – денят, посветен на „бабите“

На 8 януари честваме „бабите“ – местните акушерки, които са помагали в миналото на жените да раждат

Женският празник е бил по стар стил на 21 януари. От 1951 година този ден е обявен за Ден на родилната помощ. 21 януари е бил последният от поредицата празници, свързани с обредното къпане. По стар стил Богоявление и Ивановден са се отбелязвали на 19 и 20 януари. Въпреки че, когато говорим за „нов и стар стил”, става въпрос за църковни празници – Бабинден няма православен еквивалент. Отбелязването му и на двете дати е начин да се изрази уважение към тези, които помагат на родилките.

Какви традиции се спазват на този ден?


Преди, на този ден „бабата“ посещавала къщите, в които са изродили деца. Тя ги къпела и благославяла. Вярвало се е, че на Бабинден водата, която е минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. Майките изливали вода на акушерката, за да си измие ръцете и й подарявали кърпа и сапун. Тя избърсвала ръцете си в полите на невестите, за да бъдат те плодовити и да раждат лесно.


Следва празничният обяд в „бабата“, като всяка от майките носи питка, баница, варена кокошка, вино и ракия. Тъй като това е изцяло женски празник, единствените мъже, които били допускани, са музикантите. Те свирели на гайда или гъдулка.


След това се извършва и ритуалното къпане. Акушерката е накичена с люти чушки, пуканки и вълна. По пътя към реката или кладенеца жените пеели песни и се закачали с мъжете. Денят завършва с женско хоро.

Хоро на Бабинден
Снимка: Хоро на Бабинден в с. Мусина, Великотърновско, началото на 40-те години на ХХ век. л.а. М. Маринова

Поверия


Децата са били най-ценното в живота и на предците ни. За тях това е била най-важната цел – да създадат здраво поколение. Имало е доста народни поверия, които е трябвало да се спазват, за да се родят здрави и умни деца:


• Не бивало да се зачева нощта петък срещу събота!
• Не се яде върнат от пътуване хляб!
• Не се ходи по разлята вода!
• Не се яде скришом!


На майката не й е било позволено да става от леглото, докато детето не се кръсти. Огънят не се гасял 40 дни.


Въпреки че в днешно време много от тези обичаи и поверия се спазват изключително рядко, е хубаво на този ден да се отдаде почит на акушерите.


Прочетете още: Георги Победоносец – светец, който е почитан в различни религии

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: