Как ще изглежда бъдещето на съвременното изкуство?

Как ще изглежда бъдещето на съвременното изкуство?

Съвременното изкуство струва почти 2,7 милиарда долара пазарен оборот и представлява удивителните 15% от световния пазар на изкуство.

Когато става дума за произведения на изкуството от настоящето и сравнително близкото минало, за колекционери, инвеститори и други в индустрията на изобразителното изкуство, Forbes отбеляза, че стана почти невъзможно да пренебрегнат тази важна и бързо развиваща се област на изобразителното изкуство.

Като се има предвид настоящата несигурност и непредвидимост на текущите световни събития, може да изглеждат като амбициозно начинание опитите да се предвиди бъдещето на съвременното изкуство. Но вече има определени тенденции, които видимо се развиват и са от особено значение.

И така, какви възникващи тенденции трябва да очакваме да видим през следващите години и как те ще повлияят на тези, които искат да купуват или продават съвременно изкуство?

Очаквай неочакваното

Светът на изкуството е този, който често се разглежда като потънал в традиции и донякъде затворен. Тогава малцина биха предвидили радикалната трансформация на пазара на изкуство. Тя се случи само за няколко кратки години, предимно ускорена от пандемията.

Макар и бавно да прегръща цифровите канали, технологията вече е необратимо преплетена в света на изкуството. Това се доказва от безпрецедентната популярност на онлайн търговете, дигиталните зали за гледане и разбира се, нарастващата роля на социалните медии за откриване на изкуство и художници.

съвременно изкуство 1
Снимка: Courtesy of Asia Art Center, Taipei

Бъдещето е зелено

Устойчивостта все повече е в основата на всичко, което правим в множество сектори и индустрии и пазарът на изкуство не е изключение от това. Изкуството преди всичко често е отражение на обществени проблеми и тревоги и никой не е по-налагащ се в обществото от проблемите на устойчивостта.

Въпреки че това вече започва да оказва влияние върху съвременното изкуство по отношение на темите, които виждаме в съвременните произведения, то също така оказва влияние върху самите произведения, чак до материалите и методите, които художниците използват, за да създават своето изкуство.

Колекционерите и инвеститорите трябва да осъзнаят екологичните разклонения на пазара на изкуство. Също така и да се отворят за нови и иновативни методи за създаване на изкуство.

Изкуството е отражение на културата

Основното, което трябва да разберете е, че изкуството и по-специално съвременното изкуство, не съществува във вакуум. То държи огледало към обществото, като работата на художниците е проява на тази връзка с обществото и проблемите, пред които е изправено.

съвременно изкуство 3
Снимка: Freepik.com

Рисуването не е мъртво

Въпреки че непрекъснато се появяват нови тенденции в изкуството, със сигурност може да се каже, че пазарът на изкуство като цяло ще продължи да бъде доминиран от модерната живопис.

Това, което виждаме обаче, е как тази среда бавно се движи към нарастващо разнообразие и приобщаване. Традиционно маргинализираните или слабо представените гласове все повече излизат на преден план. Пътят за това е проправен от художници като Жан-Мишел Баския, чиято творба от 1984 г. „Без заглавие“ беше продадена на търг през 2017 г. за 110,5 милиона долара. Това я прави една от най-касовите картини, създадени от чернокож художник.

И така, докато рисуването е тук, за да остане, гласовете зад тези творби ще стават все по-разнообразни.

съвременно изкуство 2
Снимка: Freepik.com

Прочетете още: Седмицата на изкуството в Лондон

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: