HomeИНТЕРЕСНОКак ще изглежда бъдещето на съвременното изкуство?

Как ще изглежда бъдещето на съвременното изкуство?

Как ще изглежда бъдещето на съвременното изкуство?

Как ще изглежда бъдещето на съвременното изкуство?

Съвременното изкуство струва почти 2,7 милиарда долара пазарен оборот и представлява удивителните 15% от световния пазар на изкуство.

Когато става дума за произведения на изкуството от настоящето и сравнително близкото минало, за колекционери, инвеститори и други в индустрията на изобразителното изкуство, Forbes отбеляза, че стана почти невъзможно да пренебрегнат тази важна и бързо развиваща се област на изобразителното изкуство.

Като се има предвид настоящата несигурност и непредвидимост на текущите световни събития, може да изглеждат като амбициозно начинание опитите да се предвиди бъдещето на съвременното изкуство. Но вече има определени тенденции, които видимо се развиват и са от особено значение.

И така, какви възникващи тенденции трябва да очакваме да видим през следващите години и как те ще повлияят на тези, които искат да купуват или продават съвременно изкуство?

Очаквай неочакваното

Светът на изкуството е този, който често се разглежда като потънал в традиции и донякъде затворен. Тогава малцина биха предвидили радикалната трансформация на пазара на изкуство. Тя се случи само за няколко кратки години, предимно ускорена от пандемията.

Макар и бавно да прегръща цифровите канали, технологията вече е необратимо преплетена в света на изкуството. Това се доказва от безпрецедентната популярност на онлайн търговете, дигиталните зали за гледане и разбира се, нарастващата роля на социалните медии за откриване на изкуство и художници.

съвременно изкуство 1
Снимка: Courtesy of Asia Art Center, Taipei

Бъдещето е зелено

Устойчивостта все повече е в основата на всичко, което правим в множество сектори и индустрии и пазарът на изкуство не е изключение от това. Изкуството преди всичко често е отражение на обществени проблеми и тревоги и никой не е по-налагащ се в обществото от проблемите на устойчивостта.

Въпреки че това вече започва да оказва влияние върху съвременното изкуство по отношение на темите, които виждаме в съвременните произведения, то също така оказва влияние върху самите произведения, чак до материалите и методите, които художниците използват, за да създават своето изкуство.

Колекционерите и инвеститорите трябва да осъзнаят екологичните разклонения на пазара на изкуство. Също така и да се отворят за нови и иновативни методи за създаване на изкуство.

Изкуството е отражение на културата

Основното, което трябва да разберете е, че изкуството и по-специално съвременното изкуство, не съществува във вакуум. То държи огледало към обществото, като работата на художниците е проява на тази връзка с обществото и проблемите, пред които е изправено.

съвременно изкуство 3
Снимка: Freepik.com

Рисуването не е мъртво

Въпреки че непрекъснато се появяват нови тенденции в изкуството, със сигурност може да се каже, че пазарът на изкуство като цяло ще продължи да бъде доминиран от модерната живопис.

Това, което виждаме обаче, е как тази среда бавно се движи към нарастващо разнообразие и приобщаване. Традиционно маргинализираните или слабо представените гласове все повече излизат на преден план. Пътят за това е проправен от художници като Жан-Мишел Баския, чиято творба от 1984 г. „Без заглавие“ беше продадена на търг през 2017 г. за 110,5 милиона долара. Това я прави една от най-касовите картини, създадени от чернокож художник.

И така, докато рисуването е тук, за да остане, гласовете зад тези творби ще стават все по-разнообразни.

съвременно изкуство 2
Снимка: Freepik.com

Прочетете още: Седмицата на изкуството в Лондон

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: